Den Europæiske Union (EU) arbejder angiveligt på et nyt forslag om ungdomsmobilitet for Storbritannien (UK).
Jeres mobilitetsaftaler har til formål at skabe nye muligheder for unge mennesker til at bo, arbejde og studere på tværs af grænserne.
Det søger at fremme tværkulturel udveksling og samarbejde mellem de to deltagende lande.
The Guardians EU-kilder siger, at alle medlemsstater håber at komme med gyldige forhandlingspunkter i de kommende uger.
De vil blive brugt som grundlag for et nyt forslag om ungdomsmobilitet, der kan spille en afgørende rolle i genopretningen af forholdet mellem EU og Storbritannien.
Brexits rejserestriktioner har begrænset de unges muligheder for at bo, studere eller arbejde i Storbritannien og på det europæiske fastland.
Hvis det lykkes, kan det nye initiativ også hjælpe med at genetablere forbindelserne mellem Storbritannien og EU, som er blevet svækket siden 2020.
Det ville give en ny start for den næste generation af unge mennesker, der er ivrige efter at udforske begge sider af Kanalen.
EU’s nye forslag til ungdomsmobilitet
EU’s rapporterede nye forslag sigter mod at genindføre en mobilitetsordning for unge, som kan være til gavn for begge parter.
Men detaljerne i det nye forslag om ungdomsmobilitet er stadig hemmelige.
Alligevel forventes det, at unge mennesker får lov til at arbejde og studere i Storbritannien og EU midlertidigt.
Målet er at gøre det lettere for dem at få international erfaring, hvilket bliver stadig vigtigere i en globaliseret verden.
Den nye diskussion om ungdomsmobilitet kommer, efter at den tyske kansler Olaf Scholz har fremhævet et alarmerende fald i tyskernes interaktion med unge fra Storbritannien.
“Det vil vi gerne ændre på; hvis man kender hinanden godt, forstår man hinanden bedre,” sagde Scholz til journalister.
Miguel Berger, den tyske ambassadør i Storbritannien, understregede også, at aftaler om ungdomsmobilitet ikke havde noget at gøre med migration eller fri bevægelighed.
[Youth mobility] “er baseret på visumkrav og begrænsede tidsperioder. Folk rejser efter en bestemt tid,” siger han.Berger tilføjede, at mobilitet skaber meningsfulde forbindelser, der fungerer som “lim” mellem de europæiske lande.
“I sidste ende er de rygraden i vores relationer: ungdomsudvekslinger, sportsbegivenheder, venskabsbyer,” sagde den tyske ambassadør i Storbritannien.
Han tilføjede: “Vi kan ikke have et forhold, som kun er baseret på, at politikere mødes.”
Pres på Storbritannien for at sikre en aftale om ungdomsmobilitet
Efterhånden som forhandlingerne skrider frem, øges presset på den britiske regering for at sikre en aftale med EU.
Ungdomsorganisationer, uddannelsesinstitutioner og virksomheder har alle udtrykt bekymring for, hvordan Brexit vil påvirke de unges mobilitet.
Mange virksomheder, især i teknologi-, hotel- og kunstbranchen, har mærket tabet af en ung, mobil arbejdsstyrke.
Strengere regler for visum og arbejdstilladelse efter Brexit har også gjort det mere udfordrende for virksomheder at rekruttere unge talenter fra EU.
Arbejdsgiverne mener, at en mobilitetsordning for unge kan være med til at afhjælpe manglen på arbejdskraft og tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra hele Europa. Det kan være med til at sætte skub i den britiske økonomi.
Britiske universiteter har talt varmt for at prioritere en aftale om ungdomsmobilitet for at genskabe lettere adgang til europæiske lande.
De færre tilmeldte fra EU har også reduceret mangfoldigheden på campus og begrænset de britiske studerendes adgang til tværkulturelle læringsoplevelser.
Tidligere forslag om ungdomsmobilitet mellem Storbritannien og EU
I april 2024 afviste Storbritannien EU’s forslag om ungdomsmobilitet. De understregede, at de ikke ville genindføre den frie bevægelighed.
Mange mente, at EU-forslaget var et forhastet modsvar til Storbritanniens tilbud om ungdomsmobilitet til seks EU-medlemsstater, herunder Frankrig og Tyskland.
Storbritannien forsøgte at forhandle separate aftaler med hvert enkelt EU-land, så britiske unge kunne rejse og arbejde i de pågældende lande.
På den anden side taler det afviste EU-forslag for en mere samlet tilgang.
I stedet for at forhandle med de enkelte lande foretrækker de en omfattende EU-aftale med Storbritannien.
Det vil forenkle processen og sikre ensartede regler og fordele i alle EU’s medlemsstater.
Aspekter af EU’s forslag omfattede reducerede visum- og sundhedsgebyrer, lige store undervisningsgebyrer for britiske og europæiske unge og ingen deltagerkvoter.
Det stod i skarp kontrast til Storbritanniens nuværende aftaler om ungdomsmobilitet med lande som Canada, Australien og andre.
Mens rapporter siger, at Storbritannien genovervejer EU’s forslag, har landet stået fast på sit krav om en aftale om ungdomsmobilitet pr. land.
Kilder siger, at et forslag om ungdomsmobilitet, der ikke giver studerende mulighed for at studere på britiske universiteter og omvendt, kan klare sig bedre.
Der har altid været en “ubalance i strømmen af studerende”, hvor flere unge fra EU ønsker at studere i Storbritannien end briter i EU.
Det førte til økonomiske byrder for britiske institutioner, hvilket er for meget for dem at acceptere i et mobilitetsprogram for unge.
Den potentielle mangel på studentermobilitet kan afhjælpes ved, at Storbritannien genoptager EU’s Erasmus-program.
Programmet, som Storbritannien var en del af før Brexit, giver studerende udvekslingsmuligheder i hele Europa.
Det kan være en fordel, da Storbritanniens Turing-program, som er en erstatning for Erasmus, ikke er så succesfuldt.
Stadig håb om en aftale om ungdomsmobilitet mellem UK og EU
Det er stadig uvist, om den nye aftale om ungdomsmobilitet, som EU er ved at udarbejde, endelig vil få Storbritannien til at gå med.
Både Storbritannien og EU synes at være indstillet på at finde en løsning, der gavner de unge.
Ikke desto mindre er der håb om, at fordelene ved en mobilitetsaftale for unge kan opveje disse forhindringer.
Mange ser det som et afgørende skridt i genopbygningen af forholdet mellem Storbritannien og EU.
Det kommer også på et tidspunkt, hvor begge parter ønsker at styrke båndene på andre områder.
Hvis der kan indgås en aftale, kan den tjene som model for fremtidige aftaler om andre aspekter af forholdet mellem Storbritannien og EU, som har været anstrengt siden Brexit.
Mange ser det som et afgørende skridt i genopbygningen af forholdet mellem Storbritannien og EU.
Det kommer også på et tidspunkt, hvor begge parter ønsker at styrke båndene på andre områder.
Hvis der kan indgås en aftale, kan den tjene som model for fremtidige aftaler om andre aspekter af forholdet mellem Storbritannien og EU, som har været anstrengt siden Brexit.