Som den ældste by i Wales har Bangor en rig historie og en eftertragtet udsigt over Menai-strædet, hvilket gør den til en interessant by for rejsende til Storbritannien. Beliggenheden ved kysten og de lokale vartegn, herunder Garth Pier og Bangor Cathedral, tiltrækker besøgende og rejsende, der er på vej til Irland via færgen fra Holyhead til Dublin. Hvis du planlægger en tur til Bangor, kan du finde en guide til byen og vigtige oplysninger om de nye britiske ETA-krav nedenfor.
Bangors historie
Bangor, en katedralby i Gwynedd, har rødder tilbage til det tidlige 6. århundrede og er det oprindelige sted for St Deiniol’s Monastery, som blev grundlagt af den keltiske Saint Deiniol. Frem til det 18. århundrede forblev Bangor en lille bosættelse. Det var først i 1718, at det blev en postby efter ønsket om at etablere bedre kommunikation mellem England og Irland via korridoren London-Holyhead-Dublin.
Bangor oplevede stor vækst fra 1770’erne på grund af skiferbrydningsindustrien i den nærliggende by Bethesda, som blev et af de største skiferbrud i verden. Forbedringer af ruten mellem London og Holyhead i 1826 i form af A5-vejen, der løber gennem byens centrum og over Menai Suspension Bridge, var også med til at øge væksten[1].
Bangors status som by
På grund af sin mangeårige katedral bruger Bangor titlen “by” i henhold til gamle præskriptive rettigheder. Selvom fremtidige regeringsundersøgelser fastslog, at Bangors bykorporation var uddød, samlede lokal interesse nok støtte til at opnå et charter om inkorporering i 1883, hvilket hjalp med at bevare dens gamle status. Dronningen bekræftede denne “by”-status i 1974. Ifølge de fleste målinger anses Bangor for at være en af de mindste byer i Storbritannien[1].
Bangor i dag
I dag har Bangor en befolkning på over 18.000 og er bedst kendt for sine lokale historiske vartegn, såsom Menai Suspension Bridge, Garth Pier og Bangor Cathedral. Bangor er også stedet med den længste High Street i Wales på 1,265 km.
Byen er hjemsted for Bangor University, som har været med til at etablere Bangor som den mest kosmopolitiske bosættelse i Gwynedd på grund af den store studenterbefolkning[1].
Bangor City vartegn at besøge
Bangor Katedral
https://goo.gl/maps/csasH8Yw8YjAcRxEA
Bangor Cathedral er navnebror til denne katedralby og det oprindelige sted for St Deiniol’s Monastery og er blandt de vigtigste vartegn i Bangor. Dens historie går tilbage til det 6. århundrede, mens selve katedralen går tilbage til det 12. århundrede. Den gennemgik en række restaureringer efter at være blevet beskadiget af invasioner fra normannerne, den engelske kong John og Owain Glyn Dŵr, den walisiske oprørsleder fra begyndelsen af det 15. århundrede.
Bangor Cathedral er klassificeret som en Grade I Listed Building, hvilket gør den til en bygning af særlig interesse[2].
Garth Pier
https://goo.gl/maps/Gemc4sVpYVqHnsLb9
På trods af byens lille størrelse er Bangor hjemsted for den næstlængste mole i Wales. Med en længde på 460 m har Garth Pier også titlen som den 9. længste mole på de britiske øer. Garth Pier blev åbnet den 14. maj 1896 og blev designet som en promenademole med feriegæster i tankerne.
I dag er der fri adgang til molen, og den er åben til kl. 21 om sommeren. Den gode beliggenhed og længden giver besøgende mulighed for at se lokale havfugle som østersøkerner, storspover, rødben og sølvhejrer ved lavvande.
Garth Pier har også flere kiosker, der er lejet ud til lokale små virksomheder, herunder caféer, kunstneratelierer og en traditionel tearoom ved havet. Der er bænke og siddepladser langs promenaden, hvor besøgende slentrer rundt og lufter deres hunde[3].
Menai hængebro
https://goo.gl/maps/ysjo6RkkSpVMMP1ZA
Bangor er hjemsted for verdens første store hængebro, Menai Suspension Bridge. Den 417 meter lange bro, der blev bygget i 1826, forbinder øen Anglesey med det walisiske fastland og bærer stadig vejtrafik den dag i dag.
Besøgende, der ønsker at krydse den fredede bro, vil opdage, at langsom kørsel er den bedste måde at nyde landskabet på begge sider[4].
Den nye britiske ETA for Bangor City
Fra 2023 vil Storbritannien implementere et nyt digitalt rejsetilladelsessystem kaldet UK ETA, eller Electronic Travel Authorisation, som vil kræve en ansøgning fra rejsende, der i øjeblikket kan rejse ind i Storbritannien uden visum. Dette nye system vil kræve en britisk ETA til Bangor og påvirke rejsende, der ønsker at besøge alle andre dele af Storbritannien fra lande uden for Storbritannien.
Hvad er den britiske ETA?
UK Electronic Travel Authorization (ETA)[5] er en britisk indrejsetilladelse, der kræves af alle udenlandske rejsende, der rejser ind i Storbritannien. I lighed med det amerikanske Electronic System for Travel Authorisation (ESTA) kontrollerer det britiske ETA en ansøgers oplysninger i flere sikkerhedsdatabaser, før der kan udstedes en elektronisk rejsetilladelse.
Hvem skal ansøge om en britisk ETA?
Alle udenlandske rejsende, der i øjeblikket kan rejse ind i Storbritannien uden visum, skal ansøge om en britisk ETA, før de besøger Storbritannien i nogen form, herunder i forbindelse med forretning, studier, medicinsk behandling eller turisme.
En britisk ETA til Bangor er påkrævet for rejsende, der besøger byen fra et kvalificeret fremmed land i mindre end 6 måneder.
Hvem er fritaget for at skulle have en britisk ETA?
Indehavere af britiske pas og irske pas vil være fritaget for at skulle ansøge om en britisk ETA.
Hvor lang tid tager det at ansøge om UK ETA?
Man kan ansøge om en elektronisk rejsetilladelse online, før man rejser til Storbritannien. ETA-ansøgningen forventes at blive behandlet inden for 48-72 timer.
For at ansøge skal ansøgere have et gyldigt biometrisk pas fra et kvalificeret land, en gyldig e-mailadresse, et kredit- eller betalingskort til betaling af gebyret og visse personlige oplysninger og rejseoplysninger[6].
Hvornår træder det britiske ETA-system i kraft?
Storbritannien vil begynde at udrulle det nye elektroniske rejsetilladelsessystem i 2023 eller 2024. Fra den dato, hvor programmet begynder, skal rejsende fra 90 forskellige lande have en britisk ETA, før de kan rejse ind i Storbritannien.
Hvordan påvirker det britiske ETA-system folk, der rejser med eller uden visum til Storbritannien?
For rejsende, der i øjeblikket ikke behøver et visum for at rejse til Storbritannien, vil det nye elektroniske rejsetilladelsessystem kræve en ansøgning om en britisk ETA, når de besøger landet i en periode på op til 6 måneder. En visumansøgning vil stadig være påkrævet for rejsende, der planlægger at blive i Storbritannien i mere end 6 måneder eller ønsker at arbejde der.
Hvor kan jeg finde den seneste udvikling i UK ETA?
For de seneste opdateringer af det britiske elektroniske rejsetilladelsessystem kan rejsende besøge den britiske regerings hjemmeside[7].
Før man rejser til den historiske katedralby Bangor for at udforske dens vartegn og hovedattraktioner på første hånd, skal man tage sig tid til at gennemgå de mest aktuelle britiske rejsekrav. Fra 2024 vil det være standard for alle udenlandske rejsende, der ønsker at besøge den ældste by i Wales, at ansøge om en britisk ETA til Bangor.
Kilder:
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Bangor,_Gwynedd
[2] https://www.visitsnowdonia.info/bangor
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Garth_Pier
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Menai_Suspension_Bridge
[5] https://www.gov.uk/guidance/electronic-travel-authorisation-eta
[6] https://www.etauk.uk/
[7] https://www.gov.uk/government/publications/nationality-and-borders-bill-electronic-travel-authorisation-factsheet/nationality-and-borders-bill-electronic-travel-authorisation-factsheet