Fornyelse af familievisum påvirkes måske ikke af ny løntærskel

| december 19, 2023
Fornyelse af familievisum påvirkes måske ikke af ny løntærskel

Den britiske regering har dæmpet frygten for at adskille familier ved at hæve løntærsklen for familievisumansøgninger.

Den nye indkomstgrænse for familievisumansøgninger er 38.700 pund om året. Det er mere end det dobbelte af det nuværende indkomstkrav på 18.700 pund.

Den vil dog ikke blive anvendt med tilbagevirkende kraft. Det britiske indenrigsministerium overvejer overgangsordninger for dem, der fornyer familievisa.

Disse ordninger kan også gælde for dem, der søger om permanent ophold efter at have haft et ægtefælle-/partnervisum.

Det er “rigtigt at se på overgangsordninger for at sikre, at de er retfærdige,” sagde den britiske premierminister Rishi Sunak under Prime Minister’s Questions i Underhuset den 13. december 2023.

“Indenrigsministeriet ser aktivt på dette og vil snart fremlægge yderligere oplysninger,” tilføjede premierministeren.

Den britiske regering vil offentliggøre eventuelle overgangsbestemmelser vedrørende fornyelse af familievisum i januar 2024, sagde Tom Pursglove, minister for lovlig migration og levering, som svarede i et parlamentarisk svar den 14. december 2023.

Den nye politik træder i kraft i foråret 2024. Regeringen forsikrer, at familierne ikke vil blive adskilt på grund af regelændringen.

Reglerne for familieindvandring giver mulighed for ekstraordinære omstændigheder, hvor et afslag ville medføre uberettiget hårde resultater for ansøgeren eller deres familie.

Da grænsen for familievisum først blev indført i 2012, var familier, der allerede var i Storbritannien, også undtaget under overgangsordninger.

Ny politik for ansøgninger om familievisum

I begyndelsen af december annoncerede den britiske indenrigsminister James Cleverly betydelige ændringer i indvandringspolitikken for at reducere nettomigrationen.

En af de nye ændringer er at hæve løngrænsen for familievisa til samme beløb som for faglærte arbejdere. Det svarer til 38.700 pund om året.

Det sikrer, at folk kun tager de personer med til Storbritannien, som de kan forsørge økonomisk.

“Vi har længe haft et princip om, at alle, der tager pårørende med til Storbritannien, skal være i stand til at forsørge dem økonomisk. Vi bør ikke forvente, at det sker på skatteydernes regning,” sagde premierminister Sunak under Prime Minister Questions.

Minimumsindkomstkravet for familievisa har været det samme i over et årti.

Regeringen siger, at den indkomst, en familie skal have for at være selvforsynende og ikke afhængig af offentlige midler, har ændret sig.

Sådan fungerer det britiske familievisum

Når man ansøger om visum fra et land uden for Storbritannien, er det kun sponsorens indkomst, der tæller med i opfyldelsen af minimumskravet til indkomst.

Den nye politik betyder, at britiske statsborgere, der ønsker at tage deres partner med til landet, skal tjene mindst 38.700 pund om året.

For at være berettiget til forlængelse og permanent ophold skal partnerne have en samlet indkomst på mindst 38.700 pund.

Typisk skal par kunne bevise, at de har tjent det, der svarer til indkomstgrænsen, i de seneste seks måneder for at komme i betragtning.

Der findes dog alternative muligheder for dem, der ikke opfylder kravet om minimumsindkomst.

Partnere med en samlet opsparing på over 16.000 pund kan stadig være berettiget til forlængelse eller permanent ophold.

Der er endnu ikke kommet en udmelding om at hæve den minimumsopsparing, der kræves for at forny familievisum.

Storbritanniens høje nettomigrationstal

Data udgivet af Office for National Statistics (ONS) i november 2023 viser, at Storbritanniens nettomigrationstal er 672.000.

ONS har registreret 1.180.000 personer, der er ankommet til Storbritannien og har til hensigt at blive i mindst et år, mens kun 508.000 har forladt landet i juni 2023.

Nettomigrationstallene for 2022 viste også, at der kom flere visa til familier og pårørende til landet.

Mens antallet af migranter stadig steg fra året før i juni 2022, ser det ud til at aftage.

Men regeringen er fast besluttet på at bringe antallet yderligere ned og lægge mindre pres på de offentlige tjenester.

Ud over at hæve løngrænsen har den britiske regering skitseret flere politiske ændringer for at reducere nettomigrationen.

Disse inkluderer at hæve gebyrerne for immigration og sundhed og fjerne rabatten på 20 procent på lønkrav for roller, der er opført på listen over mangelyrker.

Listen over mangelyrker vil også få en overhaling. Graduate Visa-ruten vil blive gennemgået for at se, om den er til gavn for landet.

Ligesom nogle indehavere af studentervisum vil sundheds- og socialarbejdere heller ikke længere kunne tage pårørende med til landet.

Plejefirmaer, der planlægger at sponsorere migranter under sundheds- og plejeruten, vil nu blive reguleret af Care Quality Commission (CQC).