Sådan kan den britiske ETA for Chichester påvirke rejsende

Den eneste by i West Sussex, Chichester, er gennemsyret af historie. I Chichester kan besøgende se bygninger, der strækker sig tilbage til middelalderen eller endda fra romertiden. Det skal bemærkes, at fra 2023 og frem skal de, der planlægger at rejse til Chichester fra udlandet, kende til de nye ETA-krav, og hvordan de vil påvirke rejser til Storbritannien. Denne artikel giver en oversigt over Chichesters historie, identificerer nogle populære attraktioner for besøgende og opdaterede oplysninger om de nye ETA-krav.

Historien om Chichester

Chichester kan dateres tilbage til romertiden, hvor det var en by ved navn Noviomagus Reginorum. Det grove omrids af den oprindelige by kan stadig ses i byens nuværende plan, og det er endda muligt at se en del af de romerske mure. I den angelsaksiske periode blev byen omdøbt til ære for Cissa, søn af kong Aella. Chichester Cathedral, som dominerer byen, blev bygget i den normanniske periode, efter at rådet i London besluttede at flytte religiøse centre til mere folkerige byer. Den blev indviet i 1108, da den stod færdig. Forskellige andre eksempler på middelalderarkitektur, herunder flere kirker, kan også ses i Chichester i dag. [1]

Chichesters industrier

Omkring starten af det 12. århundrede begyndte et marked, der tilhørte jarlerne af Cornwall, i Chichester. Blandt de varer, der blev solgt på markedet, var uld, og Chichesters status som havneby – Dell Quay var en vigtig havn i middelalderens England – betød, at den blev et fremtrædende centrum for både eksport og import for uldhandelen. Nålefremstilling var en anden vigtig industri i middelalderens Chichester, selv om den begyndte at falde i det 17. århundrede og til sidst døde ud i det 18. århundrede. [2]

Kunst, musik og kultur i Chichester

Festival of Chichester afholdes hvert år i juni og juli og er vært for musikalske optrædener, digtoplæsninger, kunstudstillinger og meget mere. En anden årlig begivenhed, der er mere rettet mod familieunderholdning, er Sloe Fair. [3] I dag består tivoliet af moderne forlystelser, men det er en tradition, der strækker sig tilbage til det 12. århundrede. Chichester er også hjemsted for flere kunstgallerier, bl.a. 7 Cloud Gallery of Fine Art, Oxmarket Centre of Arts og Candida Stevens Gallery.

Rejser til, fra og inden for Chichester

Chichester er hjemsted for en jernbanestation på West Coastway Line. Der er regelmæssige afgange til og fra Southampton, Portsmouth, Brighton og London Victoria (via Gatwick lufthavn). Chichester Bus Station ligger i nærheden af togstationen. Mindre end tre kilometer nord for Chichester ligger lufthavnen Chichester/Goodwood.

Bemærkelsesværdige landemærker at besøge i Chichester

Chichester-katedralen

https://www.chichestercathedral.org.uk/

Chichester Cathedral er mere end 900 år gammel og er åben for besøg fra offentligheden. Det er bemærkelsesværdigt både for sin historiske arkitektur og kunst og for de moderne kunstværker, der er bestilt af samtidskunstnere. En anden attraktion er det fritstående middelalderlige klokketårn, som ingen andre engelske katedraler har.

Chichester-kanalen

https://goo.gl/maps/M68hBraQLbjVRDhY6

Chichester-kanalen strækker sig over fire miles, og offentligheden har lov til at arrangere bådture, fiskeri og andre aktiviteter. Besøgende kan også købe mad og drikke i Canal Trusts hovedkvarter og butik.

Fishbourne romerske palads

https://goo.gl/maps/rtzV2sk33p4MayU46

Fishbourne Roman Palace ligger i udkanten af Chichester og er et velbevaret historisk sted, der blev afdækket i det nittende århundrede. Her er mosaikker og andre artefakter samt en have, der er genanlagt på autentisk romersk vis.

Chichesters bymure

https://goo.gl/maps/zZ8JJxZsYQUQFm5K8

Chichesters bymure stammer fra romertiden og kan opleves på en 1,4 km lang rundtur. Der er mulighed for rundvisninger for besøgende, der er særligt interesserede i at høre om historien bag dette vartegn. Man kan også få informative brochurer fra det lokale turistcenter.

Chichester Festival Teater

https://goo.gl/maps/qpQrUoUE6t6G88CL9

Chichester Festival Theatre åbnede oprindeligt i 1962 og opfører en række skuespil, musicals og andre forestillinger, lige fra klassisk Shakespeare til moderne værker. Nogle af forestillingerne henvender sig til alle aldre, hvilket gør teatret til en oplagt destination for familieture til Chichester.

Hvordan den nye ETA vil påvirke rejser til Chichester

ETA-ordningen (Electronic Travel Authorisation) vil blive indført som en del af Nationality and Borders Bill. Det betyder, at alle besøgende i Storbritannien, som ikke er britiske eller irske statsborgere, skal søge om tilladelse, før de rejser. Hver enkelt persons tilladelse skal kontrolleres og bekræftes af deres transportør, før de får lov til at rejse. [4] For dem, der ikke er statsborgere i Storbritannien eller Irland og har til hensigt at besøge Chichester, er det nødvendigt at have en fuld forståelse af ETA-systemet og de tilladelser, der er involveret i at få en britisk ETA til Chichester.

Opnåelse af en ETA: De dokumenter, rejsende har brug for

Internationale besøgende med pas, der ikke er fra Storbritannien eller Irland, kan ansøge om en UK ETA til Chichester. Når man gør det, skal man fremvise et gyldigt pas (udstedt af en nation, der er ETA-berettiget), en fungerende e-mailadresse og et kredit- eller betalingskort, der skal bruges til at betale visumgebyret. Når man ansøger, skal man oplyse sit fulde navn, fødselsdato, statsborgerskab og detaljer om rejsens art og formål. Det er vigtigt at sikre, at de personlige oplysninger stemmer overens med dem, der står på alle de dokumenter, der er fremlagt i forbindelse med ansøgningen, herunder et kredit- eller betalingskort.

Hvor længe er en britisk ETA til Chichester gyldig?

Først og fremmest, når en rejsende har indsendt en ansøgning om en ETA, vil de typisk skulle vente mellem 48 og 72 timer, før de modtager et svar. Hvis det bliver godkendt, kan den rejsende forvente, at det er gyldigt i 180 dage (seks måneder). Bemærk, at ETA vil gælde for hele Storbritannien, ikke kun Chichester. [4]

Hvornår bliver det nye ETA-system lanceret?

Det nye britiske ETA-system er planlagt til at blive indført i starten af 2023. Ved udgangen af det år vil den være fuldt operationel. Alt dette er en del af en større proces, der vil føre til, at Storbritanniens grænser bliver fuldt digitaliserede inden udgangen af 2025.

Ansøg om en ETA, før du planlægger en rejse til Chichester

For rejsende, der har til hensigt at besøge Chichester, er det vigtigt at overveje det nye ETA-system, og hvordan det kan påvirke en rejse til Storbritannien. Hvis du har brug for yderligere oplysninger, kan du finde dem på den britiske ETA-hjemmeside. Når en ETA-ansøgning er blevet godkendt inden afrejse, kan rejsen til Chichester planlægges i detaljer.

Kilder:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Noviomagus_Reginorum
[2] https://harbourviewhouse.co.uk/history-of-dell-quay-chichester/
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Sloe_Fair
[4] https://www.gov.uk/government/publications/nationality-and-borders-bill-electronic-travel-authorisation-factsheet