Fra 1. januar 2025 bliver Rumænien og Bulgarien fuldgyldige medlemmer af Schengen-området.
Europa-Kommissionen fremhævede dette vigtige skridt for de to lande og Den Europæiske Union (EU) i en pressemeddelelse.
“Dette styrker ikke kun Schengen-området, men det vil yderligere styrke det indre marked, øge rejser, handel og turisme,” sagde EU-Kommissionen.
Kommissionen understregede, at et stærkt Schengen-område styrker EU’s enhed og styrke globalt.
Rumæniens og Bulgariens fulde Schengen-medlemskab kommer, efter at Østrig endelig har ophævet sit mangeårige veto.
Det banede vejen for, at de to lande kunne komme helt ind i Europas grænseløse rejsezone.
Østrig ophæver veto og baner vej for integration
Østrig har tidligere blokeret for Rumæniens og Bulgariens fulde tiltrædelse af Schengen med henvisning til bekymringer over irregulær migration langs Balkanruten.
Den østrigske indenrigsminister Gerhard Karner forklarede for nylig baggrunden for at ophæve vetoet.
“Vi kan tage det næste skridt i EU-Rådet (retlige og indre anliggender). Uden dette veto ville denne massive reduktion i antallet af ulovlige grænseovergange ikke være sket,” sagde han.
Ændringen følger Rumæniens og Bulgariens fremskridt med at forbedre grænsesikkerheden, hvilket har ført til et betydeligt fald i antallet af uautoriserede indrejser.
Ifølge østrigske rapporter faldt antallet af illegale passager til Østrig via Ungarn fra 70.000 i 2023 til kun 4.000 i år.
Beslutningen er et bevis på Rumæniens og Bulgariens engagement i at leve op til EU’s standarder.
Det markerer også et skift i Østrigs holdning, som tillader udvidelsen af Schengen til sine sydøstlige naboer efter mange års forsinkelser.
Rumæniens og Bulgariens vej til Schengen
Rumænien og Bulgarien blev medlemmer af EU i 2007 og har arbejdet på at opnå fuldt Schengen-medlemskab lige siden.
Begge lande opnåede delvist medlemskab i marts 2024 og fjernede grænsekontrollen for fly- og sørejser.
Landgrænserne er dog fortsat underlagt kontrol på grund af indsigelser fra Østrig og et par andre EU-lande.
Disse indvendinger var forankret i bekymringer om irregulær migration og grænseforvaltningskapacitet.
I årenes løb har Rumænien og Bulgarien gennemført omfattende reformer, opgraderet infrastrukturen for grænsesikkerhed og samarbejdet med EU-agenturer som Frontex.
Deres indsats vandt til sidst Østrigs og andre medlemsstaters tillid og banede vejen for fuldt medlemskab.
Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen hilste beslutningen velkommen og kaldte det “en glædens dag” for alle europæere og virksomheder.
Hun tilføjede: “Sammen vil vi høste fordelene ved en stærkere og mere forbundet Union.”
Rejser og økonomiske fordele for Europa
Den fulde inddragelse af Rumænien og Bulgarien udvider Schengen-området til 29 lande, der strækker sig fra Skandinavien til Sortehavet.
At fjerne kontrollen ved landegrænserne vil spare tid og gøre den pasfri bevægelighed mellem de 29 medlemslande mere problemfri.
For eksempel vil bilture mellem Bukarest og Budapest eller Sofia og Wien ikke længere indebære lange stop ved checkpoints.
Det gør rejser i flere lande i EU mere bekvemme i forbindelse med turisme, forretning eller familiebesøg.
Forbedret mobilitet forventes at sætte skub i turismen i Rumænien og Bulgarien, som er berømte for deres naturlige skønhed, historiske seværdigheder og overkommelige priser.
Virksomheder i Rumænien og Bulgarien, især inden for logistik og handel, vil nyde godt af hurtigere transport og lavere omkostninger.
Ved at fjerne kontrollen ved landegrænserne kan varer bevæge sig mere effektivt på tværs af EU-markederne, hvilket gør begge lande mere konkurrencedygtige.
Balance mellem fri bevægelighed og sikkerhed
Mens Schengen-medlemskab lægger vægt på fri bevægelighed, kræver det også robust sikkerhed ved de ydre grænser.
Rumænien og Bulgarien vil nu påtage sig et større ansvar for at beskytte EU’s sydøstlige grænser.
Begge lande vil styrke deres samarbejde om europæiske initiativer for at øge sikkerheden ved EU’s ydre grænser og håndtere migrationsspørgsmål.
De har investeret betydeligt i overvågningssystemer og moderniseret grænseovergange.
De to lande bygger også videre på den vellykkede implementering af pilotprojekterne for hurtige asyl- og tilbagesendelsesprocedurer.
Derudover vil Kommissionen fortsætte med at yde finansiel bistand og Frontex-støtte til begge medlemsstater.
Dette dobbelte fokus på mobilitet og sikkerhed er en hjørnesten i Schengen-områdets succes.
Overholdelse af EU’s visumregler for besøg i Rumænien og Bulgarien
Rumænien og Bulgarien begyndte at udstede Schengen-visa til kortvarige ophold i april 2024, en måned efter at luft- og søgrænserne blev fjernet.
Ikke-EU-borgere og fastboende skal overholde Schengen-reglerne, når de besøger Rumænien og Bulgarien.
Deres ophold i disse to lande tæller som en del af de 90 dages visum, der er tilladt inden for en 180-dages periode for korte ophold.
I 2025 vil EU lancere to nye grænsekontrolsystemer, ind- og udrejsesystemet (EES) og det europæiske system for rejseinformation og -tilladelse (ETIAS).
Ind- og udrejsesystemet vil kræve, at rejsende fra lande uden for EU indsender biometriske data, såsom fingeraftryk og ansigtsscanninger, ved ind- og udrejse af Schengen-området.
Det vil erstatte manuel stempling af pas for mere præcist at kunne spore rejsende og opdage overskridelser af opholdstiden i EU.
ETIAS vil på den anden side kræve, at rejsende uden for EU, herunder dem fra Storbritannien, udfylder en onlinetilladelse før rejsen.
Dette system gælder for alle Schengen-lande og har til formål at forbedre sikkerheden, samtidig med at det skal være nemt at rejse.
Rejsende rådes til at holde sig opdateret om de seneste regler, og hvornår de gælder, for at undgå forsinkelser og afbrydelser.