6 britiske lufthavne genindfører 100 ml-begrænsning for håndbagage

| juni 14, 2024
6 britiske lufthavne genindfører 100 ml-begrænsning for håndbagage

Seks store lufthavne i Storbritannien (UK) har genindført begrænsningen på 100 milliliter (ml) væske i håndbagagen.

Dette var tilfældet på trods af de seneste sikkerhedsopgraderinger, der burde have elimineret reglen, ifølge TTG Media.

Ændringen trådte i kraft den 9. juni og vil påvirke passagerer, der rejser fra lufthavnene London City, Aberdeen, Newcastle, Leeds Bradford, Southend og Teesside.

Alle seks lufthavne opererer med Next Generation Security Checkpoints (NGSC), hvilket gjorde det muligt for dem at skrotte 100 ml-reglen.

De højteknologiske CT-scannere bruger røntgenteknologi til at generere et 3D-billede af indholdet i passagerernes tasker.

De avancerede scannere gør det muligt for rejsende at beholde deres bærbare computere og andre elektroniske enheder i deres tasker under sikkerhedskontrollen.

“Vi har genindført denne regel, mens der foretages opdateringer og ændringer af scanningsudstyret i lufthavnene,” siger den britiske transportminister Mark Harper til The Guardian.

Han tilføjede, at det er “for at sikre, at vi kan fortsætte med at levere vores verdensførende niveau af luftfartssikkerhed.”

Beslutningen om at genindføre begrænsningen på 100 ml skyldes øgede sikkerhedsbekymringer efter efterretningsrapporter om potentielle trusler mod europæiske flyrejser.

Transportministeriet (DfT) understregede dog, at det var “en rutinemæssig foranstaltning” og ikke et svar “på en specifik trussel”.

Det tilføjes, at det er midlertidigt, men nødvendigt “for at gøre det muligt at foretage yderligere forbedringer af de nye checkpointsystemer.”

Begrænsningen på 100 ml væske

Reglen om 100 ml væske blev først indført i 2006 efter et forpurret terrorplot om at detonere flydende sprængstoffer om bord på transatlantiske fly.

Den foreskrev, at alle væsker, der medbringes på fly, skal være i beholdere på højst 100 ml og anbringes i en klar, genlukkelig plastikpose.

Reglen var designet til at forbedre sikkerheden ved at gøre det lettere for screeningsteknologi at opdage potentielle trusler.

Siden da har lufthavnene investeret massivt i avanceret screeningsteknologi, ligesom andre lufthavne verden over.

Opgraderingerne omfatter avancerede højteknologiske scannere, der kan skelne mellem farlige væsker og harmløse stoffer.

Disse nye NGSC 3D-scannere gør 100 ml-grænsen unødvendig og forældet.

Takket være disse teknologiske fremskridt har den britiske regering sat en deadline for at fjerne begrænsningen i juni 2024.

Men mange britiske lufthavne, såsom Heathrow, London Gatwick og Manchester, sagde, at de ikke ville være helt klar til den tid.

Denne deadline er siden blevet flyttet til 2025, fordi mange britiske lufthavne har haft problemer med at anskaffe og installere nye scannere.

Den genindførte 100 ml-regels indvirkning på rejsende

DfT sagde, at begrænsningen på 100 ml væske “kun vil påvirke et lille antal passagerer”.

“For de fleste passagerer vil sikkerhedsforanstaltningerne forblive uændrede,” hedder det i en udtalelse.

Den tilføjede: “Passagerer bør fortsat tjekke sikkerhedskravene i deres afrejselufthavn, før de rejser.”

Den pludselige genindførelse af begrænsningen har ført til forvirring og frustration.

Passagerer skal igen justere deres pakkevaner og potentielt skille sig af med værdifulde væsker i sikkerhedskontrollen.

Det sker efter bekymringer om lange forsinkelser og inkonsekvente sikkerhedsprocedurer i de forskellige lufthavne.

Transportminister Mark Harper sagde, at rejsende skulle “tjekke med deres lufthavn, hvad reglerne er” for væsker i deres håndbagage.

Association of British Travel Agents (ABTA) havde rådet rejsende til at holde sig til begrænsningen på 100 ml væske i håndbagagen.

Det skyldtes i første omgang “manglende ensartethed på tværs af de britiske lufthavne”, hvor nogle lufthavne havde de nye scannere, mens andre endnu ikke havde installeret dem.

Luke Petherbridge, ABTA’s Director of Public Affairs, sagde, at ved at gøre det ville de rejsende “være klar til at overholde reglerne, uanset scenariet.”

Hvis man holder sig til 100 ml-reglen, kan man i høj grad undgå unødvendige forsinkelser i sikkerhedskontrollen og andre problemer i løbet af ferien.

Flybranchens reaktion på genindførelse af 100 ml-reglen

Beslutningen om at genindføre reglen om en væskebegrænsning på 100 ml for håndbagage har også fået kritik fra rejsebranchen.

Flyselskaber, lufthavnsoperatører og rejsebureauer har udtrykt bekymring over indvirkningen på passageroplevelsen og den operationelle effektivitet.

Genindførelsen af begrænsningen forventes at forårsage forsinkelser ved sikkerhedskontrollen og lægge yderligere pres på lufthavnspersonalet.

Alligevel forventes det, at begrænsningen på 100 ml væske i håndbagagen forbliver på plads indtil videre.

Rejsende skal pakke væsker i 100 ml-beholdere i en klar, genlukkelig pose til håndbagage.

Lufthavne og flyselskaber tilbyder også yderligere information og assistance for at hjælpe passagerer med at navigere i de nye restriktioner.

Flere sikkerhedstjek i lufthavnen kan give forsinkelser

Rejsende skal også være mere opmærksomme på de kommende nye grænsekontrolsystemer, som Den Europæiske Union (EU) snart vil indføre.

Fra oktober 2024 vil ind- og udrejsesystemet (EES) erstatte manuel stempling af pas ved EU’s ydre grænser.

Ind- og udrejsesystemet vil bruge ikke-EU-borgeres biometriske data, såsom ansigts- og fingeraftryksscanninger, til at registrere deres ind- og udrejse til og fra Schengen-zonen.

EU vil lancere European Travel Information and Authorization System(ETIAS) for alle statsborgere uden visum, som f.eks. britiske statsborgere, i midten af 2025.

Det vil fungere på samme måde som Storbritanniens elektroniske rejsetilladelse (ETA) og USA’s elektroniske system for rejsetilladelse.