Indenrigsministeriet annoncerer nye ændringer for EUSS Pre-settled Status Holders

| maj 24, 2024
Indenrigsministeriet annoncerer nye ændringer for EUSS Pre-settled Status Holders

Det britiske indenrigsministerium har annonceret nye ændringer af European Union Settlement Scheme (EUSS).

Ændringerne, der blev annonceret den 21. maj, vil sikre, at “alle dem, der har fået status som præbosatte under EU’s bosættelsesordning, fortsat nemt kan bevise deres rettigheder”, hedder det i pressemeddelelsen.

Det tilføjede, at de også vil give “større klarhed for dem, der er forpligtet til at kontrollere immigrationsstatus, såsom arbejdsgivere og udlejere.”

Ændringerne hjælper med at implementere landsrettens dom fra december 2022 fra den retslige prøvelse, der blev anlagt af den uafhængige overvågningsmyndighed (IMA) for borgerrettighedsaftalerne.

High Court afgjorde, at personer med pre-settled status ikke mister deres ret til at bo i Storbritannien i henhold til udtrædelsesaftalen, hvis de ikke genansøger om EUSS.

Når betingelserne er opfyldt, bør de, der har fået status som fastboende under EUSS, automatisk få permanent opholdsret under udtrædelsesaftalen.

“Vi mener, at vores juridiske rammer er i overensstemmelse med dommen,” skrev Tom Pursglove MP, minister for lovlig migration og grænsen, i et brev til Lord Ricketts, formand for Europaudvalget.

“Men vi har fortsat arbejdet tæt sammen med IMA om implementeringen for at sikre, at de ændringer, vi har foretaget, fungerer i praksis”, tilføjede han.

Hvad er EU’s afviklingsordning?

EU Settlement Scheme giver borgere fra Den Europæiske Union (EU) samt Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz og deres berettigede familiemedlemmer mulighed for at fortsætte med at bo i Storbritannien efter Brexit.

Den fastholder udtrædelsesaftalen, som bekræfter, at ikke-EU-borgere, der bor i Storbritannien, har de samme rettigheder som britiske borgere, samt britiske borgere og deres berettigede familiemedlemmer i ethvert EU-land, de er flyttet til eller bor i.

Den gælder for EU-borgere i Storbritannien og britiske borgere i EU fra den 31. december 2020, hvor Brexit-overgangsperioden udløber.

Under EU Settlement Scheme har kvalificerede ikke-EU-borgere livslang opholdsret og kan studere, arbejde og rejse frit mellem Storbritannien og EU.

De, der har status som bosiddende eller præbosiddende under EUSS, er undtaget fra Storbritanniens nye elektroniske rejsetilladelse (ETA).

Denne ETA-fritagelse kan dokumenteres via deres online digitale registrering af britisk indvandring (eVisa), som skal være knyttet til deres pas.

Nye ændringer af EU’s bosættelsesordning

Indenrigsministeriet foretog yderligere ændringer for at styrke sin støtte til implementeringen af dommen fra High Court i 2022.

Den annoncerede tre nye ændringer af EU’s bosættelsesordning:

1. Gør udløbsdatoer usynlige for checkere

For det første vil den fjerne udløbsdatoen for den forudbestemte status fra de digitale profiler, der vises til tredjeparter.

Det betyder, at arbejdsgivere og udlejere ikke kan se, hvornår en persons pre-settled-status ophører, når de tjekker online for en persons ret til at arbejde eller leje.

Udløbsdatoen vil også være usynlig for tredjeparter, når de ser eller beviser ens immigrationsstatus.

2. Ikke flere gentagne ret-til-arbejde- eller ret-til-leje-tjek

For det andet vil indenrigsministeriet ikke længere kræve, at tredjeparter foretager gentagne kontroller af personer med status som fastboende.

Det betyder, at kontrollører ikke behøver at foretage flere kontroller af retten til at arbejde eller retten til at leje, hvis personen forbliver i det samme job eller den samme lejeaftale.

I sit brev erkendte Pursglove risikoen ved den “fortsatte synlighed af en udløbsdato” og “kravet om at tjekke status igen”.

Han erkendte, at det kan have en negativ effekt på dem, der har status som fastboende.

3. Forlængelse af pre-settled status til 5 år

For det tredje vil indenrigsministeriet forlænge varigheden af statusforlængelser til fem år.

“Dette vil give yderligere sikkerhed for indehavere af status forud for afviklingen af deres fortsatte rettigheder”, skrev Pursglove.

Den tilføjer yderligere tre års forlængelse for personer med status som fastboende, som endnu ikke har ansøgt om eller opnået status som fastboende.

Indenrigsministeriet har siden september 2023 givet toårige automatiske forlængelser til personer med status som fastboende.

Implementering af nye ændringer i EU Settlement Scheme

Ifølge the3million er ændringerne “potentielt gode nyheder”, men skal modtages “med en knivspids salt”.

The3Million er en nonprofit-gruppe, som kæmper for rettighederne for ikke-britiske statsborgere, der bor i Storbritannien.

“Samtidig med at disse foranstaltninger indføres, har indenrigsministeriet sagt, at de vil begynde at se på indskrænkning af pre-settled-status”, skrev de på deres X-konto.

Nonprofitgruppen advarede om, at hvis ikke-britiske statsborgere ikke kan bevise, at de har boet i Storbritannien i fem år “inden for den frist, som indenrigsministeriet har fastsat, vil de blive efterladt uden papirer.”

The3Million spurgte også, om indehavere af status som pre-settled stadig kan bruge aktiekoder til at bevise deres status, eller om de er nødt til at bruge arbejdsgiver- eller udlejerkontroltjenester.

Derudover rejste det spørgsmålet om implementeringen af de nye ændringer.

I Pursglove’s brev står der, at ændringerne og den tilhørende vejledning vil blive opdateret “i løbet af de næste par uger”.

Indenrigsministeriet overvejer også, om der er behov for ændringer i den relaterede lovgivning for at tydeliggøre disse ændringer.

Senere på året er der planer om automatisk at opgradere personer med status som præbosatte til bosatte efter fem år.