Storbritanniens udvidede ungdomsmobilitetsordninger med 6 lande træder i kraft

| februar 8, 2024
Storbritanniens udvidede ungdomsmobilitetsordninger med 6 lande træder i kraft

I takt med at unge briter får flere chancer for at lære og opleve livet i andre lande, får de unge i partnerlandene det også.

Den britiske regerings planlagte udvidelse af de succesfulde eksisterende ungdomsmobilitetsordninger (YMS) er trådt i kraft den 31. januar 2024.

Gensidige aftaler med Australien, Canada, Japan og Sydkorea har alle øget de årlige deltagerkvoter for det udvidede YMS-program.

Det omfatter også en udvidelse af aldersgruppen, så flere unge kan kvalificere sig og få vigtig livserfaring i udlandet.

Nye gensidige ungdomsmobilitetsordninger med Andorra og Uruguay er også trådt i kraft for personer mellem 18 og 30 år.

“Vi er altid stolte over at byde unge mennesker velkommen til at opleve livet i Storbritannien og styrke de tætte bånd mellem de deltagende partnerlande,” sagde Tom Pursglove MP, minister for lovlig migration og grænsen, i en erklæring.

Han tilføjede, at tusindvis af unge briter på samme måde “foretager livsforandrende rejser hvert år gennem disse ordninger.”

Udvidelse af Storbritanniens ungdomsmobilitetsprogram

Den britiske regering har startet sine udvidede ungdomsmobilitetsordninger med andre lande, som skitseret i dens 2023 Autumn Statement.

I 2023 annoncerede regeringen, at de gensidige YMS-aftaler for australske og canadiske ungdomsborgere vil stige med 7.000.

Den udvidede også berettigelsen og længden af opholdet for deltagere fra de to lande og New Zealand.

Deltagere fra Australien, Canada og New Zealand kan nu forlænge deres YMS-visa med et år efter udløbet af den toårige periode.

YMS-visa vil stige med 9.100 gennem forbedrede aftaler med Japan og Sydkorea.

Fra 1.500 pladser kan Japan og Storbritannien nu udstede op til 6.000 YMS- eller arbejdsferievisa om året.

På den anden side vil YMS-kvoten for Storbritannien og Sydkorea stige fra 1.000 til 5.000 deltagere hvert år.

I modsætning til tidligere behøver unge borgere fra Japan og Sydkorea heller ikke længere at deltage i en afstemning, før de ansøger om YMS-visum.

Storbritanniens nye gensidige aftaler med Andorra og Uruguay tilføjer 600 flere praktikpladser årligt i det udvidede YMS-program.

Den tilbyder 100 pladser til unge fra Andorra og 500 pladser til unge fra Uruguay, som kan komme til Storbritannien og opholde sig der i op til 2 år.

Hvad er Storbritanniens ungdomsmobilitetsprogram?

YMS-visummet giver unge mennesker mulighed for at bo og arbejde i Storbritannien i op til to år uden sponsorering fra en arbejdsgiver.

Det, der svarer til Storbritanniens ungdomsmobilitetsordning, er partnerlandenes arbejdsferievisum.

Begge programmer har til formål at styrke partnerlandenes relationer ved at give unge mennesker mulighed for at udforske forskellige kulturer og samfund.

“At rejse, arbejde og bo i udlandet kan være en vidunderlig og utrolig værdifuld oplevelse,” siger Pursglove.

Ordningerne er kvotebaserede og gensidige, så de påvirker ikke nettomigrationstallene eller lægger pres på de offentlige tjenester.

Mens deltagere i begge programmer kan arbejde under deres ophold for at dække udgifter, er YMS- og Working Holiday-visa ikke for dem, der primært søger arbejde.

De kan heller ikke medbringe familie eller pårørende under YMS- eller arbejdsferievisum.

De kan dog kun slutte sig til YMS-deltagerne i Storbritannien, hvis de ansøger om og får et separat visum.

YMS- og Working Holiday-visa er ikke veje til bosættelse i Storbritannien eller partnerlande.

Et fremtidigt mobilitetsprogram for unge med EU

Londons borgmester, Sadiq Khan, udtrykte for nylig ønske om, at Storbritannien får en aftale med Den Europæiske Union (EU) om et mobilitetsprogram for unge.

Han tilføjede, at unge britiske statsborgere bør have fri bevægelighed i EU, efter at Storbritannien har forladt unionen.

Brexit betød også, at Storbritannien måtte trække sin deltagelse i EU’s Erasmus+-program til støtte for uddannelse, træning, ungdom og sport tilbage.

Ligesom YMS giver programmet unge mennesker mulighed for at rejse og få erhvervserfaring, studere eller uddanne sig i et andet land.

De unge kan deltage i programmet i alt fra to dage til et år, afhængigt af hvilken type projekt de vælger.

Borgmester Khan sagde, at et mobilitetsprogram for unge ville gavne London såvel som Storbritannien økonomisk, kulturelt og socialt.

Ideen om et ungdomsmobilitetsprogram med EU efter Brexit er blevet fremsat i juli 2023.

Det britiske indenrigsministerium sagde, at det undersøger ideen om et ungdomsmobilitetsprogram med EU’s medlemslande.