Labour-leder støtter visumfri EU-rejser for britiske musikere og kunstnere

| april 3, 2024
Labour-leder støtter visumfri EU-rejser for britiske musikere og kunstnere

Lederen af det britiske Labour-parti, Sir Keir Starmer, havde lovet at undersøge mulighederne for visumfri rejse for britiske musikere og kunstnere i EU.

Siden Storbritannien forlod EU, har britiske musikere og kunstnere oplevet ekstra omkostninger og administrative begrænsninger, når de turnerer i Europa.

“Det har været meget hårdt, især for musikere. Så alt, hvad vi kan gøre for at lette det, jo bedre,” sagde Sir Starmer til LBC Radio, ifølge National World.

Han tilføjede, at de “ikke rigtig har noget med indvandring at gøre.”

Disse “strålende talentfulde individer” tager simpelthen til et andet land for at optræde og rejser derefter videre til det næste land eller vender hjem.

Sadiq Khan, Londons borgmester, havde også opfordret regeringen til at sikre en visumfri aftale for britiske musikere, kunstnere, performere og personale, der arbejder i EU.

En talsmand for borgmesteren sagde, at Brexit havde forårsaget “øgede udgifter og et tab af forretning for britiske scenekunstnere.”

Khans talsmand tilføjede: “Ministrene må hurtigst muligt samarbejde med EU om at skabe et enkelt og mindre bureaukratisk system, der forhindrer langsigtet skade på vores verdensførende musikindustri.”

Europabevægelsen UK’s Face the Music-kampagne

I februar 2024 lancerede Europabevægelsen i Storbritannien kampagnen“Face the Music“.

Kampagnen opfordrer den britiske premierminister Rishi Sunak til at forhandle visumfri rejse for britiske musikere og kunstnere inden for EU og omvendt.

Andrew Plant, Europabevægelsen i Storbritanniens presse- og mediechef, sagde, at underskriftsindsamlingen havde indsamlet næsten 10.000 underskrifter blot en uge efter lanceringen.

“Det er uden sammenligning vores mest succesfulde lancering til dato på [campaign],” siger han til Left Foot Forward om Face the Music-kampagnen.

I øjeblikket har næsten 25.000 skrevet under på deres støtte til kampagnen, hvilket er halvvejs gennem målet på 50.000 underskrifter.

European Movement UK samarbejder også med store musikorganisationer som UK Music og Musicians’ Union.

Selvom European Movement UK ikke er tilknyttet dem, har de holdt dem informeret om kampagnens fremskridt.

Alle tre organisationer har udført lobbyarbejde over for politikere. Plant sagde, at de “har virkelig store forhåbninger” om, at det vil blive et fokusområde i år eller næste år.

Svigtende arbejdsmuligheder for britiske musikere og kunstnere

En rapport fra Independent Society of Musicians viser, at næsten halvdelen af britiske musikere og kunstnere har færre arbejdsmuligheder i Europa efter Brexit.

Rapporten afslørede også, at over en fjerdedel af de britiske musikere og kunstnere ikke har haft noget arbejde.

Undersøgelser fra European Movement UK viste også, at den britiske musikindustri er vidne til et fald i talent.

Mange spirende talenter i Storbritannien er flyttet for at bo og arbejde i EU, hvilket bidrager til en kulturel hjerneflugt i Storbritannien.

På grund af stigende eksportomkostninger mister instrumentproducenterne også kunder fra EU.

Derudover risikerer europæiske freelancemusikere at blive udelukket fra at arbejde i Storbritannien, fordi de ikke har et pas.

Dette er blevet en forhindring, da den britiske regering kræver pas og har forbudt brug af nationale ID-kort fra EU, når man rejser til Storbritannien.

Gus Unger-Hamilton fra hitbandet Alt-J mener, at Brexit ikke “får det bedste ud af [the UK’s] fantastiske kulturelle aktiver.”

“Vi er et ret lille land, men en ting, vi har, som folk i hele verden synes at ville have, er vores kultur, og musik er en stor del af den,” siger han til NationalWorld.

Unger-Hamilton, hvis band har vundet Mercury-prisen, er bekymret for, at den britiske regering forventer, at musikindustrien skal overleve alene på trods af de voksende udfordringer.

Han understregede, at selvom matematik og videnskab er godt, så “slår landet langt over sin vægt”, når det kommer til kultur.

“Det kommer til at skrumpe og til sidst dø, hvis denne regering ikke giver musikerne en smule hjælp,” sagde Unger-Hamilton.

Visum- og arbejdstilladelsesfri ruter for britiske musikere og kunstnere

Før Brexit kunne borgere fra Storbritannien og EU frit rejse og arbejde inden for Schengen-zonen.

Efter Brexit kan britiske statsborgere kun rejse til EU uden visum i 90 dage eller i en periode på 180 dage. EU-borgere kan besøge Storbritannien visumfrit i seks måneder.

Inden udgangen af 2024 skal EU-borgere have en elektronisk rejsetilladelse (ETA), før de rejser til Storbritannien.

På samme måde skal britiske statsborgere have et European Travel Information and Authorization System (ETIAS) for at rejse til Schengen-zonen fra midten af 2025.

Britiske statsborgere, der har til hensigt at arbejde og bo i EU, og EU-borgere, der ønsker at arbejde og bo i Storbritannien, skal have arbejdsvisum og opholdstilladelse.

Der findes stadig jobmuligheder for musikere og kunstnere i EU, men de går til kunstnere, der ikke er fra Storbritannien.

90-dages-reglen og kravet om visum for britiske musikere og kunstnere betyder, at de ikke længere kommer i betragtning til disse jobs.

Den britiske regering har tidligere afvist et forslag fra Europa-Kommissionen om at fritage kunstnere fra reglen om 90 dages rejse.

Statssekretær Lucy Frazer fra det britiske ministerium for kultur, medier og sport ønsker, at britiske musikere og kunstnere tilpasser sig de nye ordninger.

En talsmand for Frazer sagde, at EU’s største turnémarkeder “tilbyder visum- og arbejdstilladelsesfrie ruter for britiske kunstnere og andre kreative fagfolk.”

“Vi arbejder på tværs af regeringen og med europæiske partnere for at gøre yderligere fremskridt,” tilføjede talsmanden.