Frankrig ophæver post-Brexit-restriktioner for britiske boligejere

| december 22, 2023
Frankrig ophæver post-Brexit-restriktioner for britiske boligejere

Franske parlamentsmedlemmer har vedtaget en immigrationslov, der potentielt kan fritage britiske sommerhusejere fra visumreglerne efter Brexit.

Den 19. december 2023 godkendte de franske lovgivere et meget omstridt lovforslag, der strammer immigrationsreglerne. Det skete, efter at den var blevet afvist og sendt tilbage for at blive omformuleret og revideret.

En bestemmelse, der er genindført i den nye immigrationslov, er en artikel, der giver automatiske visa til længerevarende ophold til britiske ejere af sommerhuse.

“Visum til længerevarende ophold udstedes automatisk til britiske statsborgere, der ejer et andet hjem i Frankrig. De er derfor fritaget for at skulle ansøge om et visum til længerevarende ophold,” står der i en artikel i Frankrigs nyligt vedtagne immigrationslov.

Det lød videre: “Betingelserne for, hvordan dette vil blive anvendt, vil blive afklaret ved et dekret i Conseil d’Etat.”

Bestemmelsen om britiske statsborgere, der ejer ejendomme i Frankrig, blev fjernet fra lovforslaget, før det nåede den nationale forfatningsgivende forsamling for første gang.

Parlamentsmedlemmerne argumenterede for, at det at eje en ejendom i Frankrig ikke er nok til at retfærdiggøre fritagelsen for visumkrav. Det kan også ses som en favorisering af en gruppe mennesker på grund af deres økonomiske situation.

Andre bestemmelser i Frankrigs nye immigrationslovgivning omfatter blandt andet strengere regler for ydelser, især for udlændinge, der ikke arbejder, hårdere betingelser for familiesammenføring og restriktioner på ansøgninger om opholdstilladelse.

Hvad betyder det for britiske husejere i Frankrig?

Frankrigs nyligt vedtagne immigrationslov er potentielt godt nyt for britiske statsborgere, der ejer ejendomme i Frankrig.

Britiske statsborgere købte ejendomme i Frankrig, før Storbritannien besluttede at forlade Den Europæiske Union (EU) eller Brexit.

Men efter at Storbritannien forlod EU, kunne de kun opholde sig i deres franske hjem i mindre end 90 dage eller tre måneder inden for en periode på 180 dage.

De kan heller ikke besøge andre EU-lande, når de allerede har tilbragt 90 dage i deres eget franske hjem. Dette er i overensstemmelse med EU’s politik for besøg af tredjelandsstatsborgere.

Britiske statsborgere skal ansøge om visum eller opholdstilladelse for at blive længere i deres franske bolig eller besøge andre lande i Schengen-området.

På den anden side tillader de britiske rejseregler alle besøgende fra EU-lande at besøge landet i op til seks måneder uden visum.

Med Frankrigs nye immigrationslov, der er blevet vedtaget, behøver britiske husejere måske ikke at gennemgå visumformaliteter. Det viser sig at være langvarige, komplicerede og krævende procedurer.

Hvad er det næste efter vedtagelsen af lovforslaget?

Ændringen, som er skitseret i lovforslaget, vil i bund og grund føre britiske ejere af sommerhuse tilbage til reglerne fra før Brexit. Den lokale .

Men selvom det franske parlament har vedtaget loven, mangler den stadig flere skridt, før den bliver til lov.

Først skal den forelægges forfatningsrådet for at sikre, at den er i overensstemmelse med den franske forfatning.

Derefter skal statsrådet afklare, hvordan undtagelsen skal anvendes.

Begge disse organer kan afvise forslaget med henvisning til EU-lovgivning eller den franske forfatning.

Men hvis alt går som planlagt, forventes lovforslaget at træde i kraft i 2024.

Mulige komplikationer for britiske boligejere i Frankrig

Frankrig kan fastsætte sine egne regler for visum og opholdstilladelse, men en ændring af 90-dages-reglen kan påvirke andre EU-lande.

For at ændre en EU-politik, som f.eks. 90-dages-reglen, skal alle medlemslande stemme for at ændre den.

Det er også uklart, hvordan britiske statsborgere, der ejer et andet hjem i Frankrig, skal bevise, at de er fritaget for visumreglerne, når de ankommer til grænsen.

De franske parlamentsmedlemmer specificerede heller ikke, hvilke dokumenter der skulle gælde som bevis for britisk statsborgerskab eller ejendomsret i Frankrig.

Den nye lov kan også blive særligt kompliceret med indførelsen af EU’s nye grænsekontrol Entry/Exit System i oktober 2024.

Det kan også blive påvirket af EU’s kommende elektroniske rejsetilladelse, European Travel and Information Authorization System (ETIAS). Det er sat til at blive rullet ud i midten af 2025.

Bånd mellem Storbritannien og Frankrig

På grund af de to landes nærhed har Storbritannien og Frankrig et unikt forhold.

Britiske statsborgere ejer 86.000 ejendomme i Frankrig, ifølge Frankrigs nationale institut for statistik og økonomiske studier (Insee).

En undersøgelse foretaget af Connexion viste, at mange af de 1.300 britiske boligejere bruger omkring 3.000 euro om måneden i Frankrig.

Britiske second-home-ejere i Frankrig har også udtrykt ønske om at besøge deres franske bolig oftere. Før Brexit tilbragte de typisk et halvt år i Frankrig.

I december 2023 ændrede den britiske regering sine rejseregler efter Brexit, så elever på franske skolerejser kunne komme på besøg med deres nationale ID-kort.

Studerende fra lande uden for EU, der krydser grænsen mellem Storbritannien og Frankrig, behøver ikke visum, men skal stadig have deres pas med.

Beslutningen kom, efter at antallet af britiske uddannelsesbesøg faldt drastisk, hvilket påvirkede økonomien.