Storbritannien udvider ETA-ordningen til alle besøgende uden visum fra januar 2025

| september 11, 2024
Storbritannien udvider ETA-ordningen til alle besøgende uden visum fra januar 2025
Billede venligst udlånt af 4045 via Freepik

Den britiske regering udvider sin elektroniske rejsetilladelse (ETA) til alle visumfrie besøgende i begyndelsen af 2025.

I april 2025 skal alle rejsende, der kan besøge Storbritannien uden visum, have en ETA før deres rejse.

Det nye system, som startede sin udrulning i november 2023, er designet til at forbedre sikkerheden og digitalisere grænsekontrolprocesserne.

Ikke-europæere kan ansøge om ETA fra 27. november 2024. De vil være obligatoriske for indrejse i Storbritannien den 8. januar 2025.

Dette omfatter rejsende uden visum fra USA, Canada og andre lande uden for Europa.

Indenrigsministeriet vil derefter udvide ETA-ordningen til alle europæiske rejsende. De kan ansøge om deres ETA fra den 5. marts 2025.

Det vil derefter være obligatorisk for dem at have en ETA før deres rejse til Storbritannien fra den 2. april 2025.

Hvad er den britiske ETA-ordning?

ETA’en gør det muligt for den britiske regering at screene berettigede statsborgere uden visum, før de ankommer. Det vil også gøre det muligt at spore deres ind- og udrejse fra Storbritannien.

Den britiske ETA-ordning ligner de rejsetilladelsessystemer, der allerede bruges i USA og Australien.

Rejsende uden visum skal ansøge og modtage deres ETA før deres rejse til Storbritannien. Den digitale rejsetilladelse vil være elektronisk knyttet til deres pas.

Det eliminerer behovet for fysiske dokumenter og reducerer risikoen for dokumentmanipulation.

ETA’en er nødvendig for kortvarige besøg i Storbritannien i op til seks måneder ad gangen. Det omfatter ferier, familiebesøg, tilladte forretningsrejser og kortvarige studieforløb.

De, der rejser gennem Storbritannien, uanset om de skal gennem grænsekontrollen, og de, der arbejder under Creative Worker Visa Concession, skal også have en ETA.

Når en ETA er udstedt, tillader den flere indrejser i Storbritannien i to år, eller indtil den rejsendes pas udløber, alt efter hvad der kommer først.

Storbritanniens minister for migration og statsborgerskab, Seema Malhotra, understregede vigtigheden af at modernisere immigrationssystemet for at imødekomme kravene til turisme og sikkerhed.

“Digitalisering giver en smidig oplevelse for de millioner af mennesker, der hvert år passerer grænsen,” siger hun i en pressemeddelelse.

Malhotra tilføjede: “Den verdensomspændende udvidelse af ETA viser vores engagement i at forbedre sikkerheden ved hjælp af ny teknologi og et moderne immigrationssystem.”

ETA’s tidslinje for trinvis udrulning

Storbritannien udvider ETA-ordningen til alle besøgende uden visum fra januar 2025
Billede venligst udlånt af Nomadic Julien via Unsplash

Denne udvidelse af ETA-ordningen følger efter den vellykkede implementering af ordningen for statsborgere fra Golfstaternes Samarbejdsråd (GCC) og jordanere.

Ordningen åbnede oprindeligt for ansøgninger fra qatarske statsborgere i slutningen af oktober 2023 for rejser til Storbritannien fra 15. november 2023.

ETA-ordningen blev derefter åbnet for resten af staterne i Golfens Samarbejdsråd (GCC) – Bahrain, Kuwait, Oman, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.

De begyndte at ansøge om deres ETA den 1. februar til rejser til Storbritannien, der begynder den 22. februar 2024.

De seneste statistikker over ansøgninger og bevillinger vedrørende indrejsekrav viser en betydelig stigning i ansøgninger og bevillinger vedrørende visum og ETA.

I juni 2024 havde den britiske regering modtaget 393.253 britiske ETA-ansøgninger, hvoraf 388.021 var blevet godkendt.

Indtil videre har kun 5.232 britiske ETA-ansøgninger fået afslag på rejsetilladelse.

Rejsende, der får afslag på en ETA, skal ansøge om et britisk visum for at få lov til at rejse ind i Storbritannien.

Den britiske regering udvider nu dette strømlinede indrejsesystem til alle rejsende uden visum, hvilket forbedrer landets immigrationskontrol.

Sådan ansøger du om en britisk ETA

Rejsende uden visum kan ansøge om deres ETA via den britiske regerings hjemmeside eller den britiske ETA-app.

Rejsende skal give personlige oplysninger og pasoplysninger og besvare spørgsmål om deres rejseplaner og baggrund.

For at indsende ansøgningen skal de også betale ETA-ansøgningsgebyret på £10 online via kredit- eller betalingskort eller Apple og Google Pay.

Processen forventes at være hurtig og effektiv, da den foregår helt online.

De fleste ansøgere kan modtage deres ETA kort efter, at de har indsendt deres ansøgning, eller inden for tre dage.

Alligevel råder indenrigsministeriet ETA-ansøgere til at indsende deres ETA-ansøgning i god tid før deres planlagte rejse til Storbritannien.

Undtagelser fra den britiske ETA-ordning

Storbritannien udvider ETA-ordningen til alle besøgende uden visum fra januar 2025
Billedet er venligst stillet til rådighed af PublicDomainPictures via Pixabay

Den britiske ETA-ordning er beregnet til alle visumfri rejsende til Storbritannien eller dem, der kan besøge Storbritannien uden visum.

Det er borgere fra lande, der har visumfritagelsesaftaler med Storbritannien, herunder USA, Australien og europæiske lande.

Undtagelser fra den britiske ETA-ordning omfatter borgere fra Republikken Irland, Guernsey, Jersey og Isle of Man.

På grund af aftalen om det fælles rejseområde skal disse borgere ikke fremvise en ETA, når de går ombord på deres rejse til Storbritannien.

De, der har pas fra britiske oversøiske territorier, er også fritaget for at fremvise en ETA, når de rejser til Storbritannien.

Personer med britiske visa, der giver dem lov til at bo, arbejde eller studere i Storbritannien, er også undtaget fra den britiske ETA-ordning.

Det er dog vigtigt at bemærke, at den britiske regering i øjeblikket er ved at overgå til eVisa eller digitalt bevis for immigrationsstatus.

Det er med til at forhindre, at fysiske immigrationsdokumenter går tabt, bliver stjålet eller manipuleret.

En eVisa betyder, at folk ikke længere behøver at vente på eller rejse for at hente et fysisk dokument, hvilket strømliner deres oplevelse.

Personer med britisk visum og immigrationsstatus i Storbritannien skal have en UK Visa and Immigration (UKVI)-konto.

Derefter skal de linke deres pas til UKVI-kontoen for at undgå problemer eller rejseforsinkelser.

Den britiske regering arbejder tæt sammen med flyselskaber, færgeoperatører og andre transportudbydere for at sikre en problemfri udrulning af ETA-systemet.