Irland tillader ferierejser for udlændinge med udløbne opholdstilladelser

| december 14, 2023
Irland tillader ferierejser for udlændinge med udløbne opholdstilladelser

Republikken Irland har sørget for, at udlændinge med udløbne irske opholdstilladelser (IRP) kan rejse internationalt i ferien.

Justitsministeren har udsendt en meddelelse om rejsebekræftelse, hvor luftfartsselskaber anmodes om at tillade udenlandske personer med lovligt ophold i Irland at rejse på deres nyligt udløbne IRP-kort.

Meddelelsen gælder kun for dem, der søger om at forny deres tilladelse, før deres IRP-kort udløber.

“Denne rettighed gælder for personer, der har indsendt en ansøgning om fornyelse af deres IRP-kort inden udløbsdatoen,” står der i Travel Notice.

Der står videre: “En kvittering for en ansøgning om fornyelse, som noterer datoen for ansøgningen, vil være bevis for, at personen har ansøgt om at forny sin registrering, før deres nuværende IRP-kort udløber.”

Rejseplanen er kun gyldig i feriesæsonen fra den 9. december 2023 til den 31. januar 2023.

Hvorfor Irland udstedte rejsevejledningerne

Ordningen hjælper udlændinge, der fornyer deres nyligt udløbne irske opholdstilladelse, med at kunne rejse i jule- og nytårssæsonen.

Irlands Immigration Service Delivery (ISD) oplever i øjeblikket et efterslæb i behandlingen af ansøgninger om fornyelse af IRP-kort.

De, der har ansøgt om at forny deres IRP-kort, kan vente to eller flere uger på at modtage det med posten.

At vente på deres nye IRP-kort ville betyde, at de gik glip af muligheden for at rejse til udlandet i ferien.

Hvem kan bruge rejsevejledningen, og hvordan fungerer den?

Ikke-statsborgere i Den Europæiske Union (EU) eller Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS), som opholder sig lovligt i Irland, kan bruge Travel Notice, hvis de opfylder alle de følgende betingelser:

  • Deres irske opholdstilladelse udløber inden for otte uger.
  • De har på forhånd ansøgt om at forny deres tilladelse til ISD.
  • De planlægger at rejse internationalt efter den 6. december 2023 og vende tilbage til Irland senest den 31. januar 2024.

De, der opfylder kravene, skal downloade og printe Travel Notice.

De kan fremvise Travel Notice, deres udløbne IRP-kort og bevis for ansøgning om fornyelse (dvs. en e-mailbekræftelse, der angiver datoen for ansøgningen) til immigrationsmyndigheder og flyselskaber efter anmodning.

ISD vil også informere alle flyselskaber og udenlandske myndigheder om arrangementet. Udlændinge med lovligt ophold i Irland bør dog kontakte deres flyselskab, før de rejser, for at sikre, at de får lov til at gå om bord.

De, der rejser tilbage til Irland via et tredjeland, skal muligvis overholde landets immigrationskrav, herunder visum.

Ikke-EU/EØS-borgere med lovligt ophold i Irland, hvis IRP-kort var udløbet, før de ansøgte om at få det fornyet, har ikke ret til at bruge Travel Notice. De får ikke lov til at rejse ind i landet igen, hvis de rejser til udlandet.

Muligheder for dem, der vender tilbage efter januar 2024

Udenlandske statsborgere, der vender tilbage til Irland efter januar 2024, skal have en gyldig irsk opholdstilladelse eller et visum.

De skal ansøge om at forny og modtage deres IRP-kort, som de kan medbringe på rejsen. En blød kopi, såsom en scanning eller et foto, af det nye IRP-kort vil ikke blive accepteret.

Hvis man ikke kan nå at forny sit IRP-kort inden afrejsen, kan man ansøge om visum online på AVATS, Irlands online visum/preclearance-ansøgningsfacilitet.

De vil derefter blive bedt om at indsende deres ansøgning til et lokalt visumkontor i nærheden af dem. Kontoret vil så gøre deres bedste for at fremskynde deres visumansøgning.

Muligheder for udlændinge uden irsk opholdstilladelse

Personer uden for EU/EØS, der har tilladelse til at ansøge om en IRP, eller som venter på at modtage en, kan kontakte den ISD, der har ansvaret for deres ansøgning.

Kvalificerede IRP-ansøgere kan få midlertidig tilladelse til at rejse i ferien. For at gøre det skal de indsende dokumentation for deres ferierejseplaner. Dette omfatter flyoplysninger og flybilletter til deres rejse til udlandet og hjemrejse.

Visumpligtige statsborgere med et irsk visum til flere indrejser kan stadig bruge det til at rejse ind i landet igen. Dette forudsætter, at deres visum til flere indrejser stadig er gyldigt.

Personer med et enkelt indrejsevisum skal ansøge om et genindrejsevisum fra et oversøisk kontor, før de vender tilbage til Irland.

Rejser til Storbritannien eller EU fra Irland

En irsk opholdstilladelse giver ikke ret til at rejse til Storbritannien eller noget andet EU-land. Republikken Irland er adskilt fra Storbritannien. Selvom det er en del af EU, er det ikke en del af det fælles rejseområde Schengen.

Indrejsekravene til andre lande afhænger stadig af, hvilken type pas en person har. De skal opfylde kravene i det land, de ønsker at besøge.

På grund af Common Travel Area-aftalen mellem Irland og Storbritannien er der ingen rutinekontrol for personer, der rejser mellem Irland og Storbritannien.

Rejsende behøver ikke at vise identitetspapirer, når de krydser grænsen mellem Republikken Irland og Nordirland.

Når man går ombord på et fly eller en færge til England, Wales og Skotland, vil man sandsynligvis blive bedt om at vise bevis for identitet eller statsborgerskab. Dem, der har brug for et visum for at rejse til Storbritannien eller Irland, skal fremvise det sammen med deres pas.

Personer med lovligt ophold i Irland, som ikke har visum, og som rejser ind i Storbritannien via Jersey, Guernsey eller Isle of Man, behøver heller ikke en elektronisk rejsetilladelse (ETA). De skal dog fremlægge bevis for, at de opholder sig lovligt i Irland.

Ud over et IRP kan de fremvise et irsk kørekort eller en irsk elevtilladelse, et sygesikringskort, et kort til at besøge en læge, et europæisk sygesikringskort, et permanent opholdsbevis eller et nationalt alderskort.