Kørsel i Storbritannien for amerikanske besøgende

| juni 14, 2024
Kørsel i Storbritannien for amerikanske besøgende

Storbritannien har været (og er fortsat) et yndet feriemål for amerikanske besøgende. Et fælles sprog gør det nemt at kommunikere, og en gunstig valutakurs mellem dollar og pund er ofte en ekstra bonus.

Der er dog et problem, som ikke kun amerikanere, men også mange andre udlændinge vil møde, når de rejser rundt i Storbritannien, og det er bilkørsel. For en amerikansk bilist kan dette være afskrækkende, da tanken om at styre en bil med rattet på den forkerte side af køretøjet og køre på den “forkerte side” af vejen strider mod erfaring og den accepterede norm.

Storbritannien er ikke ét land, men fire. Tre af disse lande (England, Skotland og Wales) er nabolande på øen Storbritannien, mens det fjerde (Nordirland) ligger på øen Irland og skal nås med fly eller skib.

Storbritannien er lille i forhold til USA (USA er 40 gange større), og der er god adgang til busser og tog, men mange oversøiske besøgende foretrækker stadig at køre i bil. Det skyldes uden tvivl den frihed, det giver at rejse i bil, da mange populære turistmål og seværdigheder ligger i afsidesliggende områder, og nogle kan være ret vanskelige at nå med offentlig transport.

For besøgende, der foretrækker fjerntliggende historiske monumenter, middelalderlige slotte og ruiner, forblæste heder, søer og bjerge, er en kør-selv-ferie den bedste metode til at se så meget som muligt på kort tid. Heldigvis kan det meste af Storbritannien prale af et fremragende vejsystem, hvor de fleste områder kan nås uden for meget stress og besvær.

Regler for vejen

Før man forsøger at køre i bil på de britiske veje, skal man være klar over, at ratstammen sidder i højre side af bilen, og at al kørsel skal foregå i venstre side af vejen. Det er vigtigt at indprente disse fakta i hjernen, ellers venter der en potentiel katastrofe. Hvis man kører i den forkerte side af vejen, pådrager man sig ikke kun andre bilisters og politiets vrede, men det kan også have fatale konsekvenser.

Selvom færdselsreglerne ligner dem i USA, er de grundlæggende, men nogle af de forskelle, der kan skabe forvirring, er de forskellige hastighedsgrænser, der gælder:

  • Byer og landsbyer: 50 km/t (30 miles per hour (mph))
  • Landeveje: 40 til 50 mph (65 til 80 km/t)
  • Enkeltsporede motorveje: 60 mph (95 km/t)
  • Dobbeltsporet motorvej (eller mere): 70 mph (110 km/t)

Som det er tilfældet i de fleste europæiske lande, er sikkerhed et stort problem, og myndighederne håndhæver strengt alle regler om brug af sikkerhedsseler og barnesæder. Her er de vigtigste regler:

  • Førere og alle passagerer over 14 år skal bære en individuel sikkerhedssele.
  • Børn skal være fastspændt i en godkendt type sikkerhedssæde, der passer til barnets alder.
  • Det er forbudt ved lov at tale i telefon under kørslen
  • Hvis du kører motorcykel (uanset størrelse eller effekt), skal du bruge hjelm.

Parkering i de større byer er et særligt problem for bilisterne i Storbritannien, da der er mangel på pladser. At tage chancen med at parkere ulovligt (selv i kort tid) er en opskrift på katastrofe, da der ikke er mangel på parkeringsvagter og embedsmænd, som kun er alt for villige til at give en intetanende udenbys besøgende en bøde eller en klemme. Biler bør kun parkeres i officielt udpegede områder som parkeringspladser eller ved parkometre, og parkeringsbilletten skal vises tydeligt på bilens instrumentbræt.

Undgå problemer

At vænne sig til at køre i den modsatte side af vejen bør begynde at føles naturligt efter bare et par timer. Derefter er der et par enkle regler, som skal følges for at undgå større problemer. De fleste af dem er almindelig sund fornuft sammen med et strejf af observation:

  • Tag dig altid tid til at blive fortrolig med bilens styring og betjening.
  • Hold dig altid inden for de skiltede hastighedsgrænser
  • Drik aldrig (eller tag stoffer) og kør bil
  • Vær opmærksom på andre biler, der laver en U-vending (det er tilladt på nogle veje)
  • Vær tålmodig på landeveje og tag hensyn til dyr eller langsomt kørende maskiner.
  • Brug tågelygter (eller dæmpede forlygter) i tåge eller mørke.

Amerikanske bilister skal også være opmærksomme på, at britiske vejskilte kan være anderledes end dem, man finder i USA, og mange skilte er malet på vejbanen i stedet for på en skiltepæl, som det er almindeligt i USA.

En anden ting, man skal være opmærksom på, er, at de fleste biler i Storbritannien kører på benzin eller diesel. Benzin sælges som Four Star (blyholdig) ved røde pumper i garager (tankstationer), mens blyfri benzin udleveres ved grønne pumper. LPG (flydende gas) er også bredt tilgængeligt i hele Storbritannien, og der bliver fortsat bygget et stigende antal elektriske opladningspunkter, selv om der stadig ikke er mange af dem.

Biludlejning

Minimumsalderen for bilister i Storbritannien er 17 år (nogle gange højere i nogle regioner), men et gyldigt amerikansk kørekort er acceptabelt uanset alder. Det er ikke nødvendigt med et europæisk kørekort, men det er at foretrække frem for et, der er udstedt af en amerikansk stat.

Dette skal vises, når du lejer en bil, og forsikring er et obligatorisk krav. Der er ingen øvre aldersgrænse, men meget ældre borgere skal muligvis fremvise en lægeerklæring, der bekræfter deres evne til at køre.

Der er et stort antal biludlejningsfirmaer i de fire britiske lande, men som forventet ligger de fleste i de større byer. Næsten alle typer biler kan lejes, lige fra små, kompakte (økonomibiler) til større luksusbiler.

De fleste udlejningsbiler er benzin- eller dieseldrevne, selv om udvalget af hybrid- og elbiler bliver større og større. For de amerikanske bilister, der er vant til at køre med automatgear, findes der også et begrænset antal af disse biler til udlejning, men de er normalt lidt dyrere end andre typer.

Lejebiler kan forudbestilles og afhentes i ankomstlufthavnen, hvor udlejningsfirmaet som regel har en shuttle-service til parkeringspladsen. Nogle selskaber kan dog opkræve et tillæg for afhentning i lufthavnen, og det bør altid tjekkes i leasingdokumentationen.

Betaling for udlejningsbiler og den tilhørende forsikring sker næsten udelukkende med kreditkort, hvor den fulde pris for udlejningen trækkes fra ved starten, og eventuelle tilbagebetalinger sker ved slutningen af lejeperioden. Enhver tilbagebetaling vil normalt blive udbetalt med en check udstedt til kunden, og det kan tage et antal uger at få den tilsendt med posten.

Alle udlejningsbiler har obligatorisk forsikringsdækning. Dette er en grundlæggende forsikringspakke og dækker:

  • Afkald på erstatning for kollisionsskader
  • Ansvar over for tredjepart
  • Beskyttelse mod tyveri

Det burde være tilstrækkeligt til de fleste eventualiteter, men der kan tegnes yderligere forsikringer, hvis det er nødvendigt.

Det irske spørgsmål

Fordi Storbritannien omfatter Nordirland, som deler landegrænse med Republikken Irland, ønsker mange amerikanske besøgende også at besøge Republikken og Nordirland, men kan en lejebil tages med over grænsen til det, der i bund og grund er et fremmed land?

At tage en udlejningsbil ad søvejen fra det britiske fastland til Nordirland vil normalt være acceptabelt, men køretøjer, der tages over grænsen til Republikken Irland, vil sandsynligvis være et problem. Biludlejningsfirmaer i Nordirland vil generelt tillade, at deres køretøjer tages med ind i Republikken Irland, selv om de normalt vil lægge et ekstra gebyr for det privilegium.

Selv om mange selskaber er tilbageholdende med at lade deres kunder tage deres biler med ud af England, Skotland og Wales, er det ikke altid tilfældet, og planer om en sådan udflugt bør drøftes med selskabets repræsentant på bookingtidspunktet. Det skal også bemærkes, at den ekstra udgift, der er forbundet med at tage en bil fra Storbritannien til Republikken Irland eller Nordirland, kan være for stor, og det kan være billigere at leje en anden bil ved ankomsten til den valgte destination.