En EU-ambassadør i Storbritannien foreslog for nylig, at Storbritannien skulle lempe sine grænser for at forbedre forholdet til EU.
Miguel Berger, Tysklands ambassadør i Storbritannien, sagde, at en lempelse af grænserestriktionerne vil forbedre handels- og sikkerhedsbåndene med EU betydeligt.
“Vi synes, vi skal lede efter områder, som er i fælles interesse,” sagde han til Politico ifølge en rapport fra The Daily Mail.
Han foreslog en arbejdstitel på sikkerheds- og samarbejdsaftalen for en ny traktat og en aftale om ungdomsmobilitet mellem Storbritannien og EU.
En aftale om ungdomsmobilitet vil gøre det muligt for unge og visse fagfolk at bevæge sig mere frit mellem Storbritannien og EU.
Bergers kommentarer kommer, efter at den britiske premierminister Keir Starmer har sagt, at han ønsker at nulstille forholdet til EU.
Storbritanniens nummer 10 sagde, at han støtter tættere bånd til EU og ønsker at genforhandle dele af Brexit-aftalen.
Mobilitetsaftale for unge mellem UK og EU
Ambassadør Berger indrømmede, at Berlin ønskede en bredere aftale om EU-relationer end den, Starmer foreslog.
Han understregede, at EU vil prioritere større bevægelsesfrihed, især for unge mennesker.
Bergers forslag om at lempe de britiske grænserestriktioner vil ikke bringe den samme frie bevægelighed tilbage, som da Storbritannien var en del af EU.
“‘Jeg tror, det er meget vigtigt, at folk forstår, at dette ikke har noget at gøre med migrationsdossieret,’ insisterede ambassadøren.
Han tilføjede: “Folk kommer her for at studere, arbejde, være i praktik og så videre, og så rejser de igen. Så det handler ikke om migration.”
Berger sagde, at han gerne ville “se flere fremskridt” for unges bevægelsesfrihed.
Det omfatter emner som Youth Mobility Scheme, Erasmus-programmet, skolerejser, ungdomsudvekslinger og visumomkostninger.
En aftale om ungdomsmobilitet og en genindtræden i Erasmus-programmet vil gavne de unge og styrke de kulturelle og uddannelsesmæssige bånd.
En lempelse af visumomkostninger og -procedurer for skolerejser, praktikophold og ungdomsudvekslinger kan også forbedre de unges daglige mobilitet.
Storbritanniens holdning til EU-relationer
Premierminister Keir Starmer vil nulstille forholdet til EU og skabe tættere økonomiske bånd til unionen.
Det omfatter genforhandling af Brexit-aftaler, især inden for landbrug, kemikalier og faglige kvalifikationer.
Under et nyligt europæisk topmøde på Blenheim Palace udtrykte Starmer sin vilje til at genopbygge tilliden til EU’s ledere.
Han sagde: “Vi vil være en ven og partner for Europa og arbejde tæt sammen om sikkerhed, handel og andre områder af fælles interesse.”
Den britiske premierminister gjorde det dog klart, at Storbritannien ikke vil genindtræde i EU’s indre marked eller toldunion.
Hans regering understregede også, at der ikke ville blive tale om en tilbagevenden til den frie bevægelighed mellem Storbritannien og EU.
I stedet hælder den britiske regering til individuelle aftaler om ungdomsmobilitet med de enkelte EU-lande i stedet for en EU-dækkende aftale.
Bekymringer og kritik af forbedrede EU-relationer
Starmers tilgang til Brexit-genforhandlingerne og villighed til at gå i dialog med EU’s ledere signalerer et potentielt skift i EU’s relationer.
EU har på sin side udsendt en liste med krav, som Storbritannien skal opfylde for at forbedre forholdet efter Brexit.
Dette omfatter primært Storbritanniens overholdelse af udtrædelsesaftalen og opretholdelse af rettighederne for europæiske borgere, der er bosiddende i Storbritannien.
Et andet vigtigt krav er en generel aftale om ungdomsmobilitet for alle EU-medlemsstater og lavere visumomkostninger for de deltagende unge.
Bruxelles ønsker også at sikre den nordirske protokol og handelspolitikker for sikker transport af varer og kæledyr.
En nylig rapport hævdede, at den britiske regering genovervejer sin beslutning om at afvise EU’s forslag om ungdomsmobilitet.
Men den britiske regering har siden skudt historien ned.
Alligevel må de veje fordelene ved tættere EU-bånd op mod de politiske og sociale konsekvenser af deres krav.
Kritikere hævder, at nogle af EU’s krav kan underminere Storbritanniens kontrol over sine grænser, hvilket var et centralt emne under Brexit-kampagnen.
De frygter, at en lempelse af restriktionerne kan føre til øget migration og en tilbagevenden til afhængighed af EU’s love og dommere.
Nogle kritikere hævdede også, at en tilslutning til EU’s indre marked kunne føre til, at Storbritannien igen ville blive underlagt EU’s love og regler.