MEP’er hævder, at Storbritannien er åben over for en aftale om ungdomsmobilitet med EU i et forsøg på at forbedre forholdet

| november 11, 2024
MEP'er hævder, at Storbritannien er åben over for en aftale om ungdomsmobilitet med EU i et forsøg på at forbedre forholdet
Billede venligst udlånt af rawpixel.com via Freepik

Forhandlingerne om at genskabe forholdet mellem Storbritannien og EU har fokuseret på at etablere en aftale om ungdomsmobilitet.

En aftale om ungdomsmobilitet vil gøre det lettere for unge voksne fra begge regioner at rejse, arbejde og få erfaring i udlandet.

EU’s ledere ser en potentiel aftale om ungdomsmobilitet som afgørende for at genoprette tilliden og hjælpe med at genopbygge et positivt samarbejdsforhold til Storbritannien.

Men det er stadig et komplekst og følsomt emne på begge sider.

Nogle medlemmer af Europa-Parlamentet (MEP’er) hævder, at Storbritannien er åben for en aftale om ungdomsmobilitet med EU.

Det er på trods af, at den britiske regering gentagne gange har afvist tidligere forslag om ungdomsmobilitet fra EU på grund af den fortsatte politiske forsigtighed i London.

Alligevel er en aftale om ungdomsmobilitet mellem Storbritannien og EU ikke garanteret, da presset for at nå frem til en aftale, der vil gavne begge parter, øges.

Aftale om ungdomsmobilitet en vigtig del af EU’s Brexit-nulstilling

En aftale mellem EU og Storbritannien om ungdomsmobilitet vil give europæiske unge strukturerede muligheder for at studere, arbejde eller opleve kulturel udveksling.

I Bruxelles gør EU-diplomater og MEP’er det klart, at en aftale om ungdomsmobilitet har højeste prioritet.

Det er i tråd med de langsigtede mål om at fremme kulturel udveksling, mangfoldighed i arbejdsstyrken og fælles læring på tværs af kontinentet.

Diplomater har udtalt, at en aftale om ungdomsmobilitet er afgørende for et nyt Brexit og kræver, at Storbritannien og USA giver indrømmelser.

Tyskland og Frankrig har også givet udtryk for deres støtte til ungdomsmobilitet som en måde at mindske spændingerne på.

Et lækket EU-dokument viste også et forhandlingsmandat, der prioriterede en aftale om ungdomsmobilitet for at forbedre forholdet mellem Storbritannien og EU.

EU-Kommissionen, som står for de formelle forhandlinger, forventes at fortsætte med at arbejde for en ungdomsmobilitetsordning med Storbritannien.

Det omfatter efter sigende begrænsede mobilitetsmuligheder for unge mennesker, som er skræddersyet til at imødekomme briternes bekymringer om migration og beskæftigelsesmæssige konsekvenser.

Starmers forsigtige tilgang til nye EU-aftaler

MEP'er hævder, at Storbritannien er åben over for en aftale om ungdomsmobilitet med EU i et forsøg på at forbedre forholdet
Billede venligst udlånt af Freepik

Storbritanniens holdning til en ungdomsmobilitetsordning med EU har været forsigtig åbenhed.

Premierminister Sir Keir Starmer har ikke helt udelukket en aftale om ungdomsmobilitet, selv om han tidligere har afvist forslag.

Hans kontor har gentaget den tidligere regerings præference for aftaler fra land til land i stedet for en generel ordning for hele EU.

Starmer undgik dog at forpligte sig til en aftale om ungdomsmobilitet, før forhandlingerne med EU havde udviklet sig.

Hans regering har forpligtet sig til at genoprette et samarbejdsforhold med EU, men med klare grænser.

“Vi overvejer ikke at vende tilbage til fuld bevægelsesfrihed, men vi er indstillet på at finde nye måder at samarbejde med EU på,” sagde premierministeren.

Regeringen undersøger mulighederne for struktureret mellemfolkelig udveksling, mens den udelukker mere omfattende migrationsændringer.

Starmers kontor har arbejdet på en strategi med tre søjler for EU’s relationer med fokus på sikkerhed, handel og kulturelle/folkelige bånd.

Europaminister Nick Thomas-Symonds, der har til opgave at føre tilsyn med EU-forhandlingerne, siges at foretrække en “pragmatisk tilgang”.

Han anerkender udfordringerne med at forene forskellene mellem Storbritannien og EU og samtidig finde frem til gensidigt fordelagtige aftaler.

Støtte og bekymring for en aftale om ungdomsmobilitet mellem Storbritannien og EU

Der er bemærkelsesværdig støtte til en mobilitetsaftale for unge i Storbritannien, især blandt pro-europæiske parlamentsmedlemmer.

Det liberaldemokratiske parlamentsmedlem Ian Roome understregede, at der allerede findes lignende aftaler med lande som Japan og Sydkorea.

“Hvis Island og Monaco kan blive godkendt som lande under den gensidige britiske ungdomsmobilitetsordning (YMS), bør vores nærmeste naboer som Irland og Frankrig også blive det”, siger han til Politico.

Mange fortalere, herunder Labour-parlamentarikeren Stella Creasy, understreger, at en aftale om ungdomsmobilitet ikke vil betyde en tilbagevenden til den frie bevægelighed.

I stedet vil det indebære specifikke, strukturerede vilkår, der begrænser opholdets længde og de typer arbejde, der er tilladt.

Alligevel er nogle britiske embedsmænd bekymrede for, at en aftale om ungdomsmobilitet med alle EU-medlemslande kan påvirke antallet af indvandrere.

Indenrigsminister Yvette Cooper har udtrykt bekymring for, at en sådan ordning kan være en vej til at vende tilbage til åben migration.

Det har været et følsomt emne siden Brexit-folkeafstemningen og et væsentligt aspekt af, hvorfor Storbritannien forlod EU.

Den britiske regering har hævdet, at enhver aftale vil følge strenge betingelser og ikke genskabe den frie bevægelighed.

Udfordringer og fremtidens forhandlinger

MEP'er hævder, at Storbritannien er åben over for en aftale om ungdomsmobilitet med EU i et forsøg på at forbedre forholdet
Billede venligst udlånt af Ceyda Çiftci via Unsplash

Begejstringen for aftalen om ungdomsmobilitet er fortsat stor i EU’s medlemslande og i britiske politiske kredse.

Men det kræver omhyggelige forhandlinger at sikre en aftale, der tilfredsstiller begge parter.

Diplomater advarer om, at forhandlingerne kan omfatte følsomme emner som immigrationslofter, kriterier for støtteberettigelse og opholdets varighed.

En højtstående britisk kilde sagde til The Independent: “De [the EU] er meget gode til at forhandle. De er meget hårde.”

Alligevel er mange optimistiske med hensyn til, at en omhyggeligt udformet aftale kan bygge bro over kløfterne og bringe unge europæere og briter tættere på hinanden.

Det kan fremme en samarbejdsånd, som begge regioner håber vil præge deres forhold efter Brexit.

Indtil videre er forhandlinger om ungdomsmobilitet en værdifuld mulighed for at styrke båndene og fremme tværkulturel forståelse for fremtidige generationer.