Europa-Kommissionen havde foreslået Det Europæiske Råd at indlede forhandlinger med Det Forenede Kongerige (UK) om en gensidig aftale om ungdomsmobilitet.
Aftalen har til formål at give unge EU-borgere og britiske statsborgere større bevægelsesfrihed, så de kan studere, arbejde og bo i henholdsvis Storbritannien og EU.
Maroš Šefčovič, Executive Vice President for European Green Deal, Interinstitutional Relations og Foresight, sagde, at den reducerede mobilitet er et af de mest betydningsfulde resultater af Storbritanniens udtræden af EU.
Han tilføjede, at det havde påvirket unge mennesker mest. Det har begrænset deres muligheder for at udforske livet og deltage i udvekslinger inden for kultur, uddannelse, forskning og træning.
Šefčovič sagde, at Kommissionens forslag sigter mod at “genopbygge menneskelige broer mellem unge europæere på begge sider af Kanalen.”
“I dag tager vi det første skridt mod en ambitiøs, men realistisk aftale mellem EU og Storbritannien, der kan løse dette problem,” sagde Šefčovič i en erklæring, der blev offentliggjort den 18. april 2024.
Teknisk set er dette kun et forslag fra Kommissionen, som Det Europæiske Råd skal diskutere.
Hvis Rådet er enig, kan Europa-Kommissionen indlede forhandlinger om en aftale om ungdomsmobilitet med Storbritannien.
Forslag til aftale om ungdomsmobilitet mellem Storbritannien og EU
Kommissionens foreslåede ungdomsmobilitetsprogram vil være åbent for britiske og europæiske borgere i alderen 18 til 30 år.
Ifølge Kommissionens briefingdokument kan kvalificerede deltagere blive i destinationslandet i op til fire år.
Betingelserne for at komme i betragtning er, at man har et gyldigt rejsedokument, en gyldig sygeforsikring og bevis for, at man har økonomiske midler til at forsørge sig selv.
Disse betingelser skal være de samme under hele deltagerens ophold i destinationslandet.
Forslaget vil også indeholde grunde til at afvise ansøgninger. For eksempel kan personer blive afvist, hvis de anses for at være en trussel mod “den offentlige orden, den offentlige sikkerhed og folkesundheden”.
Mobilitet ville ikke være underlagt et kvotesystem, og den ville ikke være begrænset til et bestemt formål.
I briefen står der, at modtagerne “skal kunne foretage sig forskellige aktiviteter i den periode, såsom at studere, uddanne sig, arbejde eller rejse.”
Forslaget vil dog kun gøre det muligt for britiske deltagere at bo, arbejde, studere og rejse i destinationslandet. Det ville ikke tillade mobilitet inden for EU.
Rejser i op til 90 dage inden for andre EU-medlemslande vil være underlagt Schengen-zonens regler eller det pågældende lands love.
Den foreslåede aftale om ungdomsmobilitet vil ikke påvirke de eksisterende visum- eller opholdstilladelsesruter i Storbritannien og EU.
Håndtering af mobilitetsbarrierer, sikring af ligebehandling
Europa-Kommissionen afslørede, at Storbritannien “har vist interesse” for en aftale om ungdomsmobilitet. Den bekræftede, at den havde “[reached] ud til en række medlemslande.”
Forslaget søger at adressere denne fælles bekymring blandt medlemslandene på en EU-dækkende måde.
“Kun en tilgang på EU-plan vil sikre, at alle medlemsstater behandles ens med hensyn til unges mobilitet til Storbritannien,” sagde Kommissionen.
Den foreslåede aftale mellem Storbritannien og EU om ungdomsmobilitet tager også fat på hindringer for studerendes og praktikanters mobilitet.
For det første sigter det mod at give alle EU-deltagere en retfærdig og lige behandling med hensyn til studieafgifter for videregående uddannelser.
Brexit resulterede i, at mange EU-studerende ikke længere havde ret til studieafgifter i hjemlandet. De skal nu betale oversøiske eller internationale studieafgifter. Forslaget søger at overvinde denne ulighed.
En anden er, at selv om deltagerne skal betale for visa og opholdstilladelser, bør de “ikke være uforholdsmæssige eller overdrevne.”
Forslaget vil også sikre, at EU-borgere kan tage en uddannelse i Storbritannien, selv når denne uddannelse er relateret til studier i EU.
Ifølge britisk lovgivning betragtes en praktikant typisk som en arbejdstager eller ansat. EU-borgere kan ansøge om praktikophold, hvis de opfylder de specifikke krav til arbejdsvisum.
Dette inkluderer opfyldelse af visumkrav såsom en specifik løngrænse og et ekstra gebyr for sundhedsindvandring.
De, der kvalificerer sig til aftalen om ungdomsmobilitet, vil ikke være underlagt sådanne krav.
Andre opfordrer til en aftale om ungdomsmobilitet mellem Storbritannien og EU
I januar 2024 opfordrede Londons borgmester, Sadiq Khan, til, at unge mennesker skulle kunne bevæge sig mere frit mellem EU og Storbritannien.
Han insisterede på, at den britiske regering skulle indgå en gensidig aftale om ungdomsmobilitet med EU. Det vil give unge mennesker mulighed for at studere, rejse og besætte ledige stillinger i vigtige økonomiske sektorer.
Khan understregede: “Jeg er klar over, at jeg vil støtte et mobilitetsprogram for unge, som vil gavne os økonomisk, kulturelt og socialt.”
I juli 2023 støttede George Eustice, tidligere minister for det konservative og unionistiske parti og førende brexiter, en lignende idé.
En meningsmåling fra 2023 foretaget af kampagnegruppen Best for Britain viste, at 68 procent af 10.000 vælgere støtter et gensidigt ungdomsmobilitetsprogram med EU.
Meningsmålingen afslørede også, at 61 procent af de adspurgte støttede Storbritanniens reintegration i Erasmus-programmet.
Naomi Smith, Best for Britain’s administrerende direktør, sagde, at en “gensidig ungdomsmobilitetsordning med EU er win-win.”
Luke Petherbridge, direktør for offentlige anliggender i Association of British Travel Agents (ABTA), er enig, ifølge The Independent.
“Vi hilser dagens udmelding meget velkommen og opfordrer den britiske regering til at være klar til at indlede forhandlinger,” siger han.
Men ifølge BBC er den britiske regering ikke begejstret for EU’s tilbud om en EU-dækkende ordning for ungdomsmobilitet.
“Vi indfører ikke et EU-dækkende mobilitetsprogram for unge – den frie bevægelighed inden for EU blev afskaffet, og der er ingen planer om at indføre det,” sagde en talsmand for regeringen dagen efter, at EU’s forslag kom i nyhederne.
Den britiske regering er mere åben over for en ordning med ungdomsmobilitet fra land til land i stedet for en aftale, der skal gælde for alle 27 EU-medlemslande.
Storbritannien har i øjeblikket et ungdomsmobilitetsvisum, der giver unge fra 13 lande, såsom Australien og New Zealand, mulighed for at studere eller arbejde i Storbritannien i højst to år.