Før Storbritannien forlod Den Europæiske Union (EU) i 2020, kunne britiske borgere og EU-borgere frit rejse på tværs af Europa. Det ændrede sig, da Storbritannien forlod unionen, og det vil ændre sig markant igen i 2025.
Storbritannien udvider sin nye ordning med elektronisk rejsetilladelse (ETA) til alle, der kan besøge landet uden visum. Fra april 2025 skal europæiske statsborgere, undtagen irske statsborgere, have en ETA, før de rejser til Storbritannien.
Se her, hvordan Storbritanniens nye rejseordning påvirker rejser i hele Europa.
1. Alle europæiske statsborgere, undtagen irske statsborgere, skal ansøge om og have en ETA, før de rejser til Storbritannien.
Den britiske ETA er et krav for alle korte rejser til Storbritannien, fra mindre end en dag til op til seks måneders ophold. Det er obligatorisk, uanset om den rejsende besøger Storbritannien med fly, færge, tog eller bus. Alle, også spædbørn og børn, skal have en ETA eller blive nægtet ombordstigning af deres transportør.
For at ansøge om en ETA skal man betale £10 pr. ansøgning, indsende personlige oplysninger og pasoplysninger og svare på sikkerhedsspørgsmål. Processen foregår udelukkende online og kan afsluttes på få minutter.
Når ETA’en er udstedt, er den gyldig til flere rejser i løbet af to år, eller indtil det pas, den er knyttet til, udløber, alt efter hvad der kommer først.
For fortsat at kunne rejse ind i Storbritannien skal de ansøge om en ETA igen, når den eller det pas, der er knyttet til den, udløber.
Hvis rejsende ændrer deres pasoplysninger, f.eks. hvis det mistes eller stjæles, eller de skifter navn, skal de ansøge om en ETA igen med deres opdaterede pasoplysninger.
Europæiske statsborgere, der kan rejse til Storbritannien uden visum, omfatter borgere fra EU, Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) og Schweiz. Den eneste undtagelse fra EU-landene er Irland, som har sin egen aftale med Storbritannien.
EU’s medlemsstater omfatter Østrig, Belgien, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjekkiet, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Holland, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien og Sverige.
EØS omfatter alle EU’s medlemsstater samt Island, Liechtenstein og Norge. Schweiz er ikke en del af EU eller EØS, men er en del af det europæiske indre marked. Schweiz’ borgere har de samme rettigheder som EØS-borgere.
Med undtagelse af irske statsborgere skal statsborgere fra disse europæiske lande have en ETA, før de rejser til Storbritannien.
Storbritannien er ikke længere en del af EU.
Efter en folkeafstemning i hele Storbritannien i 2016 stemte de britiske borgere for at forlade EU. I januar 2021 trådte den britiske exit, eller Brexit, officielt i kraft.
Siden da er Storbritannien og dets fire konstituerende lande – England, Wales, Skotland og Nordirland – blevet en separat, uafhængig union af stater.
Storbritannien er ikke længere underlagt EU-lovgivning eller EU-Domstolens jurisdiktion, med undtagelse af specifik lovgivning vedrørende Nordirland. Som følge heraf er EU-borgere underlagt britisk immigrationslovgivning, mens britiske borgere er underlagt EU’s immigrationskontrol.
Samme år som Brexit trådte i kraft, annoncerede det britiske indenrigsministerium den britiske ETA-ordning, som ligner dem, der bruges i USA, Canada og Australien.
ETA-ordningen har til formål at forbedre grænsesikkerheden ved at give regeringen mulighed for at forhåndsscreene og undersøge rejsende, før de ankommer. Det vil hjælpe med at identificere potentielle risici og reducere antallet af forsøg på ulovlig indrejse.
Det er designet til at gøre rejser til Storbritannien mere tilgængelige og bekvemme. Da ETA ikke er et visum, er ansøgningsprocessen tilgængelig online via den britiske regerings hjemmeside eller den britiske ETA-app.
Med ETA-ordningen kan den britiske regering bedre forstå alle personer, der rejser ind og ud af Storbritannien, med eller uden visum.
2. Europæiske statsborgere med visum til længerevarende ophold og immigrationsstatus i Storbritannien er undtaget fra ETA-ordningen.
Europæere med biometriske visa til længerevarende ophold og immigrationsstatus i Storbritannien behøver ikke at fremvise en ETA, når de besøger eller rejser ind i Storbritannien igen.
Dette omfatter dem, der planlægger at blive i Storbritannien i mere end seks måneder for at arbejde eller studere. Det dækker også dem, der har status som bosiddende eller forudgående bosiddende under European Union Settlement Scheme (EUSS).
Europæere med biometriske visa til længerevarende ophold og immigrationsstatus i Storbritannien skal kunne bevise deres ret til at rejse ind og opholde sig i Storbritannien ved grænsen.
EU’s afviklingsordning
EU Settlement Scheme er det britiske indenrigsministeriums ordning, der implementerer og opretholder bestemmelserne om borgernes rettigheder i udtrædelsesaftalen.
Udtrædelsesaftalen beskytter EU-borgere, der opholder sig lovligt i Storbritannien, og britiske statsborgere, der opholder sig lovligt i en af EU’s medlemsstater ved udgangen af Brexit-overgangsperioden den 31. december 2020.
Den dækker også EU-borgere, der er flyttet til Storbritannien, og britiske statsborgere, der er flyttet til en EU-medlemsstat i overgangsperioden.
Aftalen sikrer, at disse borgere og deres familier bevarer stort set de samme rettigheder, som de havde, før Storbritannien forlod EU. Det garanterer, at de fortsat kan bo, studere, arbejde og rejse frit mellem Storbritannien og EU.
Storbritanniens eVisa-system
Storbritannien er ved at skifte til et fuldt digitalt immigrationssystem. Europæere med biometriske visa til længerevarende ophold og immigrationsstatus kan digitalt bevise, at de er fritaget for ETA-ordningen.
De, der har en UK Visas and Immigration (UKVI)-konto, kan få adgang til deres biometriske visum- eller immigrationsstatus via eVisa eller en online immigrationsjournal.
Deres eVisa skal være knyttet til deres pas, så det er nemmere at kontrollere ved grænsen. Grænsebetjente kan bare scanne deres pas for at se deres tilladelse. Det er vigtigt at holde eVisa- og pasoplysningerne opdaterede på deres UKVI-konto for at undgå problemer ved grænsen.
Personer med fysiske immigrationsstatusdokumenter, såsom biometriske opholdstilladelser (BRP’er) og vådblækstempler eller vignetter i pas, kan vise dem ved grænsen for at bevise deres ret til at rejse ind og opholde sig i Storbritannien.
Det er dog vigtigt at bemærke, at alle fysiske britiske immigrationsdokumenter, uanset deres udløbsdato, ikke længere vil være gyldige efter 31. december 2024.
Alle indehavere af biometriske langtidsvisa og personer med immigrationsstatus i Storbritannien skal have en UKVI-konto inden januar 2025.
Alligevel rådes europæere til stadig at have deres fysiske immigrationsdokument på sig, når de rejser til udlandet og rejser ind i Storbritannien igen i 2025.
Ofte stillede spørgsmål om den britiske ETA og europæiske statsborgere
Nedenfor er nogle almindelige spørgsmål, som EU-, EØS- og schweiziske borgere, der rejser til Storbritannien, kan have om ETA.
Skal europæiske statsborgere have en ETA for at besøge Storbritannien?
Europæiske statsborgere skal have en ETA for at besøge Storbritannien.
Siden Brexit har Storbritannien og EU haft separate styrende enheder. Borgere fra Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz og alle EU-lande undtagen Irland skal have en ETA for at rejse til Storbritannien.
EU, Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz har visumfrihed i forhold til Storbritannien.
Det betyder, at britiske statsborgere kan rejse til EU-lande, Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz uden visum til korte ophold på op til 90 dage inden for en periode på 180 dage.
Borgere fra EU-medlemsstater, Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz kan også besøge Storbritannien i op til seks måneder uden visum.
Er ETA kun for Storbritannien og ETIAS for Europa?
Det britiske ETA er adskilt fra EU’s European Travel Information and Authorization System(ETIAS). Det er dog et lignende rejsetilladelsessystem, der er beregnet til visumfri rejsende.
Hvis der ikke opstår flere forsinkelser, vil EU lancere ETIAS for alle ikke-EU-borgere, der ikke behøver visum for at besøge EU-medlemsstater, Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz.
Britiske statsborgere, som ikke længere betragtes som EU-borgere, skal have en ETIAS, før de rejser til et af disse lande.
Hvornår skal europæiske statsborgere ansøge via ETA-ordningen?
Europæiske statsborgere kan begynde at ansøge om en ETA den 5. marts 2025. De skal have en ETA, før de rejser til Storbritannien den 2. april 2025 eller senere.
Skal europæiske statsborgere have visum for at besøge Storbritannien?
Europæiske statsborgere, undtagen irske statsborgere, skal også ansøge om visum, hvis de planlægger at blive længere end seks måneder eller arbejde i Storbritannien. De skal også ansøge om visum, hvis de får afslag på en ETA.
ETA er ikke et visum, men en digital rejsetilladelse til alle rejsende uden visum, der besøger Storbritannien i mindre end seks måneder. Dette omfatter også personer, der er på gennemrejse i Storbritannien, uanset om de skal gennem grænsekontrol.
Selv om det er sjældent, at statsborgere uden visum nægtes en ETA, kan det ske. En rejsende kan blive nægtet en ETA på grund af kriminel baggrund, tidligere immigrationsovertrædelser i Storbritannien eller andre steder og tilknytning til ulovlige grupper og organisationer.
Hvad er forskellen på et ETA-visum og et UK Standard Visitor-visum?
En ETA giver kun tilladelse til at rejse til Storbritannien. Det giver ikke indehaveren ret til at rejse ind i landet.
Alle rejsende skal stadig søge “leave to enter” eller tilladelse til at rejse ind i Storbritannien ved grænsen. Dette gøres ved at passere gennem en elektronisk port (eGate) eller møde en britisk grænsebetjent.
Hvorfor betyder det noget, om der kræves et ETA- eller UK-visum for europæiske statsborgere?
Det er hurtigere, billigere og mere praktisk at ansøge om en ETA end at ansøge om et britisk visum. Sidstnævnte tager længere tid, koster mere og involverer en mere kompliceret proces.
Et britisk ETA koster £10 pr. ansøgning. En rejsende uden visum behøver kun at ansøge om det en gang hvert andet år og kan bruge det flere gange til korte ophold på op til 6 måneder inden for gyldighedsperioden.
Det er også nemmere at få en britisk ETA, da ansøgningen foregår helt online. Rejsende kan modtage deres ETA når som helst mellem få minutter efter indsendelse af en ansøgning og tre dage senere.
På den anden side koster et UK Standard Visitor-visum, som er gyldigt for ophold i landet i op til seks måneder, 115 pund. Andre langvarige britiske besøgsvisum, som giver mulighed for længerevarende ophold, koster mere.
Det kan tage omkring tre uger at få et britisk visum. Du skal indsende flere fysiske dokumenter og gennemgå et personligt interview så tidligt som tre måneder før din planlagte rejse.
Jeg har et britisk pas og et andet pas fra en EU-medlemsstat. Skal jeg have en ETA?
Du behøver ikke en ETA, hvis du rejser til Storbritannien med dit britiske pas. Men hvis du bruger dit pas fra en EU-medlemsstat, skal du have en ETA, før du kommer til Storbritannien.
Rejsende med britiske pas, BOTC-pas (British Overseas Territory Citizen) og irske pas er fritaget for at skulle have en ETA.
Kan jeg rejse til EU med et EU-pas og vende tilbage til Storbritannien med et britisk pas?
Det er muligt at rejse til EU med et EU-pas og vende tilbage til Storbritannien med et britisk pas. Den britiske regering råder altid britiske statsborgere til at rejse ind i landet med deres britiske pas.
Jeg har immigrationsstatus i Storbritannien. Har jeg brug for en ETA?
Personer med immigrationsstatus eller tilladelse til at rejse ind, bo, arbejde eller studere i Storbritannien og personer, der har fået status som bosiddende eller forudgående bosiddende under EU Settlement Scheme (EUSS), behøver ikke en ETA for at rejse til Storbritannien. De skal dog kunne vise eller bevise deres gyldige tilladelse ved grænsen.
Jeg har opholdsstatus i en EU-medlemsstat. Skal jeg have en ETA for at rejse til Storbritannien?
Kun personer med lovligt ophold i Irland, som også er visumfri statsborgere, der rejser til Storbritannien via Common Travel Area (CTA), er fritaget for at skulle have en ETA.
Det betyder, at de skal kunne bevise, at de er lovligt bosiddende i Irland, ikke behøver visum for at besøge Storbritannien og rejser til Storbritannien via Irland, Guernsey, Jersey eller Isle of Man. De skal opfylde alle tre betingelser for at blive fritaget fra ETA-systemet.
En opholdstilladelse udstedt af en EU-medlemsstat er gyldig i EU og Schengenområdet. Siden Brexit har EU-opholdstilladelser ikke været gyldige i Storbritannien.
Hvad sker der, hvis jeg har en straffeattest eller anden historie, der kan påvirke min adgang?
Hvis en visumfri rejsende bliver nægtet en ETA på grund af kriminel baggrund, tidligere overtrædelser af immigrationsloven eller tilknytning til ulovlige grupper, kan han ansøge om et britisk visum for at få lov til at rejse ind i Storbritannien.
En rejsende kan ikke anke en britisk ETA-afgørelse, da det er et automatiseret system. Der er ingen mulighed for administrativ gennemgang eller appel af beslutninger om ETA-ansøgninger.