Storbritannien “overvejer slet ikke” skotsk visumsystem for at tiltrække flere faglærte arbejdere

| oktober 23, 2024
Storbritannien "overvejer slet ikke" skotsk visumsystem for at tiltrække flere faglærte arbejdere
Billede venligst udlånt af Crawford Jolly via Unsplash

Den britiske regering har officielt afvist et forslag om et separat skotsk visum.

Det separate skotske visum blev designet til at hjælpe landet med at tiltrække flere faglærte arbejdere fra udlandet.

Dette spørgsmål blev rejst i en debat i Westminster i sidste uge, da Scottish National Party (SNP) forsøgte at ændre en lov, så Skotland kunne få sit eget visum.

En regeringskilde sagde dog til BBC: “Vi overvejer slet ikke et skotsk visumsystem.”

Denne beslutning har skabt frustration i Skotland, hvor lederne hævder, at landet står over for andre udfordringer end resten af Storbritannien.

Det drejer sig primært om at afhjælpe manglen på arbejdskraft i kritiske brancher som sundhedspleje, landbrug og hotel- og restaurationsbranchen.

Men den britiske regering insisterer på, at indvandringspolitikken fortsat vil være et anliggende for hele landet, ikke kun for Skotland.

Forslaget om et skotsk visumsystem

Nicola Sturgeon, Skotlands daværende førsteminister, foreslog oprindeligt et skotsk visumsystem i 2020.

I et separat visumsystem ville den skotske regering definere kriterierne for det nye visum og modtage og vurdere ansøgninger.

Derefter nominerer de udvalgte kandidater til den britiske regering, som kontrollerer ansøgernes identitet og foretager de relevante sikkerhedstjek.

Ansøgere skal bo i Skotland og have en skotsk skattekode.

Det kan indebære, at visse virksomheder undtages fra de britiske regler om ansættelse af udenlandsk arbejdskraft.

Skotske ledere, herunder Sturgeon, mente, at Skotland havde brug for mere kontrol over indvandringen for at kunne håndtere sin særlige økonomi og befolkning.

Mange landområder i Skotland har kæmpet for at tiltrække nok arbejdskraft, især inden for landbrug, hotel- og restaurationsbranchen og turisme.

Efter Brexit faldt antallet af europæiske arbejdstagere, hvilket påvirkede disse brancher betydeligt.

Sturgeon argumenterede for, at et separat visumsystem for Skotland ville gøre det muligt for landet at hente de arbejdere, det har brug for til at holde økonomien i gang.

“Overdragelse af immigrationsbeføjelser ved at indføre et skotsk visum vil gøre det muligt for Skotland at tiltrække og fastholde folk med de færdigheder og egenskaber, vi har brug for, for at vores samfund og økonomi kan blomstre,” sagde hun som førsteminister.

Forslaget fik støtte fra forskellige brancher, især dem, der oplever alvorlig mangel på arbejdskraft.

Organisationer som UK Hospitality Scotland mente, at et skræddersyet visumsystem kunne hjælpe med at besætte ledige stillinger i hotel- og restaurationsbranchen.

Men den tidligere konservative britiske regering blokerede for forslaget om et skotsk visumsystem.

Den britiske Labour-regerings afvisning

Storbritannien "overvejer slet ikke" skotsk visumsystem for at tiltrække flere faglærte arbejdere
Billede venligst udlånt af lumix2004 via Pixabay

SNP-parlamentsmedlem Stephen Gethins har planer om at fremsætte et lovforslag, der skal gøre det muligt for den skotske regering at indføre et skotsk visum.

Det skotske Labour-parlamentsmedlem Grady sagde, at både det skotske og det britiske Labour fuldt ud støtter, at der kommer flere kvalificerede folk til Skotland.

Han tilføjede, at indenrigsminister Yvette Cooper er forpligtet til at få det til at ske.

Men udfordringen er at finde den bedste måde at gøre det på.

Parlamentsmedlemmet fra Glasgow East afslørede, at Migration Advisory Committee, som rådgiver regeringen, er i færd med at undersøge spørgsmålet nøje.

Alligevel understregede en talsmand fra indenrigsministeriet, at indvandring bør håndteres på nationalt plan.

At skabe separate immigrationssystemer for forskellige dele af Storbritannien kan skabe forvirring og gøre det sværere at håndhæve immigrationsreglerne.

Kilden sagde, at indvandring er et anliggende for hele Storbritannien, og at et skræddersyet skotsk visum ikke ville være i nationens bedste interesse.

I stedet satser den britiske regering på sit pointbaserede immigrationssystem, som blev indført efter Brexit.

Under dette pointbaserede system skal udenlandske arbejdere optjene point baseret på kriterier som deres uddannelse, færdigheder og jobtilbud i Storbritannien.

Den britiske regering mener, at dette system opfylder behovene i alle regioner, inklusive Skotland, og kan afhjælpe manglen på arbejdskraft i hele landet.

Frustration i Skotland

Storbritannien "overvejer slet ikke" skotsk visumsystem for at tiltrække flere faglærte arbejdere
Billede af wirestock på Freepik

Scottish Labours valgprogram lovede reformer for at sikre, at migrations- og kompetencepolitikker kommer alle dele af Storbritannien til gode.

Manifestet havde også til formål at reducere den langsigtede afhængighed af udenlandsk arbejdskraft i bestemte brancher.

Før det nationale valg i juli annoncerede den skotske Labour-næstleder Jackie Baillie planer om at opfordre dem til at bosætte sig i Skotland.

Men efter valget støttede hun ikke kravet om et separat immigrationssystem for Skotland.

Den skotske Labour-leder Anas Sarwar sagde til BBC Scotland: “Nej, vi har brug for ét britisk grænseagentur og ét immigrationssystem.”

Indenrigsministeriets nylige afvisning af det separate skotske visumsystem har frustreret mange skotske ledere og virksomheder.

Mange hævdede, at den britiske regerings afvisning overser Skotlands unikke behov.

Mange skotske industrier har gentaget disse bekymringer og tilføjet, at landet risikerer at sakke bagud i vigtige økonomiske sektorer.

Spørgsmålet forventes at forblive et centralt diskussionsemne i de kommende år, da Skotland fortsat står over for mangel på arbejdskraft og befolkningstilbagegang.

Skotske ledere vil sandsynligvis fortsætte med at presse på for ændringer, der bedre afspejler deres regions behov.

Den britiske regering skal derefter samarbejde med de skotske ledere om at etablere en fælles indvandringspolitik, der fungerer for Skotland og resten af landet.