Britiske borgere på Cypern har brug for biometriske opholdskort for at undgå ETIAS-kontrol

| september 20, 2024
Britiske borgere på Cypern har brug for biometriske opholdskort for at undgå ETIAS-kontrol
Billede venligst udlånt af Dimitris Vetsikas via Pixabay

De kommende rejseændringer i Den Europæiske Union (EU) opfordrer borgere fra Storbritannien (UK), der bor på Cypern, til at få biometriske opholdskort.

Ændringen påvirker primært dem, der har “gule sedler”, et opholdsdokument, der blev udstedt, før Storbritannien forlod EU i 2020.

Cypern er en del af EU, men en af de to medlemsstater, der teknisk set ikke er med i Schengen-området.

De gule sedler, som den cypriotiske regering har udstedt, har tidligere gjort det nemt for britiske statsborgere at rejse rundt i Europa.

Men ifølge The Cyprus Mail vil opholdsdokumentet fra før Brexit ikke længere være nok til at strømline deres rejse.

Nye EU-grænsekontroller: EES og ETIAS

Der er to væsentlige ændringer i EU’s grænsekontrolsystemer: European Travel Information and Authorization System(ETIAS) og Entry/Exit System (EES).

Disse nyhedssystemer vil i høj grad ændre, hvordan EU overvåger tredjelandsstatsborgere, der rejser ind i EU og Schengen-området.

EES er et nyt automatiseret system, der registrerer ind- og udrejse af ikke-EU-borgere i Schengen-området ved hjælp af biometriske data.

ETIAS vil på den anden side kræve, at rejsende uden visum skal ansøge om og modtage rejsetilladelse før deres EU-rejse.

EES vil gå i luften i november 2024, mens ETIAS vil blive lanceret omkring midten af 2025.

Britiske statsborgere, som blev betragtet som ikke-EU-borgere efter Brexit i 2020, skal overholde de nye EU-grænsekontroller.

Kun personer med gyldige visa til længerevarende ophold og opholdstilladelser udstedt af EU-medlemsstater er undtaget fra EES og ETIAS.

Gule sedler versus biometriske opholdskort

Britiske borgere på Cypern har brug for biometriske opholdskort for at undgå ETIAS-kontrol
Billede venligst udlånt af Meg Jenson via Unsplash

Siden 2002 har EU krævet, at alle opholdstilladelser til ikke-EU-borgere skal være biometriske.

Mens nogle EU-lande proaktivt opgraderede deres opholdsdokumenter efter Brexit, gjorde Cypern det ikke.

I stedet har britiske statsborgere, der bor på Cypern, stadig gule sedler, som tidligere var et symbol på retten til fri bevægelighed.

En gul seddel er et opholdsbevis i A4-størrelse. På grund af sin størrelse og udformning kan den være irriterende at have med sig og kan let blive revet i stykker.

På den anden side er et biometrisk opholdskort en moderne opholdstilladelse, der indeholder personlige og biometriske data, herunder fotos og fingeraftryk.

Biometriske kort overholder EU’s strenge regler for opholdstilladelse og anerkendes i hele EU.

Europa-Kommissionen har bekræftet, at gule sedler fra før Brexit ikke lever op til de nye opholdsregler.

I henhold til EU-lovgivningen vil kun personer med biometriske opholdstilladelser være undtaget fra ETIAS-kravene.

Det gælder uanset, om de gule sedler stadig er gyldige i det EU-land, der har udstedt dem.

Sådan opgraderer du gule sedler til biometriske opholdskort

At opgradere fra gule sedler til biometriske opholdskort svarer til at ansøge om et nyt identifikationskort (ID-kort).

Britiske statsborgere, der bor på Cypern, skal besøge et immigrationskontor, få taget billeder og fingeraftryk og betale et gebyr.

Derudover vil de nye biometriske opholdskort have udløbsdatoer, og indehaverne skal forny dem, hver gang de udløber.

På grund af den besværlige bureaukratiske proces er nogle britiske statsborgere Cypern skeptiske over for at opgradere fra gule sedler til biometriske opholdskort.

De, der har været igennem en kompleks proces for at få gule sedler, skal nu besøge immigrationskontorerne igen for at indsende biometriske data.

Desuden ser mange cypriotiske ikke-EU-borgere prisen på 30 euro for det nye kort som en ulempe, selvom den ikke er overdreven.

Opgradering af gule sedler til biometriske opholdskort er endnu ikke obligatorisk for alle ikke-EU-borgere, der bor på Cypern.

Men fordelene ved et biometrisk opholdskort vil snart opveje besværet med at gå igennem de nye EU-grænsekontroller.

Britiske statsborgere, der bor på Cypern, og som ikke opgraderer deres gule sedler til biometriske opholdskort, kan blive udsat for en mere krævende proces.

For at besøge EU skal de have en ETIAS-tilladelse ved at udfylde en onlineformular, betale et ansøgningsgebyr på 7 euro og få en forhåndsgodkendelse af rejsen.

Processen virker enkel, men det er stadig et ekstra krav, som briter, der bor i EU, ikke behøver, hvis de har biometriske opholdskort.

Desuden vil den kommende EES digitalt spore ikke-EU-borgere uden korrekt EU-opholdstilladelse, hvilket vil gøre grænseovergangene strengere.

Rejsende, der bliver længere end tilladt eller ikke overholder de nye systemer, kan blive straffet med bøder eller blive udelukket fra at rejse ind i EU igen.

Hvad vi kan forvente af fremtidige EU-rejser

Britiske borgere på Cypern har brug for biometriske opholdskort for at undgå ETIAS-kontrol
Billede venligst udlånt af Anastasia Nelen via Unsplash

Den snarlige lancering af EES og ETIAS giver den cypriotiske regering begrænset tid til at lette overgangen til biometriske opholdstilladelser.

De havde allerede indført muligheden for biometriske kort i forventning om disse ændringer.

Men den ringe offentlige information om det har ført til forvirring blandt nogle britiske statsborgere, der bor på Cypern.

Den britiske højkommission har også rådet borgerne til at tjekke deres opholdsstatus og holde sig orienteret.

Den opfordrede britiske borgere til at “sikre, at de har de rigtige dokumenter for at undgå at blive fanget af de nye EU-rejseregler.”

De cypriotiske migrationsmyndigheder vil sandsynligvis se en stigning i antallet af ansøgninger, når fristen nærmer sig.

Britiske statsborgere rådes til at starte processen så tidligt som muligt for at undgå lange ventetider eller forsinkelser.