Hvordan vil den nye britiske ETA for Bath påvirke rejsende?

Byen Bath, som romerne etablerede som et kursted, blev kendt som et vigtigt knudepunkt for uldhandel i middelalderen. Den blev forvandlet til en fornem by i det 18. århundrede under George III med palladianske nyklassicistiske bygninger, der supplerede de romerske bade på smukkeste vis. Romerne udnyttede de nærliggende naturlige varme kilder som et termisk bad, da de etablerede byen Bath i det sydvestlige England i det første århundrede e.Kr.

Bath blev et vigtigt knudepunkt for uldindustrien i middelalderen. Men under George I, II og III i det 18. århundrede udviklede byen sig til en elegant kurby, der var kendt for sin litteratur og kunst. Baths historie som spa-by begyndte med de romerske ruiner, som omfatter nogle af de mest kendte og betydningsfulde romerske strukturer nord for Alperne, herunder Sulis Minerva-templet og Baths-komplekset[1].

De romerske bade

Ifølge en myte blev Bath grundlagt omkring 860 f.Kr., fordi prins Bladud, kong Lears far, fik spedalskhed. Han blev tvunget til at passe grise og blev udelukket fra retten. Grisene havde også hudsygdomme, som blev bedre efter at have vadet i varmt mudder. Prins Bladud fulgte deres eksempel og modtog også behandlingen og blev helbredt. Senere opnåede han tronen og etablerede Bath.

Det vides ikke præcist, hvornår Bath-kildens helbredende kræfter blev opdaget. Romerne, som byggede et tempel i nærheden omkring år 50 e.Kr. var utvivlsomt opmærksomme på dem. Den keltiske gud, Sul, og den romerske gudinde for helbredelse, Minerva, blev æret i templet. (Romerne dedikerede det til begge guder for at få alle med sig.) Derudover byggede de offentlige bade, der hentede vand fra de varme kilder. Vandet i Sul blev omtalt som Aquae Sulis. En grøft og en jordvold blev bygget omkring de romerske bade i det andet århundrede. Oven på den var der sandsynligvis en træpalisade[1].

Klimaet i Bath

Turister besøger ivrigt Baths arkitektur fra Regency-tiden i sommersolen fra juni til slutningen af september: Caféerne har travlt, gadekunstnere og entertainere skaber liv i gaderne, blomsterne i parken blomstrer, bådene sejler på den glitrende flod, og byens karakteristiske murværk skinner. Jane Austen Festival, som indtager byen i september, giver et litterært indblik i Baths historie. I tiden op til jul gør de mange forskellige uafhængige butikker Bath til et populært sted for vinduesshoppere[2].

Fysisk geografi i Bath

Bath ligger ved bredden af floden Avon i en naturlig arena af høje bakker. Den blev bygget af lokale kalksten, hvilket gør den æstetisk unik. Mange af gaderne og pladserne blev designet af John Wood den Ældre, og byen voksede i popularitet og indbyggertal i løbet af det 18. århundrede. Der blev bygget mere i det nittende århundrede og efter Bath Blitz under Anden Verdenskrig. Bath blev indlemmet i grevskabet Avon i 1974. Siden Avons nedlæggelse i 1996 har byen fungeret som det primære centrum for Bath og North-East Somerset[5].

Baths georgianske rødder i Royal Crescent

https://goo.gl/maps/qjjJ5H3oJaro37z98

Baths velbevarede georgianske arkitektur tiltrækker turister fra hele verden. Museum of Bath Architecture er en enestående facilitet, der har til huse i et tidligere privat kapel og giver indsigt i, hvordan klassisk design påvirkede byens arkitektur. Det huser også Bath Model, en fantastisk arkitektonisk model i skala 1:500 af den middelalderlige bymidte[4].

Bath Abbey

https://goo.gl/maps/zF7qTo83hADGPUhU6

Bath Abbey, den gotiske katedral for biskoppen af Bath og Wells, blev grundlagt i 1499. Ifølge mytologien blev den bygget, efter at biskop Oliver King drømte om engle, der klatrede op og ned ad trapper til og fra himlen. Han hørte også en stemme, der fortalte ham, at kronen skulle plante et oliventræ, og at monarken skulle genopbygge kirken[4].

Pulteney Bridge

https://goo.gl/maps/GJHFwrPv2247VvNz6

Pulteney Bridge, et af Baths mest berømte arkitektoniske værker, er en af de få broer med bygninger ovenpå, som stadig står. Den blev færdiggjort i 1774 for at forbinde det centrale Bath med ubebygget land på den anden side af Avon-floden og betragtes som en af de mest ikoniske broer i verden, og den spillede en rolle i filmatiseringen af Les Misérables[4].

Thermae Bath Spa

https://goo.gl/maps/UdaGwpoRmKQs7iUc9

Bygningen er en blanding af en moderne konstruktion med glasfacader, der stod færdig i 2006, og historiske strukturer fra den georgianske æra. New Royal Bath, det vigtigste badeområde, har en spektakulær udendørs swimmingpool på taget, en indvendig pool, to varme bade, to dampbade og et iskammer. Det oprindelige “varme bad” fra det 18. århundrede og sundhedsrummet ved havesiden er også interessante steder[4].

Den nye britiske ETA for Bath

Storbritannien har annonceret den kommende lancering af det nye elektroniske rejsetilladelsessystem (UK ETA). Alle besøgende i Storbritannien, herunder statsborgere uden visum (undtagen britiske og irske statsborgere), skal have en tilladelse til at besøge Storbritannien i forbindelse med forretning, studier, turisme eller medicinsk behandling, når loven er vedtaget. ETA-berettigelse omfatter passagerer, der rejser i transit gennem Storbritannien. Nationaliteter uden visum omfatter de fleste europæiske lande, New Zealand, Australien og Canada. ETA giver turister lov til at opholde sig i Storbritannien i op til seks måneder.

Hvordan vil det nye ETA-system påvirke rejsende?

Det nye ETA-system har til formål at forbedre sikkerheden ved at indsamle oplysninger om rejsende, der i øjeblikket ikke har brug for et britisk visum. Derudover har ETA til formål at strømline den britiske grænsemigration og gøre den mere effektiv med henblik på kontaktløse rejser. Besøgende vil drage fordel af en mere brugervenlig rejseoplevelse, rejseprocesser, der omfavner moderne teknologi og øget offentlig beskyttelse.

Hvilke dokumenter skal rejsende bruge for at ansøge om en ETA?

Et gyldigt nationalt biometrisk pas, en e-mailadresse og et kredit- eller betalingskort er de vigtigste ETA-krav for besøgende. Ansøgerne vil også blive bedt om at give personlige oplysninger, såsom rejseoplysninger, fødselsdato og bopæl.

Hvor længe er en ETA gyldig?

ETA-godkendelsen vil give visumfri rejsende en rejsetilladelse til en enkelt indrejse, der er gyldig i seks måneder. Ud over ETA-godkendelse skal rejsende, der besøger Storbritannien med henblik på kort- eller langtidsarbejde eller forretningsaktiviteter, have arbejdstilladelse fra de relevante myndigheder. Besøgende, der skal arbejde i landet eller på længerevarende besøg, skal have et visum. En ETA garanterer ikke indrejse i Storbritannien.

Hvordan vil en ETA blive genereret?

Den britiske ETA kræver, at rejsende ansøger om en elektronisk rejsetilladelse før deres rejse. ETA-ansøgningen udfyldes på internettet. Rejsende vil få tilladelse til at rejse ind i landet (efter immigrationsbetjentenes skøn), når de har modtaget en ETA. Når ansøgningen er godkendt, vil ETA’en blive elektronisk forbundet med pasnummeret. Immigrationsmedarbejderen scanner passet, og ETA valideres automatisk.

Hvem er berettiget til en ETA i Storbritannien?

Indenrigsministeriet sigter mod at implementere den britiske ETA for statsborgere uden visum, der rejser under ordningen for statsborgere uden visum. Rejsende fra 90 lande er berettigede til en UK ETA, herunder statsborgere fra Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS).

Besøgende i Bath skal være fuldt informeret om de britiske ETA-krav for at undgå eventuelle rejsegener. Bath er en vigtig by i Storbritannien, som byder på en kontrastfuld blanding af fortid og nutid. Her kan turister få indsigt i Storbritanniens historie og slappe af i en weekend.

Kilder:
[1] https://whc.unesco.org/en/list/428/#:~:text=Founded%20by%20the%20Romans%20as,harmoniously%20with%20the%20Roman%20baths
[2] https://www.metoffice.gov.uk/research/climate/maps-and-data/uk-climate-averages/gcnk62de6
[3] https://www.worldhistory.org/Roman_Baths/
[4] https://visitbath.co.uk/
[5] https://en.wikipedia.org/wiki/Bath,_Somerset