Det franske højesteråd afviser automatisk ret til langtidsvisum for britiske husejere

| januar 29, 2024
Det franske højesteråd afviser automatisk ret til langtidsvisum for britiske husejere

Britiske statsborgere, der ejer franske hjem, skal stadig overholde Den Europæiske Unions (EU’s) 90-dages visumregler.

Frankrigs forfatningsråd afviste den 25. januar 2024 et forslag om at lempe 90-dages visumkravene for britiske ejere af sommerhuse efter Breit.

Conseil Constitutionnel er den højeste myndighed i forfatningsspørgsmål i Frankrig. Den sikrer, at forfatningsmæssige principper og regler opretholdes i landet.

Ændringen er en del af den kontroversielle immigrationslov, som begge kamre i det franske parlament vedtog i december 2023.

Det ville have givet britiske statsborgere, der ejer ejendom i Frankrig, ret til visum til længerevarende ophold uden nogen formaliteter.

Lovforslaget ville have omgået EU’s 90-dages visumregel for statsborgere fra tredjelande. Tredjelandsstatsborgere omfatter nu også britiske statsborgere efter Brexit.

Det franske forfatningsråd afviste næsten en tredjedel af den foreslåede immigrationslov.

Rådet afviste også bl.a. strengere adgang til sociale ydelser, regler for familiesammenføring og indførelsen af immigrationskvoter.

Derfor blev den automatiske ret til visum til længerevarende ophold skrottet

Det franske forfatningsråd afviste automatisk ret til visum til længerevarende ophold for britiske ejere af sommerhuse af proceduremæssige årsager.

Rådet afgjorde, at forslaget ikke havde tilstrækkelig lighed med lovforslagets oprindelige ordlyd. Den hævdede også, at det ikke var relateret, selv ikke indirekte.

Medlemmerne, der også kaldes lesa sages eller “de kloge”, brugte artikel 45 i den franske forfatning til at retfærdiggøre deres afgørelse.

Den erklærede, at betingelserne for ophold i Frankrig for visse britiske statsborgere “ikke ville have nogen plads i loven med den begrundelse, at den ville være blevet indført ved førstebehandlingen.”

Regeringens oprindelige tekst for et år siden indeholdt ikke den automatiske bestemmelse om ret til visum til længerevarende ophold for britiske husejere.

Senator Martine Berthet tilføjede det som et ændringsforslag, som senatorerne derefter vedtog som en ny lovartikel.

Den lokale der citerer den franske forfatningsekspert Thibaud Mulier, rapporterede, at artikel 45’s begrundelse fokuserer på “lovgivningsryttere” eller artikler, der ikke er relateret til lovens tilsigtede formål.

Forslaget skal også være i overensstemmelse med de oprindelige årsager til lovforslaget. Indvandringsloven blev foreslået for at “kontrollere indvandring og forbedre integration.”

Rådet sagde, at bestemmelserne vedrørende de britiske ejere af sommerhuse “ikke har nogen forbindelse, selv ikke indirekte, med nogen af de andre bestemmelser.”

“Uden at forfatningsrådet skal tage stilling til, om indholdet af disse bestemmelser er i overensstemmelse med andre forfatningsmæssige krav, må det derfor fastslås, at da de er blevet vedtaget i overensstemmelse med en procedure, der er i strid med forfatningen, er de i strid med forfatningen,” fastslog det franske højesteråd.

Frankrigs forfatningsråd har dog ikke udtalt sig om, hvorvidt forslaget om automatisk visum er i strid med den franske forfatning.

Der er dog ingen ret til at appellere forfatningsrådets afgørelser.

Lempelse af EU’s visumregler for britiske boligejere i Frankrig

Efter at lovgiverne tilføjede bestemmelsen for britiske boligejere i Frankrig, fik modstanderne den hurtigt strøget. Det skete, allerede inden det nåede frem til den nationale grundlovgivende forsamling for første gang.

Franske parlamentsmedlemmer argumenterede for, at det at eje ejendom i Frankrig ikke er nok til at retfærdiggøre fritagelsen for visumkrav. Det kan også ses som en favorisering af en gruppe mennesker på grund af deres økonomiske situation.

Alligevel genintegrerede lovgiverne den vagt formulerede bestemmelse i immigrationsloven, før de vedtog den.

“Visum til længerevarende ophold udstedes automatisk til britiske statsborgere, der ejer et andet hjem i Frankrig. De er derfor fritaget for at skulle ansøge om et visum til længerevarende ophold,” står der i ændringsforslaget.

Det ville i bund og grund føre britiske boligejere i Frankrig tilbage til reglerne fra før Brexit. Lovforslaget vil give dem mulighed for at blive i deres franske hjem i over 90 dage.

Britiske husejere kan kun opholde sig op til 90 dage i Frankrig

Frankrigs ændringsforslag til immigrationsloven var potentielt godt nyt for britiske statsborgere, der ejer ejendomme i Frankrig før Brexit.

Rapporter viste også en stigning i søgninger efter franske ejendomme fra britiske borgere. Antallet af briter, der søgte efter franske boliger at købe, var seks gange højere end normalt.

Ifølge visumreglerne efter Brexit betragter EU britiske statsborgere som tredjelandsstatsborgere.

Britiske statsborgere kan kun opholde sig i Frankrig eller et andet Schengen-land uden visum i højst 90 dage inden for en periode på 180 dage.

De, der ejer en ejendom i Frankrig, kan heller ikke besøge andre EU-lande, hvis de allerede har tilbragt 90 dage i deres franske hjem.

De skal ansøge om visum eller opholdstilladelse for at forlænge deres ophold eller besøge andre lande i Schengen-området.