Det Forenede Kongerige (UK) vil fortsat acceptere sene ansøgninger til European Union (EU) Settlement Scheme fra “uvidende” EU-borgere i landet før Brexit.
Det britiske indenrigsministerium omgør en regel fra august 2023 om sene ansøgninger til European Union Settlement Scheme (EUSS), skriver The Guardian rapporterer.
Reglen forhindrede dem, der fejlagtigt søgte om permanent opholdstilladelse efter Brexit-folkeafstemningen, i at indsende en sen EUSS-ansøgning på grund af “manglende opmærksomhed”.
Den blokerede også ansøgninger fra dem, der fejlagtigt stolede på deres permanente opholdskort som bevis for deres immigrationsstatus.
Disse opholdskort var ikke længere gyldige efter fristen for EUSS i juni 2021.
Den opdaterede vejledning, der blev offentliggjort den 16. januar 2024, tillader nu sene EUSS-ansøgninger fra kvalificerede EU-borgere, der er “uvidende” om ordningen.
Den siger, at forsinkede EUSS-ansøgninger fra personer med permanent opholdstilladelse “er en rimelig grund” til forsinkelsen.
Ifølge The Guardian kommer kovendingen, efter at EU-borgere er blevet udsat for ødelæggende konsekvenser.
Hvad er Storbritanniens EU-afviklingsordning?
Storbritanniens EU Settlement Scheme hjælper med at implementere og opretholde udtrædelsesaftalen.
Udtrædelsesaftalen sikrer rettighederne for EU-borgere i Storbritannien og britiske statsborgere i EU ved afslutningen af Brexit-overgangsperioden den 31. december 2020.
Den dækker også dem, der er flyttet til Storbritannien eller et andet EU-medlemsland i den nævnte overgangsperiode.
Aftalen fastslår, at disse personer har de samme rettigheder som borgerne i det land, de er flyttet til eller bor i.
De har livslang opholdsret og kan studere, arbejde og rejse frit mellem Storbritannien og EU.
Ligesom britiske statsborgere er personer med status som bosiddende eller forhåndsbosiddende under EUSS undtaget fra Storbritanniens nye elektroniske rejsetilladelse (ETA).
Sådan fungerer EU’s afviklingsordning
Den britiske regering lancerede EU’s bosættelsesprogram for at dokumentere de næsten seks millioner EU-borgere, der bor i Storbritannien.
Det digitale EUSS kommer ikke med opholdsdokumenter eller kort. Den kommer kun med en digital registrering af deres status.
Derfor skulle EU-borgere med et permanent opholdsdokument eller et biometrisk opholdskort fra EØS stadig ansøge om EUSS.
EUSS giver status som fastboende til ansøgere, der har boet i Storbritannien i fem år eller mere. Det giver dem ret til at blive i Storbritannien på ubestemt tid.
På den anden side giver EUSS en pre-settled status til dem, der har boet i Storbritannien i mindre end fem år.
Det giver dem mulighed for at blive i landet i op til fem år. Derefter kan de ansøge om status som fastboende.
EUSS lukkede i juni 2021, men sene ansøgninger blev stadig behandlet, hvis der var rimelige grunde til det.
Opdateringer til EUSS-ordningen
I august 2023 fjernede indenrigsministeriet “manglende kendskab” til bosættelsesordningen som en rimelig grund til forsinkede ansøgninger.
Det skabte store problemer for EU-borgere, der søgte om permanent opholdstilladelse efter Brexit-folkeafstemningen i 2016.
Det samme gælder for dem, der brugte deres kort til at bevise deres immigrationsstatus.
I september 2023 forlængede den britiske regering automatisk status for forhåndsbosatte personer med yderligere to år.
Det sikrer, at ingen, der har fået en pre-settled status, vil se deres immigrationsstatus udløbe.
I 2024 ønsker indenrigsministeriet automatisk at skifte personer med pre-settled status til settled status efter fem år.
Regeringen opfordrer dog stadig dem med pre-settled status til at ansøge om en settled status.
Den nye opdatering af vejledningen kunne være klarere
På trods af opdateringen om forsinkede EUSS-ansøgninger, ser kampagnegruppen The3million det kun som en delvis sejr,
The3Million er en nonprofit-organisation for borgere i EU, Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) og Schweiz i Storbritannien.
Det blev oprettet efter folkeafstemningen i 2016 for at beskytte rettighederne for ikke-britiske statsborgere, der har gjort Storbritannien til deres hjem.
Ifølge gruppen kunne den opdaterede vejledning være mere præcis.
Vejledningen siger ikke direkte, at sene EUSS-ansøgninger fra EU-borgere med permanent opholdstilladelse kan accepteres.
I stedet giver indenrigsministeriet kun et indviklet eksempel, som sagsbehandlerne kan basere deres beslutninger på.
“Vi er skuffede over, at indenrigsministeriet stadig ikke accepterer, at det at have et permanent opholdskort fra EØS i sig selv er tilstrækkeligt bevis for en rimelig grund til at ansøge for sent,” siger Andreea Dumitrache, midlertidig meddirektør for the3milllion.
Hun tilføjede: “Den forventer også, at folk skal tigge, bøje knæ og vise anger over ikke at vide det.”
Dumitrache siger desuden, at mange andre ikke fik permanent opholdstilladelse, men stadig kan have rettigheder i henhold til Brexit-udtrædelsesaftalen.
Skriv et svar