Europæere med EUSS Pre-Settled Status står over for hårdere grænsekontrol i Storbritannien

| september 26, 2024
Europæere med pre-settled status står over for hårdere grænsekontrol i Storbritannien
Billede venligst udlånt af Wilfried Pohnke via Pixabay

Den britiske regering har skærpet grænsekontrollen for EU-borgere og deres familier under EU Settlement Scheme (EUSS).

Det gælder også for borgere fra Island, Norge, Lichtenstein og Schweiz og deres familier under EUSS.

Fra den 15. juli 2024 har den britiske grænsestyrke fået nye ansvarsområder og beføjelser over for EUSS-indehavere af status som fastboende.

Den opdaterede vejledning, der blev offentliggjort i september 2024, instruerer grænsebetjente i at vurdere, om personer med status som “pre-settled” stadig opfylder de kriterier, der oprindeligt gav dem status.

Det betyder først og fremmest, at man inspicerer for at sikre, at personer, der allerede er bosat, har opretholdt et kontinuerligt ophold i Storbritannien.

Det betyder også, at man tjekker, om de fortsat opfylder andre alternative krav til støtteberettigelse under EUSS.

De nye regler siger, at de, der ikke opfylder EUSS’ betingelser for forudgående bosættelse, kan få deres status ophævet ved grænsen.

Det giver grænsebetjentene mere magt, men den opdaterede vejledning understreger vigtigheden af at bruge denne magt retfærdigt.

UK Border Force og personer med status som fastboende

Ændringerne påvirker borgere fra Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS), schweiziske borgere og deres familier, som er flyttet til Storbritannien inden udløbet af Brexit-overgangsperioden den 31. december 2020.

EØS omfatter statsborgere fra alle EU’s medlemsstater og borgere fra Island, Norge og Lichtenstein.

Under EUSS kunne EØS- og schweiziske statsborgere, der flyttede til Storbritannien, før Brexit-overgangsperioden sluttede, ansøge om enten fastboende eller forudgående fastboende status.

De, der kvalificerer sig til settled status, får permanent ret til at bo, arbejde og få adgang til offentlige tjenester i Storbritannien.

Pre-settled status gives til dem, der har boet i Storbritannien i mindre end fem år. Det giver dem begrænsede rettigheder til at blive, arbejde og få adgang til tjenester i Storbritannien i fem år.

Når de har opholdt sig i landet i fem år, kan de ansøge om status som fastboende, hvilket giver dem permanent opholdstilladelse.

I september 2023 vil personer med pre-settled status, som nærmer sig slutningen af deres femårige periode, automatisk få forlænget deres status med to år.

Denne automatiske forlængelse gælder, uanset om de har søgt om status som fastboende eller ej.

I maj 2024 reviderede indenrigsministeriet politikken og gav indehavere af pre-settled-status en forlængelse på fem år i stedet for kun to.

Ændringen sikrer, at personer i Storbritannien ikke mister deres rettigheder, hvis de ikke ansøger om eller opgraderer til status som fastboende.

Grunde til at annullere status som bosiddende ved grænsen

Europæere med pre-settled status står over for hårdere grænsekontrol i Storbritannien
Billede venligst udlånt af Schumi4ever via Wikimedia Commons

Mange EØS- og schweiziske statsborgere har stadig status som fastboende og skal fortsat opfylde de betingelser, der oprindeligt gav dem deres status.

De, der ikke opfylder betingelserne, kan risikere ikke at være berettiget til at rejse ind i Storbritannien igen.

I henhold til den nye vejledning kan grænsepolitiet annullere en persons pre-settled-status på grund af følgende:

Manglende opretholdelse af kontinuerligt ophold i Storbritannien

Hvis en person ikke har boet uafbrudt i Storbritannien eller i kronbesiddelserne (Guernsey, Jersey og Isle of Man) i mindst seks måneder inden for en 12-måneders periode, kan vedkommende miste sin status.

Det rammer dem, der ikke har gyldige grunde til at opholde sig uden for Storbritannien, f.eks. militærtjeneste eller fødsel.

Ændringer i familieforhold

Hvis en persons ægteskab eller registrerede partnerskab, som oprindeligt kvalificerede dem til pre-status, ender i skilsmisse, kan de miste deres status.

De kan kun beholde deres status, hvis de opfylder andre kriterier, der gør det muligt for dem at beholde den.

Tab af afledte eller Zambrano opholdsrettigheder

Personer, der ikke længere passer til definitionen af en person “med en afledt” eller “med en Zambrano”-ret til at opholde sig i landet, kan blive udsat for annullering af deres status før bosættelse.

Selv om de nye regler giver grænsepolitiet betydelige beføjelser, understreger vejledningen også vigtigheden af proportionalitet.

Grænseofficerer opfordres til at tage hensyn til den enkeltes situation, når de beslutter, om de vil tilbagekalde status som bosiddende.

Det betyder, at man skal se på årsagerne til, at en person ikke overholder reglerne, og om vedkommende stadig kan kvalificere sig til en anden type orlov under ordningen.

For eksempel skal betjentene tjekke digitale immigrationsregistre for at bekræfte, om en person, der har status som pre-settled, automatisk har fået forlænget sin status.

Den automatiske forlængelse betyder, at de stadig har ret til at bo og arbejde i Storbritannien i henhold til udtrædelsesaftalen.

Grænsebetjente skal sikre, at personer ikke er fuldt ud berettigede, før de tilbagekalder deres status.

Bekymringer om retfærdighed og beskyttelse af rettigheder

Den intensiverede grænsekontrol og den potentielle annullering af status som “pre-settled” har skabt bekymring blandt fortalere for europæiske beboere i Storbritannien.

De hævder, at ændringerne kan få uforholdsmæssig stor betydning for langtidsindbyggere i Storbritannien, som kan have svært ved at navigere i komplekse immigrationsregler.

Nogle sagde, at de nye regler, på trods af vejledningen, kunne skabe forvirring og usikkerhed for dem, der har status som fastboende.

Det skyldes også, at betingelserne for at opretholde præ-status kan være komplekse.

For eksempel er nogle personer måske ikke klar over kravet om kontinuerligt ophold. Andre kan også møde barrierer, når de skal bevise, at de bor i Storbritannien.

Der er bestemmelser om appel for dem, der ikke er berettiget til genindtræden, fordi de ikke opfylder kravene.

Personer, hvis status er blevet tilbagekaldt, eller som er blevet nægtet genindrejse, kan appellere beslutningen inden for 28 dage efter afvisningen.

Den uafhængige overvågningsmyndighed (IMA), som overvåger borgernes rettigheder efter Brexit, fortsætter med at samarbejde med indenrigsministeriet for at forhindre uretfærdige straffe.

IMA har udtrykt bekymring over klarheden i specifikke processer, hvilket har fået regeringen til at prioritere gennemsigtige kontroller af immigrationsstatus.

Hvad grænsekontrollanter og personer med status som fastboende kan forvente fremover

Europæere med pre-settled status står over for hårdere grænsekontrol i Storbritannien
Billede venligst udlånt af det britiske indenrigsministerium via Wikimedia Commons

Med nye beføjelser og ansvarsområder skal grænsebetjentene holde sig opdateret med de nyeste regler.

Da indehavere af EUSS-status kun er digitale, skal de effektivt bruge digitale værktøjer til at verificere en persons status ved grænsen.

De nye retningslinjer giver grænsepolitiet beføjelser til at håndhæve immigrationsreglerne.

Men de er også ansvarlige for at sikre, at borgernes rettigheder i henhold til EUSS respekteres.

Dette er vigtigt, da regeringen afvejer beskyttelsen af individuelle rettigheder med behovet for at opretholde en robust grænsekontrol.

Status som præbosat opfordres til at holde sig orienteret om de nye politikker for at beskytte deres rettigheder.

De skal sørge for at overholde opholdskravene for at undgå problemer ved grænsen og undgå at miste deres ret til at blive i Storbritannien.