EU sender begrundet udtalelse til Storbritannien om overholdelse af udtrædelsesaftalen

| juli 31, 2024
EU sender begrundet udtalelse til Storbritannien om overholdelse af udtrædelsesaftalen
Billede venligst udlånt af gpointstudio via Freepik

Den Europæiske Union (EU) har sendt en begrundet udtalelse til Det Forenede Kongerige (UK) om sidstnævntes implementering af udtrædelsesaftalen.

Udtrædelsesaftalen sikrer rettighederne for EU-borgere, der bor i Storbritannien, og britiske statsborgere, der bor i EU-lande, når Storbritannien forlader EU i 2020.

Det gælder også dem, der er flyttet til Storbritannien eller et EU-land i løbet af Brexit-overgangsperioden i slutningen af 2020.

Aftalen sikrer, at disse borgere og deres familier stort set bevarer de samme rettigheder, som de havde, før Storbritannien forlod EU.

Det omfatter retten til at bo, studere, arbejde og rejse frit mellem Storbritannien og EU.

EU’s begrundede udtalelse omhandler spørgsmål om rettighederne for EU-borgere, der bor i Storbritannien, og Storbritanniens overholdelse af de aftalte vilkår.

Storbritannien har to måneder til at svare og træffe de nødvendige foranstaltninger for at imødekomme EU’s bekymringer.

EU’s begrundede udtalelse om Storbritanniens implementering af udtrædelsesaftalen

EU’s begrundede udtalelse er en formel anmodning til Storbritannien om at tage stilling til specifikke spørgsmål vedrørende udtrædelsesaftalen.

Dette refererer hovedsageligt til European Union Settlement Scheme (EUSS), Storbritanniens program, der håndhæver udtrædelsesaftalen.

Denne ordning blev etableret for at beskytte rettighederne for EU-borgere og deres familier, der opholder sig i Storbritannien efter Brexit.

I henhold til EUSS får europæiske borgere og deres familier, der har boet i Storbritannien i fem år før Brexit, status som fastboende.

Personer, der har boet i Storbritannien i mindre end fem år, får status som “pre-settled” og kan ansøge om status som “settled” efter fem år.

EU har dog udtrykt bekymring over Storbritanniens mangelfulde håndtering af visse aspekter af aftalen.

Bekymringerne drejer sig blandt andet om retten til at bevæge sig og opholde sig frit, arbejdskraftens bevægelighed og etableringsfriheden.

Den fokuserer på følgende nøgleområder, hvor den mener, at Storbritannien ikke fuldt ud overholder udtrædelsesaftalen:

EU’s afviklingsordning

Mange EU-borgere har rapporteret om vanskeligheder og forsinkelser med at opnå status som fastboende, hvilket sikrer, at de har ret til at bo og arbejde i Storbritannien.

Bopælsrettigheder

EU insisterer på, at personer, der endnu ikke har ansøgt om eller fået status som fastboende, ikke skal udsættes for diskrimination eller unødvendige forhindringer.

Fri bevægelighed

Det drejer sig om rejseafbrydelser og begrænsninger i EU-borgernes frie bevægelighed i Storbritannien og EU’s medlemsstater.

EU kræver, at Storbritannien håndhæver alle vilkår i udtrædelsesaftalen

EU sender begrundet udtalelse til Storbritannien om overholdelse af udtrædelsesaftalen
Billede af Miguel Á. Padriñán fra Pixabay

EU sendte en formel meddelelse til Storbritannien om de samme spørgsmål vedrørende overholdelse af betingelserne i udtrædelsesaftalen i 2020.

Der er dog stadig flere punkter, der skal løses, og som skaber problemer for EU-borgere og deres familier, der bor i Storbritannien.

Nu, hvor EU har sendt en begrundet udtalelse, har Storbritannien to måneder til at løse disse problemer og sikre fuld overensstemmelse med udtrædelsesaftalen.

Hvis vi ikke gør det, kan det resultere i yderligere sagsanlæg fra EU’s side, herunder en indbringelse for EU-Domstolen.

Opfordring til at reformere EU’s bosættelsesordning

Flere organisationer, der kæmper for EU-borgeres rettigheder, har opfordret den britiske regering til at reformere EU Settlement Scheme.

I alt 76 organisationer har underskrevet et brev til den nye britiske premierminister, Sir Keir Starmer, om at gøre EUSS mere effektivt og tilgængeligt.

Disse grupper hævder, at det nuværende system er alt for komplekst og belaster ansøgerne unødigt.

Brevet, som blev offentliggjort af The3Million, foreslog, at en løsning på EUSS kan hjælpe med at forbedre forholdet mellem Storbritannien og EU.

The3Million er en gruppe, der repræsenterer borgere fra EU, Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) og Schweiz, som bor i Storbritannien, og som kæmper for deres rettigheder.

Efterslæb af ventende EUSS-ansøgninger

Fortalergrupperne opfordrer den britiske regering til at fjerne efterslæbet af EUSS-ansøgninger.

De seneste data viser, at der er indsendt over seks millioner ansøgninger fra EU-borgere til EU’s bosættelsesordning.

Men tusindvis af EUSS-ansøgninger afventer stadig en afgørelse.

Dette efterslæb har skabt bekymring blandt EU-borgere, som er usikre på deres fremtid i Storbritannien.

Håndtering af sene EUSS-ansøgninger

Grupperne beder også Storbritannien om at ændre sin håndtering af sene ansøgninger til EU Settlement Scheme.

De, der kvalificerer sig til status som fastboende under programmet, skal stadig kunne ansøge og genvinde deres rettigheder.

Deres rettigheder bør ikke nægtes udelukkende på grund af en sen ansøgning.

Udstedelse af mere end kun digital immigrationsstatus

En anden anbefaling, som The3Million kom med, er at give EUSS-bosatte personer mere end blot digital status.

Gruppen understregede, at digital immigrationsstatus er utilgængelig for mange personer, der mangler internetadgang eller ikke er teknisk kyndige.

Den tilføjede: “Nylige medierapporter har vist, at de underliggende datasystemer i Home Office er alvorligt kompromitterede.”

Systemet havde vist ødelagte optegnelser og fejl, forkerte fotos og en blanding af korrekte og unøjagtige data.

Udtrædelsesaftale og nye grænsekontrolsystemer

EU sender begrundet udtalelse til Storbritannien om overholdelse af udtrædelsesaftalen
Foto venligst udlånt af stevosdisposable via Unsplash

Gruppen rejste de samme bekymringer under en undersøgelse af de nye grænsekontrolsystemer i det britiske parlament.

Monique Hawkins fra The3Million opfordrede regeringen til at udskyde den omfattende lancering af ETA ( Electronic Travel Authorization ).

Hun anbefalede, at man i stedet fokuserede på at omdanne fysiske immigrationsstatusser til digitale immigrationsregistre eller eVisas.

Skiftet til eVisas har til formål at strømline Storbritanniens immigrationsproces og forbedre grænsesikkerheden.

Men overgangens ambitiøse tidsplan giver anledning til bekymring over dens potentielle indvirkning på millioner af udlændinge, der bor i Storbritannien.

Den mere udbredte udrulning af ETA kan gøre det vanskeligere for ikke-britiske borgere at rejse.

Kun personer med gyldig immigrationsstatus i Storbritannien, herunder pre-settled og settled status under EUSS, er undtaget fra den britiske ETA-ordning.

EU’s Entry/Exit System (EES) og European Travel Information and Authorization System (ETIAS) kan også føre til flere komplikationer.

Personer med gyldig bopæl i en EU-medlemsstat vil være fritaget fra EES.