Britisk turistchef kalder forbud mod EU-ID-kort “katastrofalt”

| marts 22, 2024
Britisk turistchef siger, at forbuddet mod EU-ID-kort var "katastrofalt"

En leder af turistindustrien i Storbritannien (UK) giver landets faldende besøgstal skylden for visumreglerne for EU-borgere efter Brexit.

Efter Brexit måtte EU-borgere i Storbritannien ikke bruge nationale identitetskort (ID-kort), men skulle have pas.

Bernard Donoghue, direktør for Association of Leading Visitor Attractions (ALVA), sagde, at det var “irrationelt” at forbyde EU-borgere at besøge Storbritannien med deres nationale ID-kort.

“Vi syntes, det var en katastrofal handling af økonomisk selvskade,” sagde han til The Independent.

ALVA’s medlemmer omfatter Storbritanniens førende museer, gallerier, historiske steder og fritidsattraktioner, i alt over 2.200 steder.

Gruppen taler sine medlemmers sag over for regeringen, medierne og erhvervslivet og søger støtte til sektoren.

At kræve, at EU-borgere skulle have pas for at rejse til Storbritannien, var både et stort krav til de rejsende og en risiko for regeringen.

EU-borgere har fri bevægelighed inden for den fælles Schengen-zone. Når de rejser til andre EU-lande, behøver de kun at fremvise deres nationale ID-kort.

Det betyder, at mere end 200 millioner potentielle besøgende i Storbritannien fra Europa kun har ID-kort.

Ifølge regeringen vil landet miste omkring 890.000 besøg fra EU-borgere om året. Det svarer til et økonomisk tab på omkring £590 millioner om året.

Britiske skoler “lider” under visumregler efter Brexit

ALVA-direktøren afslørede, at engelsksprogede skoler i Storbritannien “også har lidt.”

“De er gået glip af både kunder og penge i de sidste tre år,” siger Donaghue.

Irland, Malta og USA var de eneste lande, der nød godt af forbuddet mod EU-ID-kort til potentielle sprogstuderende.

“Det har virkelig påvirket besøgsøkonomien her i Storbritannien,” siger Donoghue.

Ifølge Institute of Tourist Guiding faldt skolegruppereservationer i Storbritannien med 99 procent efter Brexit sammenlignet med 2019.

Før Brexit blev der arrangeret omkring 10.000 franske skolerejser til Storbritannien hvert år, hvilket bidrog med 100 millioner pund til økonomien.

Men Storbritanniens visumregler for EU-studerende efter Brexit har gjort det svært for lærerne at arrangere studierejser.

Bortset fra at mange franske studerende ikke har pas, skal studerende fra lande uden for EU have besøgsvisum, hvilket er en ekstra omkostning og et irritationsmoment.

I slutningen af december 2023 besluttede den britiske regering at lempe visumreglerne efter Brexit for franske skolers uddannelsesrejser.

Studerende fra EU, Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz kan nu rejse til Storbritannien på deres ID-kort.

Elever fra lande uden for EU, der er indskrevet på franske skoler, skal stadig have pas, men skal ikke længere have et besøgsvisum.

En talsmand for regeringen sagde, at den ville “overveje at forhandle med andre lande i forbindelse med bredere diskussioner om migrationsspørgsmål.”

Tyskland søger en lignende ordning, hvor man giver afkald på paskrav for britiske studerende, der besøger Tyskland på uddannelsesrejser eller skoleudvekslinger.

Det er en del af et større initiativ, der skal opmuntre unge britiske studerende til at studere det tyske sprog.

Den har også til formål at gøre det mere tilgængeligt og attraktivt for britiske studerende at rejse til Tyskland.

Færre besøgende, delvist på grund af forbuddet mod ID-kort

Donoghue siger, at Storbritanniens største turistattraktioner stadig ligger under besøgstallet fra før pandemien.

“Vi er faldet med omkring 11 procent i forhold til 2019,” siger han.

ALVA-direktøren sagde, at kineserne er den mest betydningsfulde befolkningsgruppe, der endnu ikke er kommet sig. Kina ophævede sine COVID-19-rejserestriktioner senere end de fleste andre lande.

Donoghue håber, at antallet af kinesiske besøgende vil vende tilbage til antallet før pandemien ved udgangen af 2025.

“De har prioriteret at rejse i Kina og Østasien først, men er begyndt at komme tilbage til Storbritannien,” siger han.

VisitBritain forudser 39,5 millioner britiske besøgende ved udgangen af 2024. De forventer dog, at antallet af besøgende kun vil falde med tre procent i forhold til før pandemien.

Ud over kinesiske besøgende forventer det nationale turistbureau, at amerikanske rejsende og rejsende fra Golfblokken vil bidrage til stigningen i antallet.

VisitBritain forudser en fuldstændig genopretning af den indkommende turisme til 2019-niveauet i både besøg og forbrug i begyndelsen af 2025.

Men selvom opsvinget i antallet af besøgende i Storbritannien i forhold til 2019 var det samme som i andre vesteuropæiske lande, forventer bureauet et fald i markedsandelen inden 2028.

Antallet af besøgende i Storbritannien forventes kun at stige med 19 procent i forhold til niveauet før pandemien i 2028, sammenlignet med 26 procent i Vesteuropa.

Patricia Yates, CEO for VisitBritain, tilskriver dette fald et fald i rejser inden for Europa.

Faldet i antallet af besøgende fra EU skyldes til dels kravet om at have pas i stedet for blot ID-kort for at besøge Storbritannien.

Afskaffelse af taxfree shopping fik britiske besøgende til at rejse tidligt hjem

Donoghue, som også er Londons ambassadør for kulturturisme udnævnt af borgmesteren, sagde, at afskaffelsen af taxfree shopping i 2021 var endnu et forkert træk.

Han sagde, at afskaffelsen af momsfrit salg til turister gjorde Storbritannien “mindre konkurrencedygtigt og mindre attraktivt som rejsemål.”

ALVA-direktøren fortalte, at oversøiske besøgende som følge heraf tilbringer mindre tid i Storbritannien og handler i andre europæiske byer som Paris, Milano eller Rom.

I 2020 vurderede det britiske Office for Budget Responsibility, at regeringen ville spare ca. 400 millioner pund årligt ved at afskaffe momsrefusionsordningen.

Denne ændring forventedes at reducere antallet af turister med anslået 20.000 til 30.000 om året.