Europa-Kommissionen indbringer Storbritannien for Den Europæiske Unions Domstol (EU-Domstolen) for ikke at have overholdt lovgivningen om fri bevægelighed.
Den hævder, at Storbritannien ikke har opfyldt sine juridiske forpligtelser til at beskytte EU-borgeres rettigheder i forbindelse med ophold og familiesammenføring.
“Efter nøje at have vurderet Storbritanniens svar fastholder Kommissionen, at flere elementer af klagerne ikke er blevet behandlet,” sagde EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.
“Kommissionen har derfor besluttet at indbringe Storbritannien for EU-Domstolen”, hedder det.
Lovene om fri bevægelighed sikrer, at EU-borgere og deres familier har ret til at bo og arbejde på tværs af medlemsstaterne uden restriktioner.
Selvom Storbritannien officielt forlod EU i 2020, er landet stadig bundet af visse aftaler.
Hvorfor EU trækker Storbritannien i retten
EU-Kommissionen udsendte en formel advarsel, en såkaldt begrundet udtalelse, i juli 2024.
De krævede, at Storbritannien skulle løse problemerne inden for to måneder og advarede om, at de ville tage retslige skridt.
Efter at have gennemgået Storbritanniens svar fastslog Kommissionen, at spørgsmålene forblev uløste, hvilket førte til indbringelsen for EU-Domstolen.
Europa-Kommissionens sag i EU-Domstolen fokuserer på tre store bekymringer.
Bopælsrettigheder
EU-borgere i Storbritannien oplevede forsinkelser og vanskeligheder, da de søgte om “bosat status” under European Union Settlement Scheme (EUSS).
EUSS er det britiske program, der implementerer udtrædelsesaftalen, og der har været mange efterslæb i ansøgningerne.
Udtrædelsesaftalen sikrer rettighederne for EU-borgere, der bor i Storbritannien, når landet forlader EU i 2020.
En afklaret status sikrer EU-borgeres ret til at bo og arbejde i Storbritannien og rejse uden afbrydelser.
Familiesammenføring
Kommissionen mener, at Storbritannien har indført urimelige restriktioner for familiemedlemmer til EU-borgere, især udvidede familiemedlemmer.
EU fastslår, at personer, der ikke har ansøgt om eller fået status som fastboende, ikke bør udsættes for diskrimination eller forhindringer.
Fri bevægelighed
Der er blevet rapporteret om forhindringer for EU-borgere, der rejser mellem Storbritannien og EU-medlemsstaterne.
Den hævder, at den digitale immigrationsstatus, der gives til personer under EUSS, ofte er utilgængelig for mange personer.
Den britiske regerings svar
Den britiske regering har nægtet at have gjort noget forkert og insisterer på, at den har fulgt betingelserne i udtrædelsesaftalen.
Downing Street-talsmanden afviste at kommentere retssager fra Storbritanniens tid som EU-medlem og den efterfølgende overgangsperiode.
Men talsmanden sagde til The Independent: “Vi er fokuseret på at genskabe vores forhold til EU for at sikre, at Brexit fungerer for det britiske folk.”
Retssagen kommer, mens den britiske regering under premierminister Keir Starmer forsøger at forbedre forholdet til de europæiske ledere.
Disse bestræbelser omfatter diskussioner om handelsbarrierer, sikkerhedssamarbejde og finansielle tjenester.
Men EU har gjort det klart, at overholdelse af aftaler er afgørende for yderligere fremskridt.
Hvad det betyder for EU-borgere
Sagen påvirker direkte rettighederne for over 5 millioner EU-borgere, der i øjeblikket bor i Storbritannien.
I henhold til udtrædelsesaftalen var EU-borgere, der boede i Storbritannien før Brexit og i overgangsperioden, garanteret beskyttelse.
Dette omfatter retten til at ansøge om permanent opholdstilladelse eller status som fastboende under EUSS.
Men mange EU-borgere har oplevet lange forsinkelser, komplicerede ansøgningsprocesser og begrænset støtte.
Europa-Kommissionens søgsmål har til formål at sikre, at denne beskyttelse opretholdes.
Hvis EU-Domstolen finder, at Storbritannien har overtrådt sine forpligtelser, kan domstolen påbyde korrigerende foranstaltninger og pålægge bøder.
Det ville være et stærkt signal om, at den britiske regering skal respektere de aftaler, der er indgået under Brexit-forhandlingerne.
Hvad sker der nu?
Denne juridiske tvist understreger de fortsatte udfordringer med at styre forholdet mellem EU og Storbritannien efter Brexit.
Det understreger også vigtigheden af at beskytte rettighederne for borgere, der er afhængige af aftaler indgået under tilbagetrækningsprocessen.
For EU-borgere, der bor i Storbritannien, kan udfaldet af denne sag skabe klarhed og stærkere beskyttelse af deres opholdsrettigheder.
Den juridiske proces vil tage tid, men resultatet kan få betydning for millioner af EU-borgere, der bor i Storbritannien, og sætte tonen for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.