EU-komité opfordrer til fri bevægelighed for unge borgere fra Storbritannien og EU og opfordrer Storbritannien til at genindtræde i Erasmus

| april 9, 2024
EU-komité opfordrer til fri bevægelighed for unge borgere fra Storbritannien og EU og opfordrer Storbritannien til at genindtræde i Erasmus

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) har godkendt et forslag, der opfordrer Den Europæiske Union (EU) til at ophæve rejserestriktionerne for unge borgere.

Den opfordrede også udtrykkeligt EU til at forhandle med Storbritannien (UK) om at genindtræde i Erasmus-programmet.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg er et officielt rådgivende organ under EU-Kommissionen.

Erasmus er et EU-program, der giver unge mennesker mulighed for at rejse og få arbejdserfaring, studere eller uddanne sig i et andet land.

The Independent rapporterede, at en resolution, der opfordrer EU til at genforhandle et gensidigt partnerskab om ungdomsmobilitet med Storbritannien, blev underskrevet på EØSU’s møde den 3. april.

Det blev godkendt stort set enstemmigt med 77 stemmer for, nul imod og en, der undlod at stemme.

Resolutionen bemærkede, at den er “officielt og stærkt støttet af både European Youth Forum og British Youth Council.”

Maurizio Cuttin, British Youth Councils ambassadør til European Youth Forum, sagde, at Storbritannien “skylder sine unge mennesker at give dem muligheder” for en lysere fremtid.

“At omfavne Erasmus+ er uden tvivl vejen frem. Studerende, lærlinge og unge frivillige fortjener intet mindre,” sagde han.

Formanden for Det Europæiske Ungdomsforum, María Rodríguez Alcázar, håber, at beslutningstagerne på begge sider af kanalen vil diskutere “alle anbefalingerne i EØSU’s udtalelse.”

“Mange ungdomsorganisationer i Storbritannien og EU” støtter også forslaget og ser det som et vigtigt skridt i retning af Storbritanniens reintegration i Erasmus-programmet.

Det giver også håb til britiske statsborgere under 30 år, som gik glip af chancen for at arbejde og studere i EU på grund af Brexit.

Støtte til et gensidigt mobilitetsprogram for unge mellem Storbritannien og EU

Londons borgmester, Sadiq Khan, har også opfordret til fri bevægelighed mellem EU og Storbritannien for unge mennesker.

I januar 2024 insisterede han på, at den britiske regering indgik en gensidig aftale om ungdomsmobilitet med EU.

Det vil give unge mennesker mulighed for at studere, rejse og besætte ledige stillinger i vigtige økonomiske sektorer.

Han understregede: “Jeg er klar over, at jeg vil støtte et mobilitetsprogram for unge, som vil gavne os økonomisk, kulturelt og socialt.”

Khan er også åben over for at ophæve visumreglerne, der begrænser rejser og arbejde i andre europæiske lande efter Brexit.

Den tidligere minister for det konservative og unionistiske parti og førende brexiter George Eustice støttede en lignende idé.

I juli 2023 opfordrede Eustice den britiske regering til at forhandle med EU’s medlemslande om en aftale for unge mennesker.

Både EU-borgere, der ønsker at arbejde i Storbritannien, og britiske statsborgere i EU bør tilbydes retten til et toårigt arbejdsvisum.

En meningsmåling fra 2023-kampagnegruppen Best for Britain viste, at 68 procent af 10.000 vælgere støtter et gensidigt ungdomsmobilitetsprogram med EU.

Meningsmålingen afslørede også, at 61 procent af de adspurgte støttede Storbritanniens reintegration i Erasmus-programmet.

Naomi Smith, Best for Britain’s administrerende direktør, sagde, at en “gensidig ungdomsmobilitetsordning med EU er win-win.”

“Nu hvor EU bakker op om planen, er det på tide, at den britiske regering tilslutter sig en gensidig EU-UK ungdomsmobilitetsordning og lader britiske studerende komme tilbage i Erasmus,” tilføjede hun.

Jan Hendrik Dopheide, en højtstående EU-embedsmand med ansvar for relationer til Storbritannien, fortalte EØSU, at Kommissionen diskuterer muligheder for ungdomsmobilitet med medlemslandene.

Storbritannien og Erasmus-programmet

Da Storbritannien forlod EU og Erasmus-programmet, kunne ca. 200.000 unge britiske statsborgere ikke længere studere gratis på de bedste universiteter i hele Europa.

Rejsereglerne efter Brexit har også gjort det meget sværere for folk at bevæge sig frit mellem EU og Storbritannien i forbindelse med rejser, arbejde og studier.

På trods af udmeldelsen tilbød EU London at blive i Erasmus-programmet. Men den britiske regering afviste det.

Nick Leake, en erfaren seniordiplomat ved den britiske mission, fortalte på EØSU-mødet, at Storbritannien sagde nej til Erasmus-programmet på grund af økonomiske problemer.

Som Politico rapporterede, sagde han til udvalget: “De britiske skatteyderes interesser er grunden til, at vi besluttede ikke at deltage i Erasmus+.”

Leake sagde, at betingelserne for fortsat deltagelse i programmet “ville have krævet, at Storbritannien betalte 2 milliarder euro.”

Beløbet er “mere, end vi ville have modtaget i løbet af et 7-årigt program”, hvilket er omkring “300 millioner om året”.

Leake talte også om ubalancen mellem britiske borgeres fremmedsproglige evner til at udnytte mulighederne for mobilitet udadtil og folk, der ønsker at komme til “Storbritannien”.

Efter at have forladt Erasmus-ordningen oprettede Storbritannien sin egen ordning for studier i udlandet kaldet Turing.

Men en analyse bestilt af den britiske regering viste, at programmet ikke havde nået sine mål.

Turing-ordningen havde lidt over 20.000 studerende i det akademiske år 2021/22, hvilket var mindre end målet på 35.000.

Næsten 80% af de deltagende universiteter og højere læreanstalter rapporterede om problemer med den nye ansøgningsproces.