UK Scrutiny Committee undersøger EU’s grænseændringer

| november 15, 2023
Grænseændringer mellem Storbritannien og EU

Det britiske European Scrutiny Committee har annonceret en grundig undersøgelse af Den Europæiske Unions (EU) foreslåede Entry/Exit System (EES), som skal reformere grænseforvaltningen for rejsende, der rejser ind og ud af Schengen-området. Systemet har til formål at modernisere grænsekontrollen ved at erstatte den traditionelle metode med stempling af pas med et automatiseret IT-system.

Med den potentielle lancering i efteråret 2024 undersøger udvalget nu, hvilke konsekvenser disse systemer kan få for de britiske grænser og operationer i havnene, især dem, der implementerer “sidestillede” kontroller.

Indvirkning på britiske grænser og operationer

EES er designet til at forbedre sikkerheden og håndhævelsen af politikker inden for Schengen-området, men indførelsen har vakt stor bekymring blandt britiske grænsemyndigheder og operatører.

Sir William Cash, formand for European Scrutiny Committee, understregede, at det haster med at undersøge konsekvenserne for britiske havne og rejsende efter alarmerende tilbagemeldinger fra havneoperatører om forventede forstyrrelser, især for transport over Kanalen.

Den manglende mulighed for at forhåndsregistrere sig til EES på afstand er et centralt spørgsmål, da det kan føre til logistiske udfordringer i britiske havne som Dover og Folkestone, der udfører grænsekontrol for EU på britisk jord.

Potentielle forstyrrelser ved sidestillede kontrolsteder

I havne, hvor der er flere forskellige kontrolsystemer, forventes EES at medføre betydelige omvæltninger, som vil vække bekymring i udvalget. Rejsende kan blive nødt til fysisk at forlade deres køretøjer for at gennemgå de nødvendige kontroller, hvilket kan føre til betydelige forsinkelser.

Som fremhævet af Sir Cash går udvalget ind for, at der fremlægges dokumentation fra eksperter for at forstå og løse de udfordringer, som ind- og udrejsesystemet giver, især i London St Pancras International, Folkestone og Dover.

Forståelse af EES og Call for Evidence

I løbet af de sidste 15 år har EU’s planer for ind- og udrejsesystemet udviklet sig, og de første forslag stammer helt tilbage fra februar 2008. Udfordringer, der forsinker implementeringen, som oprindeligt var planlagt til 2022, undersøges nærmere.

Udvalget undersøger indvirkningen på rejseoplevelsen for ikke-EU-borgere og undersøger, om fjernregistrering til EES skal være tilladt, især for lande med sammenlignelige sikkerhedsstandarder som EU. Fristen for indsendelse af skriftlig dokumentation er sat til kl. 17.00 den 12. januar.

Undersøgelsen ser også nærmere på de bredere konsekvenser af nye elektroniske rejsesystemer, herunder EU’s kommende European Travel Information and Authorisation System (ETIAS) og Storbritanniens Electronic Travel Authorisation-ordning. Spørgsmål om disse systemers interoperabilitet og deres indvirkning på rejsende og operatører er af særlig interesse for udvalget.

Det europæiske kontroludvalgs rolle

European Scrutiny Committee, et udvalg under Underhuset, spiller en afgørende rolle i vurderingen af EU-dokumenter med hensyn til deres juridiske og/eller politiske betydning, især dem, der er relevante for den nordirske protokol i udtrædelsesaftalen mellem Storbritannien og EU.

Med regelmæssige møder og undersøgelser af forholdet mellem Storbritannien og EU er udvalget en nøglespiller, når det gælder om at navigere i post-Brexit-dynamikken og sikre, at Storbritanniens interesser bliver repræsenteret og beskyttet.

EU’s besøgende og EES’ udvikling

Den forestående implementering af EU’s EES markerer et markant skift i, hvordan besøgende, herunder dem fra Schengen-zonen, vil opleve grænsekontrollen. Denne ændring er især relevant for rejsende under ETIAS-ordningen.

For turister og korttidsbesøgende lover EES strømlinet indrejse, men kræver også tættere overholdelse af visumvarigheder og bevægelse inden for Schengen-området. Systemets virkning strækker sig til et bredere spektrum af langtidsbesøgende, såsom familier, der flytter, investorer, digitale nomader og studerende. Disse grupper skal navigere i et nyt landskab, hvor deres bevægelser registreres og undersøges mere omhyggeligt, hvilket kan påvirke beslutninger om længerevarende ophold eller gentagne indrejser.

EES kan også påvirke beslutningerne hos dem, der overvejer EU som en destination for studier, arbejde eller investeringer, på grund af den øgede overvågning og datasporing.

EU’s indvandringspolitik i EES-æraen

Indførelsen af EES er et afgørende øjeblik for EU’s indvandringspolitik, der signalerer en bevægelse mod mere teknologisk drevne og datacentrerede tilgange. Dette skift har dybtgående konsekvenser for den bredere immigrationsramme og kan potentielt ændre, hvordan EU håndterer ikke bare kortvarige besøg under ETIAS/Schengen-visumet, men også langsigtet immigration.

Ved at digitalisere ind- og udrejseregistreringer sigter EU mod at forbedre sikkerheden og håndhævelsen af politikker, hvilket kan føre til strengere kontrol af immigrationsansøgninger og -fornyelser. EES kan fungere som en katalysator for medlemslandene til at revurdere deres indvandringspolitikker, især når det gælder balancen mellem sikkerhedshensyn og behovet for talent og investeringer. Denne revurdering kan føre til mere nuancerede politikker, der imødekommer behovene hos forskellige grupper som iværksættere, kvalificerede fagfolk og flygtninge.

De data, der indsamles af EES, kan også danne grundlag for fremtidige politiske ændringer, der gør EU’s immigrationsregler mere tilpasningsdygtige til skiftende globale tendenser og udfordringer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *