Parlamentsmedlemmer slår til lyd for en visumordning for Gaza-familier for at hjælpe med at genforene familiemedlemmer i Storbritannien

| november 26, 2024
Parlamentsmedlemmer slår til lyd for en visumordning for Gaza-familier for at hjælpe med at genforene familiemedlemmer i Storbritannien
Billede venligst udlånt af Musa Alzanoun via Pexels

Britiske parlamentsmedlemmer opfordrer til et nyt Gaza Family Visa Scheme for at hjælpe palæstinensere i Gaza med at blive genforenet med familiemedlemmer i Storbritannien (UK).

Forslaget, der er udformet efter den ukrainske familieordning, får støtte på tværs af partierne i takt med, at den humanitære krise i Gaza forværres.

LBC rapporterede, at Labours parlamentsmedlem Rachael Maskell har indsendt et forslag til en tidlig dag (EDM) om en familievisumordning for Gaza.

Forslaget opfordrer til at skabe sikre ruter for palæstinensere i Gaza, så de midlertidigt kan slutte sig til deres familiemedlemmer i Storbritannien.

Den opfordrer den britiske regering til at handle hurtigt med henvisning til regionens ødelæggende humanitære krise og alvorlige ødelæggelser.

“Der er et lille antal palæstinensere, der bor i Storbritannien, hvis kære er i overhængende fare i Gaza,” står der i EMD.

“[The motion] opfordrer regeringen til at indføre en familievisumordning for Gaza, baseret på den ukrainske familieordning.”

Visumordningen vil gøre det muligt for palæstinenserne i Gaza at blive genforenet med deres familie og søge midlertidigt tilflugt i Storbritannien, indtil det er sikkert at vende tilbage.

Den igangværende konflikt har efterladt sundhedsfaciliteter i ruiner, tusindvis af civile døde og mange flere sårede.

Forslaget har til formål at skabe umiddelbar sikkerhed for palæstinensere, som allerede har familieforbindelser i Storbritannien.

Støtte fra den skotske regering

Den skotske regering har gentaget opfordringen til en familievisumordning for familiemedlemmer til briter i Gaza.

Den skotske ligestillingsminister Kaukab Stewart pressede på for at skabe sikre ruter for palæstinensere, der flygter fra Gaza.

I et brev til den britiske minister for asyl og grænsesikkerhed beskrev hun de eksisterende asylveje som “utilstrækkelige og fejlslagne”.

Mange palæstinensiske familier kan ikke få støtte fra det britiske udenrigs-, Commonwealth- og udviklingskontor, selv ikke dem, der er berettiget til visum.

Stewart påpegede, at det eneste britiske visumansøgningscenter i Gaza er lukket ned på grund af situationen.

Derudover kræver indenrigsministeriet stadig fingeraftryk til visumansøgninger, hvilket nu er umuligt for disse personer.

Siden 7. oktober 2023 har mange anmodet om at udskyde dette biometriske krav, men alle er blevet afvist.

Mange har været tvunget til at crowdfunde eller betale høje gebyrer for at hjælpe deres familie med at forlade Gaza og gennemføre den biometriske behandling i Egypten.

Men siden maj 2024 er det kun lykkedes meget få at forlade Gaza på grund af lukningen af Rafah-overgangen til Egypten.

Minister Stewarts brev understregede, at sagen haster, da situationen i Gaza efterlader mange familier i en forfærdelig situation.

Den fremhævede de kampe, som palæstinensiske familier står over for, når de søger sikkerhed midt i den igangværende vold.

Skotlands tidligere førsteminister Humza Yousaf og den skotske Labour-leder Anas Sarwar støtter også Gaza Family Visa Scheme.

Sammenligninger med den ukrainske familieordning

Parlamentsmedlemmer slår til lyd for en visumordning for Gaza-familier for at hjælpe med at genforene familiemedlemmer i Storbritannien
Billedet er venligst udlånt af Mohamed Zarandah via Pexels.

Fortalere for Gaza Family Visa Scheme hævder, at et lignende initiativ fungerede med succes i 2022 under Ruslands invasion af Ukraine.

Den ukrainske familieordning gjorde det muligt for ukrainske borgere med britiske slægtninge at ansøge om visum til at bo, arbejde og studere i Storbritannien i tre år.

Tilhængere mener, at Gazas familievisumordning kan give en lignende lettelse og et midlertidigt fristed i en tid med ekstrem nød.

Det kan være med til at sikre, at palæstinensere i Gaza, som har deres kære i Storbritannien, kan undslippe den umiddelbare fare.

Siden februar 2024 har den ukrainske familievisumordning været lukket for nye ansøgere, men den ukrainske sponsorordning er fortsat åben.

Den ukrainske sponsorordning giver ukrainere mulighed for at bo hos en sponsorfamilie i Storbritannien.

En anden visumrute, Ukraine Extension Scheme, gjorde det muligt for ukrainere med tilladelse til at opholde sig i Storbritannien fra 18. marts 2022 til 16. november 2023 at forlænge deres ophold.

Fra 16. maj 2024 er denne rute lukket for børn, der er født i Storbritannien.

De, der har fået tilladelse under en af de tre ukrainske visumordninger, kan ansøge om at forlænge deres ophold med yderligere 18 måneder, og ansøgningerne åbner i begyndelsen af 2025.

Udfordringer og regeringens reaktion

Parlamentsmedlemmer slår til lyd for en visumordning for Gaza-familier for at hjælpe med at genforene familiemedlemmer i Storbritannien
Billede venligst udlånt af Mohammed Abubakr via Pexels

Nogle kritikere af den foreslåede visumordning for familier i Gaza bemærkede, at situationen i Gaza og Ukraine ikke er den samme.

Selv om begge situationer har paralleller, er de forskellige i omfang og sikkerhedsovervejelser.

Trods stigende pres har den britiske regering ikke annonceret konkrete planer for en familievisumordning for Gaza.

Støtten til ordningen på tværs af partierne er vokset, og parlamentsmedlemmer fra Labour, Liberaldemokraterne og Alliancepartiet bakker op om forslaget.

Interesseorganisationer har også givet udtryk for deres støtte og understreget den moralske forpligtelse til at beskytte sårbare civile i krigstid.

Omvendt bekymrer nogle kritikere sig om de langsigtede konsekvenser af at indføre et sådant program.

Bekymringer om kontrol og den bredere indvirkning på indvandringspolitikken er fortsat genstand for debat.

Kritikere af forslaget, som lederen af Reform UK, Nigel Farage, hævder, at ordningen kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

Farage henviste til statistikker fra Danmark og hævdede, at 64 procent af landets 321 palæstinensere fra 1992 er blevet dømt for en forbrydelse.

Fortalerne for Gaza Family Visa Scheme understregede, at det kun ville gælde for personer med etablerede familiebånd i Storbritannien.

Fortalere hævder, at dette tiltag kan forhindre misbrug og samtidig imødekomme presserende humanitære behov.

I takt med at den humanitære krise i Gaza eskalerer, afspejler kravet om en visumordning for familier i Gaza et stigende pres på den britiske regering for at handle.

Selv om forslaget har fået stor opbakning, er der stadig udfordringer med at sikre dets sikkerhed, effektivitet og offentlige accept.

Indtil videre lever mange palæstinensere med familie i Storbritannien i uvished og venter på at se, om dette initiativ vil give dem en tiltrængt livline.