UK ETA for Bradford, og hvordan det vil påvirke rejsende

Bradford City var engang et industri- og tekstilkraftværk og er fyldt med kulturarv fra det 19. århundrede. Besøgende vil genkende de historiske bygninger og brostensbelagte gader fra de populære serier Downtown Abbey og Peaky Blinders. Selvom denne historie er tydelig i byens centrum og de gamle møllerkvarterer, har Bradford også en levende, moderne kant.

Flere moderne museer og multikulturelle spisesteder definerer det moderne Bradford. Det hele er omgivet af et varieret Pennine-landskab med dybe dale og heder. Her er, hvad Bradford tilbyder rejsende, og hvad besøgende har brug for at vide om det britiske ETA-system.

Bradfords historie og vartegn

Bradfords historie går tilbage til saksernes tid, hvor navnet stammer fra det oldengelske “Broad Ford”[1]. Bradford forblev en lille bosættelse fra middelalderen til det 18. århundrede med en befolkning, der spandt uld og passede landbrugsjord. Der er kun få gamle bygninger tilbage fra denne tid, bortset fra den middelalderlige Bradford Cathedral og Bolling Hall. Bradfords skæbne og formuer ændrede sig med lanceringen af den nu lukkede Bradford-kanal i 1774. Byen blev først landets førende uldproducent i 1840 og derefter verdens førende blot 10 år senere[2].

Industriel arv

Bradfords betydning blev fremskyndet af den industrielle revolution, som førte til væksten af tekstilfabrikker. Bradford fortsatte med at vokse i hele den victorianske periode og blev et knudepunkt for migrantarbejdere fra resten af Storbritannien, Irland og Europa. Mange levn fra denne periode kan findes overalt i byen, fra det velbevarede Little Germany-distrikt, der blev grundlagt af jødiske tyske indvandrere, til Bradford City Hall og Wool Exchange, der blev bygget i slutningen af 1800-tallet.

Ind i den moderne æra

Byens blomstrende arbejdsstyrke viste sig at være afgørende for etableringen af Labour Party, mens byens arbejdshistorie blev uløseligt forbundet med indvandring. I 1950’erne blev sydasiatiske migranter de nyeste medlemmer af dette samfund, da de ankom for at arbejde i den faldende tekstilindustri. Den nye befolkning var med til at holde mange møller kørende op gennem 1960’erne[3]. Selvom Bradfords mølleri næsten var forsvundet i slutningen af 1980’erne, da eksporten faldt, forblev byen et mangfoldigt og multikulturelt centrum. Bradfords nye bølge af historiske attraktioner omfatter vigtige karryhuse, der overlevede og trivedes gennem 1950’erne og frem til i dag. De ældste af disse er Karachi og Kashmir.

Kulturelle attraktioner og ting at lave

Nutidens Bradford kan prale af et stærkt og eklektisk udvalg af attraktioner, man kan besøge. Besøgende kan spore byens industrielle arv med en guidet gåtur eller få en omfattende redegørelse for den blomstrende victorianske periode på Bradford Industrial Museum.

Saltaire

https://goo.gl/maps/KUsQ6ppsdswG9cYa8

Saltaire giver et øjebliksbillede af Bradfords industrielle arv. Den blev bygget af Titus Salt som en modelarbejderlandsby i 1851 og er siden blevet optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Et netværk af specialbyggede, filantropiske huse udspringer fra den imponerende Salts Mill. I dag er Saltaire både et levende museum og et blomstrende boligområde. Møllen er blevet omdannet til et kulturcenter, der huser kunstgalleriet 1853 med værker af den Bradford-fødte kunstner David Hockney.

Det nationale videnskabs- og mediemuseum

https://goo.gl/maps/PnfDBAZ3rTd7ZFcL7

National Science and Media Museum er Bradfords mest besøgte attraktion og er af national betydning. Museet giver en detaljeret historie om landets film-, tv- og fotografiske arv. Det kan prale af en bred vifte af originale kameraartefakter sammen med praktiske udstillinger, der underviser i videnskaben om billede, lyd og teknologi. Museet er også hjemsted for en stor IMAX-biograf med unikke udstillinger sammen med en permanent samling.

Cartwright Hall

https://goo.gl/maps/6FL3TpQByofR9Utp7

Bradfords ikoniske kunstgalleri ligger i en af byens ældste parker, Lister Park. Parken er opkaldt efter Samuel Cunliffe Lister, en kendt industrimand, som var med til at udvikle Bradfords uldindustri i 1830’erne. David Hockney er godt repræsenteret i et galleri i Cartwright Hall. Kulturelt forskellige udstillinger kører også sammen med en permanent samling fra den victorianske æra.

Centenary Square

https://goo.gl/maps/WWEESiJdcWjR5epbA

Bradfords centrale offentlige park er et forynget område med spejlbassiner, springvand, lysprojektorer og picnicpladser. Monumenter, museer og eventområder, som Bradford Police Museum og Alhambra Theatre, omgiver det. Det uafhængige Impressions Gallery, et vigtigt center for fotografi, har udsigt over pladsen.

Den nye britiske ETA for Bradford

Storbritannien har annonceret lanceringen af et nyt elektronisk rejsegodkendelsessystem (ETA), som påvirker de fleste udenlandske besøgende på øerne. Systemet er en del af en ny lov om nationalitet og grænser[4]. Alle borgere uden visum og udenlandske besøgende skal nu have en tilladelse til at besøge landet i forbindelse med forretning, uddannelse, rekreation eller medicinsk behandling.

Borgere uden visum omfatter alle borgere fra lande uden for Storbritannien, som ikke tidligere har haft brug for visum til kortvarige rejser i Storbritannien. Disse omfatter de fleste Commonwealth-lande, såsom Australien, New Zealand og Canada, mange europæiske lande og andre nationer med aftaler.

Hvad er fordelene ved det nye ETA-system?

ETA-systemet vil strømline sikkerhedstjekket og visumprocessen for rejsende. I stedet for at samle dokumenter og formularer til indsendelse på et britisk konsulat eller ambassade, vil rejsende gennemføre processen online. Resultaterne forventes at blive leveret til den angivne indbakke inden for 72 timer[5].

For den britiske regering er ETA-systemet en måde at screene alle lovlige besøgende i landet på. Tidligere regler om visumfrihed betød, at grænsekontrollen havde mindre information ved indrejsen.

Hvilke dokumenter er nødvendige for at ansøge om en britisk ETA?

Ansøgere skal give vigtige oplysninger, der inkluderer deres fulde navn, fødselsdato, fødeland og rejseoplysninger. For at udfylde formularen skal ansøgere også fremvise et gyldigt biometrisk pas fra et land, der opfylder betingelserne, en kontakt-e-mailadresse og betalingskortoplysninger til dækning af gebyret.

Hvad er ETA-ansøgningsprocessen?

ETA-ansøgninger udfyldes online. Besøgende skal ansøge i dagene op til rejsen. Den sendes via e-mail og kan udskrives eller gemmes elektronisk til verifikation.

Hvor længe vil en ETA typisk være gyldig?

En ETA forventes at være gyldig i op til 6 måneder ad gangen[6]. En ETA bruges ikke i stedet for et visum, så dem, der planlægger at blive længere, skal indsende en visumansøgning. En ETA garanterer heller ikke indrejse til Storbritannien, da grænsemyndighederne stadig kan nægte indrejse af forskellige årsager.

Hvornår vil ETA-ordningen blive rullet ud?

Den britiske ETA er i forsøgsfasen og vil blive rullet ud fra 2023 med fuld implementering i 2024[7].

Hvem er fritaget, og hvem skal have en ETA?

Den kommende udrulning af ETA’er gælder for alle statsborgere uden visum, der besøger Storbritannien uanset formål. Det omfatter alle lande, der ikke kræver visum for at rejse. Borgere fra lande, der kræver visum for at rejse, vil være undtaget fra online ETA-processen, da dette allerede vil være udfyldt i deres visumansøgning. Andre undtagelser omfattede indehavere af opholdstilladelser i Storbritannien og indehavere af pas fra Republikken Irland.

Er en ETA påkrævet for at rejse til Bradford?

Hvis en person uden visum har til hensigt at besøge Bradford eller en anden britisk by, skal vedkommende ansøge om en ETA online.

Bradford er en historisk by med en rig industriel arv, der nyder godt af sin placering i hjertet af West Yorkshire. Byen er omgivet af Pennines, Brönte Country og Ilkley Moor og er et populært udgangspunkt for at udforske amtets naturlandskaber. Et ophold i byen byder på levende attraktioner, der spænder over Storbritanniens historie, fra den victorianske periode til nutidens nationale institutioner. Når den er lanceret, vil en ETA være obligatorisk for rejsende uden visum til Storbritannien. Det er vigtigt for dem, der planlægger at blive i Bradford, at forberede sig og ansøge om deres ETA, før de rejser.

Kilder:
[1] https://www.visitbradford.com/inspire-me/bradford
[2] https://www.google.co.uk/books/edition/The_Story_of_Bradford/7e46AwAAQBAJ
[3] https://www.saltairecollection.org/wp-content/uploads/Migrations-to-work-in-Bradford-1820-1970s.pdf
[4] https://www.legislation.gov.uk/ukpga/2022/36/enacted
[5] https://www.gov.uk/government/publications/nationality-and-borders-bill-electronic-travel-authorisation-factsheet/nationality-and-borders-bill-electronic-travel-authorisation-factsheet
[6] https://www.gov.uk/get-electronic-visa-waiver
[7] https://www.gov.uk/government/publications/new-plan-for-immigration-legal-migration-and-border-control-strategy/new-plan-for-immigration-legal-migration-and-border-control-accessible