Britiske musikere vil fortsat stå over for udfordringer, når de forsøger at turnere i Europa på grund af rejsereglerne efter Brexit.
Den Europæiske Union (EU) har bekræftet, at den ikke vil lempe på de nuværende visum- og transportkrav for kunstnere fra Storbritannien (UK), skriver Financial Times.
Den seneste udvikling i EU’s relationer har efterladt mange i musikbranchen frustrerede.
Siden Storbritannien forlod EU i 2020, har musikere mistet muligheden for at turnere frit i hele Europa.
Rejserestriktioner efter Brexit har tvunget dem til at navigere i nye, komplekse arbejdstilladelser og logistiksystemer.
Strenge rejseregler for turnerende musikere efter Brexit
Tidligere kunne kunstnere i henhold til EU’s politik om fri bevægelighed rejse rundt i Europa uden at skulle have visum eller særlige tilladelser.
Det gav mulighed for nemme og billige turnéer, som var særligt vigtige for mindre navne og uafhængige musikere.
Men siden Brexit har kunstnere stået over for mange forhindringer, når de har planlagt europæiske turnéer.
Britiske kunstnere skal nu have arbejdstilladelse, visum og transporttilladelse til deres udstyr, afhængigt af hvilket land de besøger.
Nogle EU-lande har forsøgt at lette byrden med særlige visumordninger for kulturudøvere.
Men den samlede proces er stadig betydeligt dyrere og mere tidskrævende for britiske kunstnere, der forsøger at turnere på kontinentet.
Kampagnegrupper som Face The Music har presset den britiske regering til at forhandle bedre vilkår for kunstnere.
Den har gentagne gange udtrykt bekymring for, at disse barrierer truer britiske kunstneres omdømme og fremtid, når de optræder i udlandet.
Det har ramt mindre, uafhængige kunstnere uforholdsmæssigt hårdt og gjort det økonomisk uholdbart at turnere i Europa på grund af ekstra udgifter.
Ifølge kilder vil en lempelse af de nuværende rejseregler kræve ændringer i handels- og samarbejdsaftalen mellem EU og Storbritannien (TCA).
Det omfatter genforhandling af politikker for told, vejtransport og tjenesteydelser.
Men Europa-Kommissionen har sagt, at den ikke på nuværende tidspunkt er parat til at overveje en genforhandling af TCA.
Et slag mod Labour-partiets valgløfter
Før valget i 2024 lovede det britiske Labour-parti at støtte turnerende britiske kunstnere ved at forhandle om lettere adgang til EU.
Det indeholdt et forslag om visumfri rejse for britiske musikere og andre kunstnere i sit manifest.
Mange havde håbet, at det ville lette byrderne for dem, der arbejder i musikbranchen.
Nu er premierminister Sir Keir Starmer blevet valgt ind i embedet, og hans håb om at nulstille og forbedre forholdet til EU er gået i stå.
EU sagde, at Labours plan om en aftale, der giver britiske fagfolk mulighed for at arbejde i EU, var vanskelig at opnå.
De insisterede på, at en mobilitetsaftale for unge til at arbejde og rejse ville være et “uundværligt element” i enhver ny pagt med Storbritannien.
Men Storbritannien afviste Bruxelles’ forslag om en generel aftale om ungdomsmobilitet efter stigende pres fra begge sider af kanalen.
De understregede, at de ikke ville genindtræde i EU’s indre marked eller danne en toldunion med EU.
Ingen klar vej frem for lempelse af post-Brexit-regler
En lempelse af rejsereglerne efter Brexit for britiske musikere og kunstnere, der turnerer i EU, er kun én brik i puslespillet.
Der er flere aspekter at diskutere ud over forslaget om ungdomsmobilitet, genindtræden i EU’s indre marked og fri bevægelighed.
Bruxelles havde også advaret EU’s medlemsstater om, at en sikkerhedsaftale kunne give Storbritannien bedre adgang til EU’s forsvarsmidler.
Ethvert forsøg på at gøre det kan ødelægge de aftalte vilkår i TCA, da EU-regler begrænser ikke-EU-virksomheders mulighed for at deltage i ordninger.
Labour-partiets manifest indeholdt også en “veterinæraftale”, som skulle reducere grænsekontrollen ved eksport af fødevarer og planter.
Hvis EU accepterer Storbritanniens veterinæraftale, skal London følge EU’s regler og påtage sig en rolle i EU-Domstolen.
Storbritannien sigter også mod en aftale, der gør det muligt for fagfolk at bruge deres kvalifikationer i hinandens lande.
Men briefingen bemærkede, at sådanne ordninger “ikke altid er ligetil”.
Storbritannien og EU er nødt til at nå frem til en eller anden form for kompromis for at nulstille forholdet til fordel for begge parter.