Storbritannien vedtager kontroversielt Rwanda-lovforslag, der tackler ulovlig migration

| april 26, 2024
Storbritannien vedtager kontroversielt Rwanda-lovforslag, der tackler ulovlig migration

Det britiske parlament har vedtaget et kontroversielt lovforslag mod illegal migration, som giver regeringen mulighed for at deportere migranter til Afrika.

Lovforslaget om Rwandas sikkerhed blev vedtaget i det britiske parlament den 22. april 2024.

Formålet er at afskrække illegale migranter fra at risikere at krydse Den Engelske Kanal for at komme til Storbritannien.

“Vedtagelsen af denne skelsættende lovgivning er ikke bare et skridt fremad, men en grundlæggende ændring i den globale ligning om migration,” sagde Storbritanniens premierminister Rishi Sunak i en udtalelse.

Han understregede, at lovforslaget sender et klart budskab til illegale migranter om, at “hvis du kommer hertil illegalt, vil du ikke kunne blive.”

Kong Charles forventes at give Royal Assent til lovforslaget i løbet af de næste par dage, så det bliver til en lov.

Selv efter vedtagelsen har menneskerettighedsaktivister og migrantgrupper lovet at fortsætte kampen mod den kommende britiske politik.

De hævdede, at Rwanda-forslaget er uetisk og umenneskeligt at sende migranter til et land, hvor de ikke ønsker at bo.

Hvad er lovforslaget om sikkerhed i Rwanda?

Lovforslaget om Rwandas sikkerhed er en del af premierminister Sunaks plan om at stoppe de både, der sejler illegale migranter ind i Storbritannien.

Desuden har den til formål at afvikle forretningsmodellen for kriminelle organisationer, der faciliterer sådanne rejser for udokumenterede immigranter.

Antallet af migranter, der krydser Kanalen i små både, nåede et rekordhøjt niveau på 46.000 i 2022, hvor det kun var 299 fire år tidligere.

Mange mennesker, der ankommer til Storbritannien i små både, søger om asyl, og regeringen har tidligere givet asyl til mange.

Den konservative regering argumenterede dog for, at bådmigranter ikke skulle behandles som flygtninge, da de ikke søgte asyl i det første sikre land, de nåede frem til, som Frankrig.

I april 2022 indgik Storbritannien en aftale med Rwanda om at sende blinde passagerer og bådmigranter til Østafrika.

Hvis disse illegale migranter søger asyl i Storbritannien, vil regeringen vurdere deres krav, mens de opholder sig i Rwanda.

Hvis de får medhold i deres asylansøgning, vil de blive i det østafrikanske land.

Implementering af lovforslaget om Rwandas sikkerhed

Lovforslagets vedtagelse betyder, at regeringen kan begynde at planlægge flyvninger med illegale migranter til Rwanda.

“Vores fokus er nu at få flyene i luften, og jeg er klar over, at intet vil stå i vejen for at gøre det og redde liv,” sagde premierminister Sunak.

Indenrigsminister James Cleverly afslørede: “Planerne er godt i gang med at begynde at flyve [to Rwanda] inden for 10 til 12 uger.”

Det indebærer, at man har en flyveplads på standby og sikrer sig kommercielle charterfly til specifikke flyvninger.

Regeringen havde også øget kapaciteten i et fængsel, så det kunne rumme op til 2.000 personer.

Det forbereder også 200 uddannede sagsbehandlere og afsætter 25 retssale til at fremskynde krav og retssager.

Der er også 500 højtuddannede personer, som venter på at eskortere illegale migranter til Rwanda.

Yderligere 300 personer er i gang med at træne for at være klar i de kommende uger.

Hindringer for at få vedtaget lovforslaget om Rwandas sikkerhed

Den tidligere britiske premierminister Boris Johnson foreslog første gang ideen om at deportere illegale migranter til Rwanda i 2022.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol blokerede dog den britiske regerings forsøg på at deportere personer til Rwanda i juni 2022.

Sagen nåede til højesteret, som afgjorde, at Rwanda ikke er et sikkert tredjeland, som migranter kan sendes til.

Højesteretsdommere sagde, at udvisning af migranter til det østafrikanske land udsætter migranterne for “reel risiko for mishandling”.

Det skyldtes, at Rwandas regering kunne sende migranterne tilbage til de lande, de var flygtet fra.

Det østafrikanske land har heller ikke megen erfaring med asylprocedurer for migranter fra Storbritannien og resten af verden.

For at imødekomme dette underskrev Storbritannien og Rwanda en internationalt bindende traktat i december 2023 for at styrke beskyttelsen af migranter.

Den sikrede, at Rwanda ikke ville sende migranter, der blev deporteret fra Storbritannien, tilbage til deres hjemland eller noget andet usikkert land.

I henhold til traktaten har Rwanda også indført et styrket end-to-end-asylsystem.

Dette inkluderer en specialiseret domstol, der er dedikeret til at behandle individuelle klager over afviste asylansøgninger.

Traktaten giver også overvågningsudvalget beføjelser til at fastsætte prioriterede områder og sikre overholdelse.

Hvad det betyder for illegale migranter, der kommer til Storbritannien

Med vedtagelsen af lovforslaget om sikkerhed i Rwanda bliver det sværere for migranter at anfægte en udvisning.

Lovforslaget giver også den britiske regering mulighed for at ignorere påbud fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som kan blokere for deportationer.

Men på trods af det britiske parlaments godkendelse af lovgivningen kan Rwanda-loven stadig blive udfordret juridisk og forsinke deportationen.

Topembedsmænd fra FN udsendte den 22. april en fælles erklæring, hvor de opfordrede Storbritannien til at genoverveje sin deportationsplan for Rwanda.

Ifølge ABC News advarede FN om, at det er “i strid med flygtningekonventionen” og vil have en “skadelig indvirkning” på menneskerettighederne og beskyttelsen af flygtninge.