Belgiens “Frontex-lov” udsender EU-grænseagenter ved indgangssteder, herunder porten til Storbritannien

| maj 8, 2024
Belgiens "Frontex-lov" udsender EU-grænseagenter ved indgangssteder, herunder porten til Storbritannien

Belgien forbedrer sin grænsesikkerhed ved at vedtage en lov, der indsætter op til 100 Frontex-grænsevagter ved landets indrejsepunkter.

Det omfatter lufthavne, havne, Eurostar-tunnelen og Bruxelles Midi Station, som er det primære knudepunkt for togtrafikken til Storbritannien.

Bruxelles’ Midi Station er et vigtigt indgangssted for mange britiske og EU-rejsende.

Frontex er EU’s grænse- og kystvagtsagentur, som forvalter EU’s ydre grænser.

Det belgiske forbundsparlament vedtog lovforslaget den 2. maj med stemmerne 68 mod 11. Det belgiske statsråd havde også allerede godkendt det.

Nogle har kaldt lovforslaget for “Frontex-loven”, da den også giver Frontex-agenter mulighed for at arrestere, tilbageholde og nægte migranter indrejse.

Det betyder, at Frontex også kan deportere og eskortere migranter, der er tvunget til at vende tilbage til deres oprindelsesland.

Lovforslaget markerer første gang, at EU’s grænseagentur har fået bemyndigelse til at udføre sådanne aktiviteter ved Belgiens indrejsepunkter.

De kan dog kun udøve disse beføjelser i overværelse af en belgisk føderal politibetjent.

Belgiens justits- og Nordsøminister, Paul Van Tigchelt, og Annelies Verlinde, Belgiens indenrigsminister og minister for institutionel reform og demokratisk fornyelse, fremsatte lovforslaget i begyndelsen af april.

Loven har også til formål at styrke landets grænsesikkerhed og bidrage til EU’s overordnede sikkerhed.

Belgiens Frontex-lov kom en måned efter, at EU-parlamentet havde stemt for en mere samlet asyl- og migrationspolitik.

Frontex-loven kan føre til misbrug og menneskerettighedskrænkelser

Ideelt set skulle Frontex’ grænsevagter hjælpe det lokale belgiske politi og følge ordrer fra de belgiske myndigheder.

Lovgivere og civilsamfundsorganisationer har dog udtrykt bekymring for, at lovforslagets ordlyd er vag og ikke klar nok.

De er bekymrede for, at det kan føre til, at EU’s grænseagenter handler uden opsyn, hvilket kan resultere i misbrug og menneskerettighedskrænkelser.

Brussels Times har kaldt det en “farlig præcedens” med henvisning til Frontex’ historie med mishandling af migranter og asylansøgere.

Parlamentsmedlemmer, der var imod, anfægtede, om Frontex-agenter kun kunne foretage anholdelser ved specifikke indrejsepunkter eller hvor som helst på belgisk jord.

Der var også bekymring for, om EU’s grænsebetjente ville få lov til at bære skydevåben ligesom det lokale politi.

Flygtningeorganisationer havde kritiseret lovforslaget for at give Frontex samme beføjelser som de belgiske føderale myndigheder.

“Den nuværende lov giver for meget spillerum til den næste regering, selv om vi ved, at Frontex ikke har alt for gode resultater”, siger Thomas Willekens fra Refugeework Flanders (Vluchtelingenwerk Vlaanderen) til The Brussels Times.

Den belgiske regering sagde, at den arbejder på et kongeligt dekret, der skal definere Frontex’ grænsevagters omfang og beføjelser mere præcist.

Hvordan det vil påvirke rejser mellem Storbritannien og Belgien

De Europæiske Konservative siger, at den nye lov “kan danne præcedens for en europæisering af grænsesikkerheden i hele EU.”

Udsendelsen af Frontex-agenter sker efter øget frygt for kriminalitet begået af migranter og mangel på personale ved transportknudepunkterne.

Det er stadig uklart, om Bruxelles’ Frontex-lov vil påvirke Eurostar-rejser mellem Storbritannien og EU.

Bruxelles’ Midi Station er en gateway til Storbritannien efter Brexit, på samme måde som gateways mellem Storbritannien og Frankrig.

De britiske og franske myndigheder er allerede uenige om asylansøgere, der krydser Den Engelske Kanal efter Brexit.

Irland er begyndt at blive en del af denne strid, da asylansøgere flygter til Dublin via Nordirland for at undslippe Storbritanniens Rwanda-lov.

I februar 2024 blev den britiske regering og Frontex enige om en samarbejdsaftale om at koordinere og bekæmpe ulovlig migration.

En af Frontex’ opgaver er at samarbejde med EU’s medlemslande og nabolande om at bekæmpe illegal migration og grænseoverskridende kriminalitet.

Den fokuserer også primært på at bevogte EU’s sydlige grænse.

På trods af samarbejdet med nordeuropæisk politi bliver den af og til kaldt på missioner til Vestbalkan og Nordafrika.

På trods af at Frontex er et officielt agentur, er det blevet beskyldt for at krænke asylansøgeres menneskerettigheder.

Travel Tomorrow rapporterede i februar, at menneskerettighedsorganisationen 11.11.11. beskyldte Frontex for at gennemføre 346.004 ulovlige tilbagesendelser i 2023

Et pushback er, når en migrant bliver afvist ved et lands grænse, før han eller hun kan søge om beskyttelse. Det er ulovligt i henhold til både europæisk og international lovgivning.