Vejret i hele Storbritannien
Overordnet set kan vejrkategorien i Storbritannien beskrives som tempereret oceanisk, men det er en bred klassifikation, og der kan være betydelige forskelle mellem regionerne. Det Forenede Kongerige er ikke et enkelt land, men en samling af fire og omfatter England og Wales i den sydlige del og Skotland og Nordirland mod nord.
Da Storbritannien strækker sig ca. 600 miles fra den sydligste del af England til øerne ud for Skotlands nordkyst og er skiftevis bjergrigt og fladt, varierer vejret betydeligt fra region til region og fra årstid til årstid.
Oceaniske påvirkninger
Det faktum, at Storbritannien dybest set er én stor ø (med undtagelse af Nordirland, som geografisk set er en del af øen Irland), betyder, at der er oceaniske effekter at tage hensyn til, da disse vil påvirke pålandsvind, temperatur og nedbør.
Øen Storbritannien (Det Forenede Kongerige uden Nordirland) er omgivet af forskellige vandmasser, og hver af disse spiller sin rolle i påvirkningen af det britiske vejr:
- Nordsøen ligger øst for England og Skotland og har især indflydelse på vejret i Skotland og det nordlige England.
- Mod vest spiller Det Irske Hav, Det Keltiske Hav og vigtigst af alt Nordatlanten alle en rolle for vejrforholdene i Wales og det sydvestlige England.
Af de fire britiske lande er det Skotlands vejr, der er mest påvirket af havene, da landet er udsat for Nordsøen langs østkysten og det vilde Atlanterhav mod nord. Skotland er også geografisk tættest på Arktis og udsættes ofte for kulde og vind, når de kommer ned fra de polare iskapper.
Den sydlige del af England er generelt varmere end resten af Storbritannien, da den ikke er eksponeret for de store oceaner og er beskyttet mod arktiske påvirkninger på grund af afstanden. Den Engelske Kanal løber langs sydkysten mellem England og Frankrig, men spiller ingen væsentlig rolle for vejret i området.
Regionale forskelle
Det ville være umuligt (og forkert) at give en nøjagtig beskrivelse af vejret i Storbritannien som en enkelt enhed, da der er mange geografiske, geofysiske og regionale forskelle fra syd til nord. Derfor er det nok bedst at inddele Storbritannien i mindre regioner og forsøge at beskrive det vejr, der normalt kan forventes på forskellige tidspunkter af året.
England
Fordi England for det meste er beskyttet mod havets påvirkning, er det generelt varmere både om vinteren og sommeren end i andre dele af Storbritannien. Længere mod syd end andre britiske lande er England også mere solrigt og har mindre regn på årsbasis. Vintrene er mildere, selv om storme ikke er ualmindelige, når halen af atlantiske storme og orkaner blæser ind fra Nordatlanten.
Om sommeren: Temperaturerne varierer fra 9 til 18 °C (48°-64°F) med et maksimum på 30 °C (86°F). Bortset fra under usædvanlige omstændigheder er sommervejret i England generelt varmt og behageligt, og byger er ikke ualmindelige. Juli er normalt den varmeste måned i sommeren, som løber fra juni til slutningen af august.
Om vinteren: Temperaturerne kan lejlighedsvis falde til frysepunktet (32°F) og derunder, men forbliver generelt mellem 2°C (36°F) og 7°C (44°F). Januar er normalt udnævnt til at være den koldeste måned, men februar har ofte de laveste temperaturer og flere kolde snaps.
Skotland
Skotlands vejr er koldere, vådere og mere blæsende end i de tre andre britiske lande, og det er hovedsageligt prisgivet de omkringliggende oceaner og de kolde vinde fra Arktis. Klimaet er klassificeret som oceanisk, men det er ikke usædvanligt, at det ændres til subpolart oceanisk under ekstremt vejr. Om vinteren er temperaturen de fleste dage kun lidt over nul grader Celsius (32°F), mens temperaturen i sommermånederne stiger til et gennemsnit på 17°C (63°F). Temperaturerne er lidt højere end dette i det centrale lavland, hvor de oceaniske effekter er betydeligt lavere. I januar falder der mest regn, og det kan være betydeligt mere end i andre dele af Storbritannien.
Sommer: Månederne juni, juli og august er normalt de varmeste i Skotland. Den daglige temperatur er i gennemsnit 16 °C, men højere temperaturer er ikke usædvanlige. På grund af den nordlige beliggenhed er dagene længere i Skotland, og Shetlandsøerne får næsten fire timer eller mere dagslys ved midsommer end det sydlige England. Regn kan dog forventes når som helst og især ved kysten og i højlandet, da Skotland har en højere gennemsnitlig nedbørsmængde end andre dele af Storbritannien.
Vinter: Med gennemsnitstemperaturer på 5°C (41°F) er Skotland koldest fra december til februar. Man kan forvente regn de fleste dage, og sne er ikke ualmindeligt, især i bjergene og højlandet, hvor man kan stå på ski og dyrke snesport.
Wales
Da Wales ligger længere mod syd end både Skotland og Nordirland, er det ingen overraskelse, at landet er varmere og tørrere end begge de to lande. Somrene er varmere, og vintrene er mildere og kan sammenlignes med dem i England. Men da landet ligger ud til Nordatlanten på den vestlige side, oplever Wales en højere gennemsnitlig årlig nedbør end nabolandet England og er mere udsat for stærke vinde, storme og uvejr. Den walisiske kystlinje er særligt udsat for stærke vinde, og de bjergrige egne af landet får mindre solskin og mere nedbør end kystområderne.
Sommer: Somrene er korte og milde i Wales, og de bedste måneder er juli og august. Temperaturerne svæver omkring de 20 grader celsius (omkring 70°F), men kan til tider nå op på 27°C (80°F) og derover. Regn kan forventes næsten hver dag, især langs kysten eller i bjergene, men er normalt begrænset til lette byger eller støvregn.
Vinter: Vintertemperaturerne ligger typisk et par grader over nul, men kan af og til falde helt ned til minus 3 °C. Vintrene beskrives normalt som kolde, mørke og våde, og regn kan være en næsten dagligdags begivenhed.
Nordirland
Den årlige gennemsnitstemperatur i Nordirland er lidt højere end i Skotland, men ikke helt så høj som i Wales. Der falder mest regn i januar, men det lille land er tørrere end Wales og Skotland, selvom regnen falder hyppigere, og Nordirland oplever flere regnvejrsdage end nogen af de tre andre britiske lande. Somre og vintre kan beskrives som milde, selvom kolde og regnfulde perioder kan forekomme (og gør det) på grund af indflydelsen fra Atlanterhavet og polare koldfronter.
Det er sommer: Vejret i alle dele af Irland, nord eller syd, kan bedst beskrives som omskifteligt. Sommertemperaturerne ligger normalt på omkring 18°, men det kan variere radikalt fra dag til dag, og betydeligt højere temperaturer er altid en mulighed. Regn kan forekomme på alle dage og på alle tidspunkter (især i juli) og bør altid forventes uanset temperaturen.
Vinter: Ligesom i Wales er vintrene i Nordirland mørke og kolde med gennemsnitstemperaturer, der generelt holder sig over frysepunktet. Men regn er en næsten daglig begivenhed, og sne er også en mulighed i december, januar og endda februar.
Kort fortalt
På årsbasis er det bedste vejr i hele Storbritannien at finde i den sydlige del af England, fra lige nord for London til sydkysten. Når man bevæger sig nordpå gennem England og Wales til Skotland, falder gennemsnitstemperaturen, og nedbøren stiger. De nordlige dele af Skotland er de mest udsatte for elementerne og oplever derfor de koldeste, vådeste og hårdeste vejrforhold.