Den britiske ETA for bulgarske borgere: Hvad du har brug for at vide

Når det nye ETA-system træder i kraft, vil det ændre processen med at rejse til Storbritannien for mange besøgende, heriblandt bulgarske statsborgere. Fra og med 2024 skal bulgarere ansøge om ETA, før de kan rejse ind i landet. Denne guide forklarer ETA-ordningen, hvordan den fungerer, hvordan man ansøger om den, og hvordan den vil påvirke bulgarere, der ønsker at rejse til Storbritannien.

Hvad er den britiske ETA for bulgarske statsborgere?

ETA, som står for Electronic Travel Authorisation, er baseret på lignende programmer, der allerede findes i andre lande. Den er især inspireret af den canadiske ETA og den amerikanske ESTA. ETA er designet til at give den britiske regering større overblik over folk, der kommer til landet, og til at gøre det lettere at sortere sikkerhedsrisici fra. Det er en integreret del af et større initiativ til digitalisering af Storbritanniens grænser.

Bulgarske statsborgere behøver ikke visum for at rejse til Storbritannien i en kort periode. Dette vil ikke ændre sig: ETA er ikke et visum og har en meget enklere og hurtigere ansøgningsproces. Den fungerer som en digital rejsetilladelse. Når en rejsende får udstedt en UK ETA for bulgarske statsborgere, får de tilladelse til at rejse ind i Storbritannien.

Hvordan påvirker ETA bulgarske rejsende?

Storbritannien har en liste over 92 lande, der er en del af deres visumfritagelsesprogrammer. Borgere fra disse lande behøver ikke visum for at rejse ind i Storbritannien. Det er de rejsende, der skal ansøge om ETA, når den nye ordning træder i kraft. Som EU-medlemsland er Bulgarien med på listen.

Nogle bulgarere har brug for et visum til Storbritannien, herunder alle, der planlægger at blive der i mere end seks måneder eller bo der permanent. Derudover skal alle bulgarere, der ønsker at arbejde i Storbritannien – også selvom de kun har til hensigt at opholde sig der midlertidigt – ansøge om et visum. Visumansøgningsprocessen er adskilt fra ETA.

Bulgarere, der planlægger at tilbringe mindre end seks måneder i Storbritannien, behøver ikke et visum, men skal i stedet have en godkendt ETA. Der er en række grunde til, at bulgarere vælger at rejse til Storbritannien, og at ansøge om en ETA vil nu være en del af processen. Disse årsager kan omfatte følgende:

– Turisme
– Forretningsrejser
– Kortvarige kurser eller studieprogrammer
– Besøg hos venner og familie
– Medicinsk behandling

Ansøgning om ETA i Storbritannien for bulgarske statsborgere

På nuværende tidspunkt er der frigivet nogle oplysninger om det kommende ETA-system. Disse oplysninger kan ændres, efterhånden som programmet færdiggøres. Det giver de rejsende en idé om, hvad de kan forvente, når ETA-systemet er fuldt indført.

ETA-ansøgningsformularen er en onlineformular. Rejsende vil ikke kunne ansøge på nogen anden måde, da ETA er en del af et helt digitalt system.

Før rejsen rådes ansøgere til at se på listen over krav til ETA. Det vil hjælpe dem med at forberede sig til ansøgningsskemaet og sikre, at de har alt, hvad de har brug for. Nogle af kravene til ETA-programmet omfatter følgende:

– Et gyldigt biometrisk pas fra et land på listen over berettigede lande. Bulgarien er på denne liste.
– Et nyere digitalt pasfoto.
– Personlige oplysninger – dette vil omfatte data som fødselsdato, ansættelsesoplysninger, kontaktoplysninger osv.
– Årsagen til den rejsendes besøg i Storbritannien.
– Nogle detaljer om den planlagte rejse til Storbritannien, såsom adresse, mens du er i landet.
– Betaling af ETA-ansøgningsgebyret.

Ud over disse personlige oplysninger skal ansøgere oplyse, om de har en straffeattest, om de nogensinde har været medlem af en forbudt gruppe eller organisation, og om de tidligere har begået lovovertrædelser i forbindelse med indvandring. Disse data vil blive brugt til at tjekke for potentielle sikkerhedsrisici. Rejsende, der udgør en trussel mod Storbritannien, vil få afslag på deres ETA-ansøgning.

Behandling af UK ETA for bulgarske statsborgere

Når man ansøger om en ETA, skal man betale et ikke-refunderbart gebyr. Det kan betales online og skal betales fuldt ud, før ansøgningen kan behandles.

Det forventes, at ETA vil tage op til 72 timer at behandle. Rejsende bør tage højde for denne behandlingstid, når de planlægger deres rejse til Storbritannien. Transportørerne vil sandsynligvis gøre en godkendt ETA til en betingelse for transporten. Det betyder, at en passager, der ikke kan fremvise en britisk ETA for bulgarske statsborgere i afrejselufthavnen, ikke får lov til at rejse.

Rejsende skal vise deres ETA igen, når de rejser ind i Storbritannien og går gennem grænsekontrollen. Rejsende, der kommer ind i Storbritannien med andre transportmidler, f.eks. kanaltunnelen fra Frankrig, skal også vise en ETA, før de får lov til at komme ind i landet. Rejsende, der har fået afslag på deres ETA-ansøgning, kan appellere afgørelsen. Hvis det ikke lykkes, kan de måske ansøge om et visum til Storbritannien, men det er en længere og mere kompliceret proces.

Rejser med UK ETA for bulgarske statsborgere

Når en bulgarer har fået udstedt en ETA, kan de rejse frit rundt i Storbritannien. Der er ingen indre grænsekontrol mellem England, Skotland, Wales og Nordirland, hvilket betyder, at besøgende kan bevæge sig mellem de fire lande, som de ønsker. Bulgarske rejsende opfordres til at læse UK ETA FAQ-siden for flere detaljer.

Bulgarere i Storbritannien

Da der bor omkring 100.000 bulgarere i Storbritannien, kommer mange bulgarere til landet for at besøge venner og familiemedlemmer, der har slået sig ned der. Det største bulgarske samfund i Storbritannien er baseret i hovedstaden London, som også er den mest populære destination for turister. Ud over at besøge venner og familie kan bulgarske rejsende til Storbritannien komme for at studere eller bare nyde en kort ferie.