Den britiske regering har opdateret sin vejledning om elektronisk rejsetilladelse (ETA) for at tilføje endnu en undtagelse til den nye ordning.
Fra den 4. april 2024 vil personer med pas fra British Overseas Territory (BOT) ikke være forpligtet til at indhente en ETA, før de rejser til Storbritannien.
Indehavere af BOT-pas skal blot vise deres gyldige pas og andre identitetspapirer for at bekræfte deres ETA-fritagelse.
Hvis indehavere af BOT-pas ikke var omfattet af ETA-fritagelsen, ville kun indehavere af BOT-pas med britiske statsborgerpas være fritaget for ETA.
Andre undtagelser fra ETA-ordningen ud over britiske statsborgere er dem med irsk pas, britisk visum og immigrationsstatus.
Ikke-irske personer med lovligt ophold i Republikken Irland er kun undtaget fra ETA-ordningen, hvis de opfylder to andre betingelser.
De skal heller ikke have visum for at komme ind i Storbritannien og vil rejse til Storbritannien via Common Travel Area (CTA).
CTA omfatter Storbritannien, Republikken Irland og kronbesiddelserne Guernsey, Jersey og Isle of Man.
ETA vil være obligatorisk for rejsende, der ikke behøver visum for at besøge Storbritannien på korte ture på op til seks måneder.
Visumfritagne statsborgere skal have en ETA, før de rejser til Storbritannien i forbindelse med fritid, forretning, studier og transit.
I øjeblikket er det kun rejsende fra Bahrain, Jordan, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater (UAE), der har brug for en ETA for at besøge Storbritannien.
Den britiske regering planlægger at udrulle ETA på grundlag af nationalitet i løbet af 2024. Det gælder også EU og amerikanske borgere.
Hvad er britiske oversøiske territorier?
British Overseas Territories (BOTs) er unikke territorier under Storbritanniens suverænitet, men alligevel adskilt fra selve Storbritannien.
Ligesom i Crown Dependencies er den britiske regering ansvarlig for territoriernes forsvar og internationale anliggender.
Hvert territorium har dog sin egen regering med forskellige grader af autonomi.
Der er 14 britiske oversøiske territorier på verdensplan med en samlet befolkning på 270.00.
Ti BOTS er hjemsted for fastboende britiske statsborgere.
Helena og Tristan da Cunha, Monserrat, De Britiske Jomfruøer, Pitcairn, Anguilla, Caymanøerne, Turks- og Caicosøerne, Bermuda, Falklandsøerne og Gibraltar.
Andre BOT’er huser kun forskere eller militært personale.
Det drejer sig om British Indian Ocean Territory, Akrotiri og Dhekelia, South Georgia og South Sandwich Islands samt British Antarctic Territory.
Britiske statsborgere har ikke automatisk ret til at bo permanent i BOTs. De skal først ansøge om et visum.
Britiske statsborgere og statsborgere i britiske oversøiske territorier
Der er forskellige kategorier af britiske statsborgere, og ikke alle har de samme rettigheder. Britiske statsborgere omfatter:
- Britiske statsborgere
- Borgere i britiske oversøiske territorier
- Britiske oversøiske borgere
- Britiske undersåtter
- Britiske statsborgere (oversøiske)
- Britiske beskyttede personer
British Overseas Territory citizens (BOTCs) er britiske statsborgere, men har ikke de samme rettigheder som britiske statsborgere.
Især har BOTC’er ikke automatisk ret til at opholde sig eller arbejde i Storbritannien.
I henhold til British Overseas Territories Act fra 2002 er BOTC’er, der ikke har britisk pas, eller som ikke kan bevise deres britiske statsborgerskab, underlagt immigrationskontrol ved ankomsten til Storbritannien.
Indehavere af BOTC-pas behøver ikke visum for at tage på korte besøg i Storbritannien i op til seks måneder.
De skal dog have et passende visum for at bo eller arbejde i Storbritannien.
BOTC’er, der også er britiske statsborgere, opfordres til at ansøge om et britisk pas for at arbejde og studere i Storbritannien.
De kan også ansøge om et certifikat for opholdsret for at bevise deres status over for de relevante myndigheder.
Tidligere rapporter fra britiske oversøiske territorier om ETA i Storbritannien
Flere lokale nyhedsbureauer i britiske oversøiske territorier har tidligere rapporteret om deres borgeres ETA-fritagelse.
Men ETA-undtagelsen for de britiske oversøiske territorier har ikke været angivet på regeringens ETA-vejledningsside før nu.
Bermudas økonomi- og arbejdsministerium erklærede i december 2023, at dets borgere er undtaget fra ETA, som rapporteret af The Royal Gazette.
I september 2023 meddelte Cayman Islands guvernør Jane Owen, at indehavere af BOTC-pas ville være fritaget for ETA-kravet, ifølge Cayman News Service.
“Som nu vil BOTC’er, når de besøger Storbritannien, kunne rejse på baggrund af deres BOTC-pas uden at skulle ansøge om forudgående tilladelse i form af en ETA,” siger Owen.
Regeringen i Montserrat offentliggjorde også en lignende meddelelse i november 2023.