Antallet af deltagere i ungdomsmobilitetsaftaler, der kommer til Storbritannien (UK), faldt betydeligt i 2023.
Det lave antal har givet anledning til bekymring om landets tilgængelighed og tiltrækningskraft for internationale ungdomsudvekslinger.
Men som The Guardian rapporterede, gav det også anledning til fornyet håb om en aftale om ungdomsmobilitet mellem Storbritannien og Den Europæiske Union (EU).
En aftale om ungdomsmobilitet mellem to lande giver borgere i alderen 18 til 30 år mulighed for at studere, arbejde og rejse i partnerlandet i to eller tre år.
En aftale om ungdomsmobilitet mellem Storbritannien og EU kan give unge mennesker fra begge sider nye muligheder for at bo, arbejde og studere i udlandet.
I øjeblikket begrænser visumreglerne efter Brexit europæiske unges muligheder på den anden side af Den Engelske Kanal og omvendt.
Kun 23.000 unge deltagere i Storbritannien i 2023
Kun 23.000 deltagere i ungdomsmobilitet ankom til Storbritannien i 2023. Men i første halvdel af 2024 steg antallet af deltagere til 15.259.
Alligevel er det kun en brøkdel af landets samlede nettomigrationstal, der er registreret til 685.000 i 2023.
Dette lave tal kan være med til at overbevise Storbritannien om at give efter for presset om at indgå en aftale om ungdomsmobilitet med EU.
Storbritannien har i øjeblikket bilaterale ungdomsaftaler med 13 lande, som giver deltagerne mulighed for at blive i Storbritannien i op til to år.
Disse lande omfatter bl.a. Canada, Australien, Japan, Taiwan og Sydkorea.
Sidste år kom det højeste antal britiske YMS-visa (Youth Mobility Scheme) fra Australien med 9.900 unge. New Zealand kom ind på andenpladsen med 5.300.
Disse tal er faldet langt under forventningerne, efter at nogle deltagerkvoter blev hævet i begyndelsen af året.
Det har givet anledning til bekymring over programmets nuværende appel og spørgsmål om årsagerne til det faldende antal.
Højere visumgebyrer, nye sundhedsafgifter og strenge regler efter Brexit kan have påvirket antallet af deltagere.
Ansøgningsgebyret for YMS-visumet steg også fra £259 til £298 i oktober 2023.
Gebyrerne for Immigration Health Surcharge (IHS) for dem, der har YMS-visum i 2023, er fastsat til £470 årligt.
IHS er også blevet hævet til £776 årligt fra februar 2024.
Disse ekstra omkostninger, som skal betales, før YMS-deltageren kommer til Storbritannien, kan afholde flere unge fra at søge.
Mobilitetsaftale for unge mellem Storbritannien og EU: Hvad er status?
Storbritannien afviste EU’s forslag om ungdomsmobilitet i april 2024. Landet har hidtil stået fast på sin modstand mod at genindføre EU’s frie bevægelighed.
EU’s foreslåede ordning vil give unge borgere fra begge sider mulighed for at arbejde, rejse og studere i op til fire år.
Det fjerner også de højere visumgebyrer og helbredstillæg, som typisk betales af dem, der ønsker at arbejde og studere i Storbritannien.
Derudover pressede EU på for at få ens studieafgifter for europæiske studerende for at gøre det mere overkommeligt at studere i Storbritannien.
Det betyder, at unge fra EU skal betale det samme beløb som unge fra Storbritannien i stedet for den højere studieafgift, der opkræves af internationale studerende.
Den britiske regering foretrækker at forhandle bilaterale aftaler med individuelle lande i stedet for en generel aftale med alle EU’s medlemsstater.
Alligevel er presset på den britiske regering for at indgå en aftale om ungdomsmobilitet med EU vokset.
Det har været tilfældet, siden den nye premierminister, Sir Keir Starmer, lovede at nulstille forholdet til EU.
EU har efter sigende arbejdet på et nyt forslag til en aftale om ungdomsmobilitet for Storbritannien.
Blandt de ændringer, der angiveligt overvejes, er afskaffelse af studiemuligheden og ens studieafgifter.
Det nye forslag kan også indebære, at perioden for ungdomsmobilitetsaftaler reduceres fra fire til to år.
Alligevel har EU endnu ikke annonceret noget nyt forslag om ungdomsmobilitet for Storbritannien.
Hvad vi kan forvente i fremtiden
Det er vigtigt at bemærke, at mobilitetsprogrammer for unge adskiller sig fra EU’s politik for fri bevægelighed.
Som Miguel Berger, Tysklands ambassadør i Storbritannien, understreger, er ungdomsmobilitetsordningerne tidsbegrænsede og visumbaserede.
YMS tillader ikke permanent ophold eller langvarig ubegrænset adgang til arbejdsmarkedet. Det adskiller den fra politikken om fri bevægelighed.
En sådan aftale ville hjælpe med at afhjælpe manglen på arbejdskraft i brancher som hotel- og restaurationsbranchen og sundhedssektoren.
Uddannelsesinstitutioner har også udtrykt bekymring over Brexits indvirkning på de studerendes mobilitet.
Færre EU-studerende på britiske universiteter betyder mindre mangfoldighed på campus og færre muligheder for tværkulturel læring.
Det lave antal deltagere i ungdomsmobilitet i Storbritannien kan være med til at forbedre chancerne for en aftale om ungdomsmobilitet mellem Storbritannien og EU.
En sådan aftale kunne give unge mennesker på begge sider af kanalen mulighed for at arbejde, studere og opleve livet i udlandet.
Alligevel er Storbritannien fortsat forsigtig med at genindføre noget, der ligner fri bevægelighed.