Den britiske højesteret har ifølge The Guardian dømt indenrigsministeriet for ikke at give 3C-orlov til dem, der søger om visumforlængelse.
En 3C-opholdstilladelse betyder, at hvis nogen ansøger om at forlænge deres ophold i Storbritannien, før deres visum udløber, bliver deres ret til ophold automatisk forlænget, indtil der er truffet en afgørelse.
Dette hjælper med at forhindre huller i en persons immigrationsstatus, mens deres ansøgning behandles.
Dommer Cavanagh, som ledede sagen, erklærede indenrigsministeriets beslutning om ikke at give tusindvis af migranter en 3C-orlov for “irrationel og urimelig”.
Han påpegede, at det at mangle bevis for sin status førte til “reelle vanskeligheder” for mange mennesker og påvirkede deres daglige liv og trivsel.
Dokumentation for en 3C-orlov viser, at de opholder sig lovligt i Storbritannien.
Uden dokumentation stod mange af migranterne over for alvorlige problemer. De kunne ikke bevise deres ret til at arbejde, leje en bolig eller få adgang til sundhedsydelser.
Denne usikkerhed gik ud over deres børn, som også led under deres forældres udokumenterede status.
Denne mangel på beviser skabte problemer og fangede mange i det såkaldte “fjendtlige miljø”, som den britiske indvandringspolitik skabte.
Højesterets afgørelse
Den juridiske udfordring blev ledet af Refugee and Migrant Forum of Essex and London (RAMFEL) og en tidligere klient.
De hævdede, at indenrigsministeriets fiasko betød, at mange fejlagtigt blev klassificeret som udokumenterede, hvilket udsatte dem for hård indvandringskontrol.
Dommer Cavanagh fremhævede tre hovedårsager til afgørelsen:
Hårde vilkår for migranter
Mange mennesker på 3C-orlov stod over for alvorlige problemer, fordi de ikke kunne fremvise bevis for deres juridiske status. Det påvirkede deres evne til at arbejde, finde bolig og få adgang til vigtige tjenester.
Lovgivningsmæssigt formål
Immigrationslovgivningen, herunder paragraf 3C, beskytter rettighederne for dem, der opholder sig lovligt i Storbritannien. Uden dokumentation kunne disse mennesker ikke bevise deres rettigheder, hvilket var i modstrid med lovens hensigt.
Ingen gyldig grund
Indenrigsministeriet gav ingen gyldige grunde til ikke at udstede et 3C-orlovsbevis. Dommer Cavanagh understregede, at der ikke var nogen modargumenter for at retfærdiggøre denne fejl, hvilket gjorde beslutningen urimelig.
Dommeren opfordrede indenrigsministeren til at tage et “ligetil skridt” for at undgå problemer for hundredvis af mennesker.
Janet Farrell, en advokat fra Bhatt Murphy Solicitors, som repræsenterede sagsøgerne, beskrev dommen som en “betydelig sejr”.
Hun forklarede, at det ville hjælpe mange mennesker, som har kæmpet uden bevis for deres juridiske status.
“Denne dom sikrer, at de, der er på 3C-orlov, nu kan bevise deres status og få adgang til de rettigheder, de har krav på,” siger Farrell.
Ingen beviser for 3C-orlov og Windrush-skandalen
Nick Beales, kampagneleder hos RAMFEL, sammenlignede denne situation med Windrush-skandalen.
Han sagde: “Gang på gang fanger og rammer regeringens fjendtlige miljø mennesker, der har ret til at være i Storbritannien.
“De forsikrede os om, at de havde lært af Windrush-skandalen, men disse ord var tydeligvis hule.”
Windrush-skandalen, som blev afsløret i 2017, berørte caribiske immigranter, som kom til Storbritannien mellem 1948 og 1973.
Som britiske statsborgere blev de fejlagtigt behandlet som illegale immigranter, selvom de havde ret til at bo og arbejde i Storbritannien på ubestemt tid.
Disse medlemmer af ‘Windrush’-generationen blev uretfærdigt tilbageholdt, deporteret og nægtet juridiske rettigheder.
Denne sag udløste en omfattende kontrovers og krævede retfærdighed, da regeringen uretmæssigt behandlede disse langtidsbeboere.
Politikken om et “fjendtligt miljø”
Politikken om et “fjendtligt miljø” har til formål at gøre det vanskeligt at blive i Storbritannien for dem, der ikke har ret til at være der.
Men denne tilgang rammer ofte dem, der er lovligt til stede, men som mangler dokumentation for det.
Denne politik omfatter foranstaltninger, der gør det svært at arbejde, leje ejendom eller få adgang til sundhedsydelser uden bevis for immigrationsstatus.
Landsrettens afgørelse understreger de negative konsekvenser af denne politik for mennesker med 3C-orlov.
Dette understreger vigtigheden af, at den britiske regering hjælper alle migranter med at få den rette dokumentation for deres immigrationsstatus.
Beales fra RAMFEL opfordrede den næste regering til helt at afskaffe den fjendtlige miljøpolitik.
Overgang til eVisas
Da højesteretsdommen blev offentliggjort i juni, sagde en talsmand for indenrigsministeriet, at de “nøje overvejer dommen”.
I øjeblikket er indenrigsministeriet i gang med at omlægge alle former for fysiske immigrationsstatusdokumenter til digitale visa inden 2025.
Det betyder, at migranter ikke længere vil modtage et fysisk bevis på deres ret til at opholde sig i Storbritannien, men at deres status vil blive registreret online.
Alle biometriske opholdstilladelser (BRP’er), passtempler med vådt blæk og vignetklistermærker vil blive erstattet af en digital onlineoptegnelse eller en eVisa.
De, der har fysisk bevis på immigrationsstatus, skal oprette en UK Visas and Immigration (UKVI)-konto.
UKVI-kontoen vil demonstrere immigrationsstatus over for arbejdsgivere, udlejere og banker. Det vil blive knyttet til pas for at undgå rejseafbrydelser og besværligheder.
Denne overgang til et “digitalt standardindvandringssystem” har til formål at modernisere processen og reducere svindel.
Kritikere frygter dog, at den forhastede tidsplan kan føre til en gentagelse af Windrush-skandalen.
Uden fysisk bevis kan migranter have svært ved at bevise deres status, hvilket fører til lignende problemer.