Britisk ETA vs. standardbesøgsvisum: En sammenligningsguide

| oktober 4, 2024
Britisk ETA vs. standardbesøgsvisum: En sammenligningsguide
Billede venligst udlånt af rawpixel.com via Freepik

Alle rejsende til Storbritannien (UK) skal have et visum eller en elektronisk rejsetilladelse (ETA). Hvilken af dem, man skal have, afhænger af ens pas, opholdets længde eller formålet med at besøge Storbritannien.

ETA er ikke et visum. Men den nye digitale tilladelse til Storbritannien betragtes som et rejsekrav på linje med et visum, så det kan være forvirrende. Det kan især være forvirrende for dem, der besøger Storbritannien uden noget andet rejsedokument end et pas.

Her beskriver vi lighederne og forskellene mellem et visum og en ETA for at hjælpe rejsende med at forstå det nye system bedre.

Det britiske visumsystem og indførelsen af ETA-ordningen

Da Storbritannien var en del af Den Europæiske Union (EU), gav landets politik om fri bevægelighed borgere fra Storbritannien, EU, Island, Norge, Liechtenstein og Schweiz mulighed for at rejse inden for Schengen-området med blot deres nationale id-kort.

Efter Brexit var sikring af grænsen en af den britiske regerings største bekymringer. De fleste lande kræver visum til immigrationskontrol. Visum hjælper med at overvåge og regulere besøgendes ind- og udrejse og forhindrer ulovlig indrejse og kriminel aktivitet.

Storbritanniens visum- og immigrationssystem overvåger effektivt bevægelsen af visumpligtige besøgende. Men der var ingen måde at holde styr på dem, der kunne komme ind i Storbritannien uden visum.

Mange lande har visumfrihed i forhold til Storbritannien, hvilket betyder, at deres borgere ikke behøver at ansøge om visum for at komme på besøg. Det britiske ETA-system sporer og forhåndsscreener sådanne rejsende og identificerer trusler, før de ankommer.

Det ligner andre rejsetilladelsesordninger, der bruges af USA, Canada og Australien. I midten af 2025 vil EU have sit eget European Travel Information and Authorization System (ETIAS).

En hurtig sammenligning mellem en britisk ETA og et visum

Storbritannien tilbyder mange typer visa afhængigt af den rejsendes opholdslængde eller formål med besøget. Nogle visa giver mulighed for arbejde, ophold på mere end seks måneder eller flere indrejser.

Nedenfor kan du se en sammenligning af de forskellige aspekter af den britiske ETA og det britiske visum.

ETAVISA
StøtteberettigelseStatsborgere uden visumVisumpligtige statsborgere
Opholdets længdeKorte rejser på mindre end seks månederKorte rejser og længere ophold
Formålet med besøgetTurisme, familiebesøg, tilladte forretningsaktiviteter, kortvarige studier og transitTurisme, familiebesøg, forretning, langtidsstudier, transit og arbejde
Omkostninger£10starter ved £115
AnsøgningsprocesHelt og holdent onlineSkal besøge et konsulat eller visumcenter for at indsende krav
BehandlingstidMere eller mindre tre dageMindst tre uger
KraveneGyldigt pasEt gyldigt pas, et nyt pasfoto, bevis på økonomisk formåen, britisk indkvartering og rejseplan, bevis på tilknytning til hjemlandet osv.
GyldighedFlere rejser over to år, eller indtil det pas, det er knyttet til, udløber, alt efter hvad der kommer førstEnkelt eller flere indrejser, afhængigt af den type visum, der ansøges om.

ETA vs. standardbesøgsvisum

Britisk ETA vs. standardbesøgsvisum: En sammenligningsguide
Billede venligst udlånt af Jaydeep Joshi via Pixabay

En ETA giver en person tilladelse til at rejse til Storbritannien, mens et visum giver en person tilladelse til at rejse ind, arbejde eller opholde sig i landet.

Rejsende med britisk visum eller immigrationsstatus i Storbritannien behøver ikke en ETA eller yderligere tilladelse til at rejse. Det nye system påvirker ikke regeringens visumpolitikker og -procedurer.

Kriterier for støtteberettigelse

ETA gælder kun for rejsende, der ikke behøver visum for at komme ind i Storbritannien, eller for borgere fra lande med visumfritagelsesaftaler med Storbritannien. Det er nødvendigt for korte ophold i Storbritannien, fra endagsture til op til seks måneder.

Det britiske standardbesøgsvisum er påkrævet for statsborgere eller borgere fra lande uden visumfritagelsesaftaler med Storbritannien. Andre britiske visa er beregnet til dem, der planlægger at arbejde eller opholde sig i Storbritannien i mere end seks måneder.

De, der får afslag på en ETA, skal i stedet ansøge om et UK Standard Visitor-visum.

Ansøgningsproces

ETA-ansøgningen er helt online. Rejsende skal angive personlige oplysninger, pas og kontaktoplysninger. De skal også besvare sikkerhedsspørgsmål om deres kriminelle eller immigrationsmæssige fortid og eventuelle forbindelser til illegale grupper.

For at ansøge om et britisk standardbesøgsvisum skal rejsende oprette en konto på UK Visa and Immigration (UKVI) og udfylde en ansøgningsformular med personlige oplysninger, rejseplaner og formålet med besøget.

Ansøgere skal derefter aftale en tid på et konsulat eller visumkontor for at indsende biometriske data og støttende papirer. Disse omfatter deres gyldige pas, britisk indkvartering og rejseplan.

Rejsende skal også indsende bevis for økonomisk kapacitet, f.eks. bankkontoudtog. De skal vise, at de kan finansiere deres rejse til Storbritannien, herunder deres indkvartering, daglige udgifter og hjemrejse.

De skal også indsende dokumentation for deres tilknytning til hjemlandet, f.eks. bevis for ejerskab af ejendom. Dette beviser, at de vil vende hjem.

Behandlingstid

Rejsende får svar på deres ETA-ansøgning inden for tre dage. Nogle ansøgninger behandles inden for få minutter, men der er tilfælde, hvor behandlingen tager mere end tre dage.

En britisk standardvisumansøgning tager typisk mindst tre uger eller mere at behandle og nå frem til en afgørelse. De skal også hente deres pas på visumkontoret eller konsulatet.

Godkendelse og gyldighed

Britisk ETA vs. standardbesøgsvisum: En sammenligningsguide
Billede venligst udlånt af Freepik

ETA’en er et elektronisk dokument, der er knyttet til den rejsendes pas. Hvis det udstedes, er det gyldigt i to år, eller når det pas, det er knyttet til, udløber, alt efter hvad der kommer først.

Med en gyldig ETA kan rejsende rejse til Storbritannien flere gange, så længe deres ophold ikke overstiger seks måneder ad gangen. Når ETA’en eller passet udløber, skal de ansøge om en ny ETA for fortsat at få lov til at rejse til Storbritannien.

Rejsende, der ændrer pasoplysninger, skal også ansøge om en ny ETA. Det gælder for dem, der har mistet eller fået stjålet deres pas, eller som har skiftet navn.

På den anden side vil rejsende, der får et britisk standardvisum, modtage en visumvignet eller et klistermærke i deres pas. Deres pas vil blive stemplet, når de ankommer til den britiske grænse for at aktivere det eller markere deres indrejsedato.

Et standardbesøgsvisum giver rejsende mulighed for at komme ind og blive i Storbritannien i seks måneder. Det er et visum til en enkelt indrejse, hvilket betyder, at rejsende skal ansøge om et visum igen for at besøge Storbritannien.

Rejseformål og begrænsninger

ETA og det britiske standardbesøgsvisum er næsten ens på dette punkt.

Begge er gyldige for et midlertidigt ophold i Storbritannien i op til seks måneder. De kan bruges til turisme, besøg hos familie og venner, korte studier, tilladte forretningsaktiviteter og transit.

ETA og Standard Visitor Visa er også gyldige til andre formål, f.eks. medicinsk behandling. Dette er under forudsætning af, at indehaveren opfylder de yderligere betingelser for deres rejseformål og ikke overskrider et ophold på seks måneder.

For statsborgere uden visum, der rejser i Storbritannien, er ETA påkrævet, uanset om de går gennem grænsekontrollen eller ej.

På den anden side kan visumpligtige statsborgere ansøge om et standardbesøgsvisum, hvis de er på gennemrejse i Storbritannien i mere end 48 timer, før de fortsætter deres rejse til deres destination.

Transitrejsende, der er i Storbritannien i mindre end 48 timer, kan ansøge om et Direct Airside Transit-visum eller et Visitor in Transit-visum. Førstnævnte er for dem, der ikke skal igennem grænsekontrollen, mens sidstnævnte er for dem, der skal igennem grænsekontrollen, men forlader Storbritannien inden for 48 timer.

Gebyrer

En britisk ETA-ansøgning koster 10 pund stykket. Rejsende skal betale gebyret online for at indsende ansøgningsskemaet. Systemet accepterer kun elektroniske betalingsmetoder som kredit- eller betalingskort, Apple Pay og Google Pay.

På den anden side koster et britisk standardvisum til besøgende 115 pund pr. stk. Et Direct Airside Transit-visum koster £35, og et Visitor in Transit-visum koster £64.

Visum til længerevarende ophold, som giver den rejsende lov til at rejse ind og blive i Storbritannien i mere end seks måneder, koster mere.

Visumansøgere kan betale mere for at fremskynde deres ansøgning. ETA-ansøgere har ikke denne mulighed.

Skal du have et ETA- eller et standardbesøgsvisum?

Britisk ETA vs. standardbesøgsvisum: En sammenligningsguide
Billede venligst udlånt af prostooleh via Freepik

Igen afhænger svaret af den rejsendes pas, opholdets længde og formålet med at besøge Storbritannien.

ETA gælder kun for statsborgere uden visum eller borgere fra lande, der ikke behøver visum for at rejse ind i Storbritannien. Borgere fra lande, der ikke har visumfritagelsesaftaler med Storbritannien, skal ansøge om et standardbesøgsvisum.

Både ETA og Standard Visitor Visa er gyldige for ophold på op til seks måneder med henblik på turisme, besøg hos familie og venner, korte studier, tilladte forretningsaktiviteter og transit.

De, der planlægger at arbejde eller opholde sig i Storbritannien i mere end seks måneder, skal ansøge om et passende britisk visum, uanset hvilket land der har udstedt deres pas. De, der nægtes en ETA, skal i stedet ansøge om et visum.

ETA vs. ETIAS

En anden kilde til forvirring er, at man blander den britiske ETA sammen med EU’s ETIAS. Begge er digitale rejsetilladelser beregnet til borgere uden visum.

ETA er for rejsende uden visum, der besøger Storbritannien. Den gælder for borgere fra EU-medlemsstater, Island, Norge, Lichtenstein, Schweiz og andre europæiske lande.

ETIAS er til rejsende uden visum, der besøger EU og Schengen-området. Britiske statsborgere skal have en godkendt ETIAS for at rejse til og inden for Europa.