Frankrig minder britiske beboere om korrekte franske opholdskort og dokumenter for at undgå EES-kontrol

| oktober 2, 2024
Frankrig minder britiske beboere om korrekte franske opholdskort og dokumenter for at undgå EES-kontrol
Billede venligst udlånt af Freepik

Frankrig minder indbyggere i Storbritannien (UK) om at tjekke deres franske opholdskort eller dokumenter.

Det bliver afgørende, når Den Europæiske Union (EU) lancerer sit nye grænsekontrolsystem.

Britiske statsborgere, der bor i Frankrig, skal sikre sig de korrekte opholdsdokumenter for at blive fritaget for den nye grænsekontrol, Entry-Exit System (EES).

Dette inkluderer at få den korrekte récépissé, eller en kvitteringsseddel, udstedt under ansøgningsprocessen for det franske opholdskort.

Embedsmænd understregede, at den korrekte ordlyd på kvitteringssedlen er afgørende for britiske statsborgere, der er beskyttet af udtrædelsesaftalen.

Det giver briter, der bor i Frankrig, og franskmænd, der bor i Storbritannien, mulighed for at nyde samme rettigheder som lokale borgere ved udgangen af Brexit-overgangsperioden.

Det giver også britiske statsborgere med lovligt ophold i Frankrig mulighed for at undgå unødvendige grænsekontroller, når de rejser mellem Storbritannien og EU.

Ellers kan de blive underlagt regler, der er beregnet på ikke-EU-borgere eller -beboere, når ind- og udrejsesystemet lanceres i november.

Det gælder også 90/180-dages-reglen, som begrænser tredjelandsstatsborgeres korte ophold i Schengen-zonen.

Den korrekte ordlyd på kvitteringen er vigtig

Det franske indenrigsministerium har præciseret, at kvitteringssedlen skal henvise til udtrædelsesaftalen, som rapporteret af The Connexion.

Der burde stå“A demandé la délivrance d’un titre de séjour de cinq [or ten] ans portant la mention ‘accord de retrait du Royaume-Uni de l’UE.

Oversat til engelsk står der: “Anmodning om udstedelse af en fem [or ten] års opholdstilladelse mærket ‘UK Withdrawal Agreement from the EU’.”

Ministeriet har bedt alle præfekturer om at udlevere disse korrekt formulerede kvitteringer, når en persons ansøgning er færdigbehandlet.

Den informerede også Europa-Kommissionen om, at kvitteringssedlen skulle inkluderes blandt de gyldige franske opholdskort og dokumenter.

Det betyder, at indehavere af gyldige kvitteringer kan rejse frit inden for Schengen-området uden at blive udsat for immigrationskontrol.

Dette omfatter 90/180-dages-reglen, som siger, at ikke-EU-borgere kun må opholde sig i Schengen-området i 90 dage ud af hver 180-dages-periode.

Mindreårige uden eget fransk opholdskort skal have en DCEM

Frankrig minder britiske beboere om korrekte franske opholdskort og dokumenter for at undgå EES-kontrol
Billede venligst udlånt af Hanson Lu via Unsplash

Børn under 18 år, som er beskyttet af udtrædelsesaftalen, og som rejser med deres forældre, er normalt undtaget fra den nye EES-grænsekontrol.

Mindreårige uden deres eget franske opholdskort kan dog stadig få stemplet deres pas, når de rejser ind eller ud af Frankrig.

Det giver anledning til en potentiel komplikation, som kan kompromittere et barns ophold i Schengen-området.

De franske myndigheder har rådet forældrene til at medbringe bevis for deres forhold til barnet, hvis grænsevagterne skulle bede om det. Et sådant bevis er en livret de famille.

Et livret de famille, eller “familiehæfte”, er en formel optegnelse, der beviser en persons identitet og forholdet mellem familiemedlemmer.

Derudover anbefaler myndighederne, at børn, der rejser alene, medbringer et Document de Circulation pour Étranger Mineur (DCEM).

Selv om det ikke er obligatorisk, bekræfter en DCEM et barns opholdsstatus i Frankrig og hjælper med at forhindre potentielle problemer, når barnet rejser ind i landet igen.

DCEM udstedes i første omgang som et PDF-dokument med en QR-kode. Men på de officielle sider står der, at forældre stadig skal hente det fysiske kort hos de lokale præfekturer.

Effekten af ind- og udrejsesystemet på rejser mellem Storbritannien og Frankrig

EES-grænsekontrolsystemet moderniserer indvandringskontrollen af ikke-EU-borgere, der rejser ind og ud af Schengen-zonen.

Den registrerer digitalt de rejsendes biometriske data, såsom fingeraftryk og ansigtsscanninger, samt ind- og udrejsedatoer.

Det nye automatiserede system erstatter stort set stempling af pas og har til formål at strømline immigrationskontrollen og forbedre grænsesikkerheden.

Det betyder en strengere håndhævelse af 90/180-dages-reglen for ikke-EU-borgere, herunder turister og ejere af sekundære boliger.

Personer med visum til længerevarende ophold og gyldige EU-opholdsdokumenter er fritaget for EES-kontrol. Det gælder også britiske statsborgere med gyldige franske opholdskort og -dokumenter.

De vil frit kunne komme og gå mellem Storbritannien og Frankrig uden biometriske kontroller og begrænsninger for korte ophold.

Alligevel kan enhver forglemmelse eller misforståelse ved grænsen, som f.eks. et forkert stempel i passet, skabe forvirring.

Grænsemyndighederne kan udsætte dem for immigrationskontrol og EES-kontrol, hvilket potentielt kan medføre betydelige forsinkelser.

Hvad rejsende har brug for at vide fremover

Frankrig minder britiske beboere om korrekte franske opholdskort og dokumenter for at undgå EES-kontrol
Billede venligst udlånt af Bernd Dittrich via Unsplash

EES vil i sidste ende gøre det hurtigere at rejse, da hyppigt rejsendes biometriske data allerede vil være lagret i systemet.

Men under den første udrulning forudser eksperter, at ind- og udrejsesystemet kan medføre længere ventetider, når grænsevagterne skal vænne sig til de nye procedurer.

Lange køer og lange forsinkelser kan blive endnu værre ved de grænser, hvor EU’s grænsebetjente udfører kontrol på britisk jord.

Dette omfatter havnen i Dover i Kent, kanaltunnelen i Folkestone og Eurostar i St. Pancras i London.

Den korrekte kvitteringsseddel, en livre de famille og DCEM kan hjælpe dem, der er beskyttet af udtrædelsesaftalen, med at passere grænsen uden problemer.

Det gør det endnu vigtigere for britiske statsborgere at ansøge om et fransk opholdskort. De, der har ansøgt, skal også sikre sig, at de har de rigtige dokumenter.

Hvis man ikke har de rigtige papirer, kan det medføre simple forsinkelser ved grænsen eller forkerte beskyldninger om overskridelse af opholdstiden.

Sidstnævnte kan resultere i potentielle bøder eller fremtidige rejserestriktioner, såsom et forbud mod at komme ind i Schengen-zonen.