Londons borgmester presser på for et mobilitetsprogram for unge midt i forhandlingerne om forholdet mellem Storbritannien og EU

| november 1, 2024
Londons borgmester presser på for et mobilitetsprogram for unge midt i forhandlingerne om forholdet mellem Storbritannien og EU
Billede venligst udlånt af Freepik

Storbritannien (UK) og Den Europæiske Union (EU) har arbejdet på at forbedre deres forhold og forhåbentlig blive enige om et mobilitetsprogram for unge.

Londons borgmester, Sadiq Khan, udnytter dette strategiske øjeblik til at fortsætte med at presse på for et UK-EU Youth Mobility Scheme.

En aftale om ungdomsmobilitet vil give unge mulighed for at leve og arbejde mere frit på tværs af grænserne.

Khan har givet udtryk for, at dette kan afhjælpe kritiske mangler på arbejdskraft i Londons økonomi.

Storbritannien har allerede aftaler om ungdomsmobilitet med 13 lande verden over.

Khans indsats for unges mobilitet

Khan opfordrer regeringen til at overveje en ungdomsmobilitetsordning i lighed med Storbritanniens aftaler med Canada og Australien.

Dette forslag vil give unge voksne, typisk under 30 år, mulighed for at arbejde eller studere i Storbritannien eller EU i op til to år.

Det ville være en god mulighed for unge mennesker til at få praktisk arbejdserfaring uden at binde sig til langvarig indvandring.

Han forklarede sit synspunkt til Italiens La Repubblicaafslørede borgmester Khan, at mange af Londons erhvervssektorer stadig står med store ledige stillinger.

Hans foreslåede Youth Mobility Scheme adresserer denne mangel på arbejdskraft inden for hotel- og restaurationsbranchen, sundhedssektoren og teknologisektoren.

Brexit satte en stopper for den frie bevægelighed mellem Storbritannien og EU, hvilket betød, at mange virksomheder manglede personale og måtte reducere deres service eller lukke.

Det afskar Londons primære kilde til unge, faglærte arbejdere, hvilket Khan fremhævede som et presserende behov for at revitalisere arbejdsstyrken.

“Så vi vil udnytte muligheden for at genforhandle [with the EU] til at prøve at se, om vi kan få Youth Mobility Scheme,” sagde han til La Repubblica.

Han mener, at selv hvis alle arbejdsløse londonere blev uddannet, ville visse sektorer stadig have svært ved at finde nok arbejdskraft.

Khans mål på kort sigt er at sikre, at Storbritannien får den bedst mulige aftale, og derefter muligvis indlede forhandlinger om det indre marked og toldunionen.

“Drømmen for mig er, at vi kommer så tæt på EU som muligt på en lang række områder,” sagde han.

London stemte 60 procent for at blive i eller forlade EU ved folkeafstemningen i 2016, men resten af landet valgte at forlade EU.

Londons borgmester har stået i spidsen for bestræbelserne på at genopbygge båndene til Storbritanniens europæiske naboer efter de skader, som Brexit har forårsaget.

Et strategisk øjeblik i forholdet mellem Storbritannien og EU

Londons borgmester presser på for et mobilitetsprogram for unge midt i forhandlingerne om forholdet mellem Storbritannien og EU
Billede venligst udlånt af John Cameron via Unsplash

Den britiske premierminister Keir Starmers regering er i øjeblikket i gang med at diskutere med EU.

Dette var en vigtig mulighed for at omdefinere forholdet mellem Storbritannien og EU efter Brexit.

EU har været åben over for at diskutere mobilitet for unge arbejdstagere, da det stemmer overens med deres egne opfordringer til tættere samarbejde.

Nummer 10 understregede behovet for afbalancerede forhandlinger med Europa, da nogle emner kræver følsom håndtering.

Starmer har udtrykt forsigtighed med hensyn til politikker, der kan øge migrationen eller genindføre den frie bevægelighed, en vigtig beslutning i Brexit-processen.

Alligevel understregede han sin hensigt om at opbygge et “stærkere, samarbejdende forhold” med Europa.

Men hans kontor sagde, at det er usandsynligt med øjeblikkelig handling på mobilitetsområdet, og at man foretrækker at prioritere gradvise ændringer i forholdet mellem Storbritannien og EU.

Khan argumenterede for, at en immigrationsløsning er nødvendig for at bevare Londons økonomi.

Selv om indvandringen fra lande uden for EU er steget siden Brexit, er den manglende arbejdskraftmobilitet i EU stadig en byrde for mange brancher.

Londons borgmester mener også, at et mobilitetsprogram for unge kan styrke Londons konkurrenceevne.

Det ville gøre det lettere for unge, motiverede europæere at bo og arbejde i byen.

En aftale om ungdomsmobilitet kunne også gavne europæiske unge, der søger international erfaring og jobmuligheder.

Den offentlige mening, især i London, er fortsat delt.

For dem, der stemte for at blive i EU, vækker Khans vision om en fornyet, åben arbejdsstyrke stærk genklang.

Men for dem, der er bekymrede over indvandringsniveauet, kan selv en målrettet mobilitetsordning give anledning til bekymring over langsigtede politiske ændringer.

Rapporter fra The Standard viser, at nogle industriledere håber, at regeringen vil overveje disse alternativer seriøst.

Ungdomsmobilitet og fremtidige relationer mellem Storbritannien og EU

Londons borgmester presser på for et mobilitetsprogram for unge midt i forhandlingerne om forholdet mellem Storbritannien og EU
Billede venligst udlånt af GPointStudio på Freepik

Forslagene til Youth Mobility Scheme afspejler kompleksiteten i forholdet mellem Storbritannien og EU efter Brexit.

Khans plan sigter mod en begrænset, gensidig udveksling rettet mod unge arbejdere.

Den britiske regering er dog forsigtig med ethvert tiltag, der kan se ud til at genindføre den frie bevægelighed.

Storbritannien har afvist EU’s forslag om ungdomsmobilitet og valgt en ordning for hvert enkelt land i stedet for en generel aftale for hele EU.

Alligevel håber EU, at forslaget kan justeres til gavn for begge parter.

Der har dog været et stigende pres i Storbritannien for at gå med til en aftale om ungdomsmobilitet af mange grunde.

Det drejer sig bl.a. om at besætte jobs i kritiske sektorer og bringe den kulturelle mangfoldighed tilbage på universiteter og gymnasier.

Et ungdomsmobilitetsprogram kunne også åbne døre for unge briter til at udforske forskellige kulturer og karrierer i hele Europa.

At genopbygge tættere bånd til EU og samtidig opretholde Brexit-principperne er fortsat en udfordrende balancegang.forslag om ungdomsmobilitet indtil videre. Alligevel er der stadig håb om, at forslaget kan justeres til gavn for begge parter.

Der har dog været et stigende pres i Storbritannien for at gå med til en aftale om ungdomsmobilitet af mange grunde.

Det drejer sig bl.a. om at besætte jobs i kritiske sektorer og bringe den kulturelle mangfoldighed tilbage på universiteter og gymnasier.

En ungdomsmobilitetsordning kunne også åbne døre for unge briter til at udforske forskellige kulturer og karrierer i hele Europa.

At genopbygge tættere bånd til EU og samtidig opretholde Brexit-principperne er stadig en udfordrende balancegang.