Dansk udlændingestyrelse opfordrer britiske borgere til at ansøge om opholdstilladelse

| december 7, 2023
Dansk udlændingestyrelse opfordrer britiske borgere til at ansøge om opholdstilladelse

Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) minder statsborgere fra Storbritannien (UK) og deres familier om fristen for at ansøge om opholdstilladelse.

SIRI er den myndighed, der behandler sager om opholds- og arbejdstilladelser til udenlandske statsborgere. Den udsteder også opholdstilladelser til statsborgere fra Den Europæiske Union (EU) og Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS).

“Britiske statsborgere og deres familiemedlemmer, som ikke allerede har en opholdstilladelse i Danmark i henhold til udtrædelsesaftalen, skal indsende en ansøgning,” står der på SIRI’s hjemmeside.

Den forlængede frist til 31. december 2023 er for personer, der ikke tidligere har ansøgt, og dem, der har fået afslag på deres ansøgning.

De, der har søgt om ophold i Danmark i henhold til udtrædelsesaftalen og fået deres opholdskort, behøver ikke at ansøge igen.

Agenturet vil ikke sende individuelle informationsbreve ud over den udsendte erklæring.

Hvad er tilbagetrækningsaftalen?

Udtrædelsesaftalen beskytter EU-borgere, der opholder sig lovligt i Storbritannien, og britiske statsborgere, der opholder sig lovligt i en af de 27 EU-medlemsstater ved overgangsperiodens udløb den 31. december 2020.

Det gælder også for EU-borgere, der er flyttet til Storbritannien, eller britiske statsborgere, der er flyttet til et EU-medlemsland i overgangsperioden.

Aftalen sikrer, at disse borgere og deres familier stort set bevarer de samme rettigheder, som de havde, før Storbritannien forlod EU.

Det garanterer, at de fortsat kan bo, studere, arbejde og rejse frit mellem Storbritannien og EU.

I Danmark skal britiske statsborgere og deres familier, der er omfattet af udtrædelsesaftalen, ansøge om en ny opholdsstatus og opholdstilladelse.

Kvalificerede personer, der ikke ansøger inden fristens udløb, kan miste enhver rettighed i henhold til aftalen.

Forlængelse af ansøgninger om opholdstilladelse

Britiske statsborgere og deres familier, der kvalificerer sig til udtrædelsesaftalen, havde oprindeligt indtil udgangen af 2021 til at indsende en ansøgning om opholdstilladelse i Danmark.

I maj 2023 forlængede den danske regering fristen for ansøgninger om opholdstilladelse, efter at mange britiske statsborgere, der bor i Danmark, havde overskredet fristen i 2021.

Mange af dem modtog ikke individuelle meddelelser om behovet for at ansøge om forlænget ophold i landet.

Den forlængede frist giver førstegangsansøgere, der ikke nåede den oprindelige frist, mulighed for at søge om opholdstilladelse i Danmark.

Det giver også personer, der har fået afslag på grund af for sen indsendelse, en chance for at genåbne deres sag.

De, der ikke har appelleret deres afslag til Immigration Appeals Board, kan også bede om, at deres sag bliver genåbnet.

Britiske statsborgere i EU-lande

Siden Storbritannien besluttede at forlade EU, nu kendt som Brexit, med virkning fra slutningen af 2020, har EU betragtet britiske statsborgere som tredjelandsstatsborgere.

Tredjelandsstatsborgere er udlændinge, der bruger pas udstedt af lande uden for EU. De kan ikke bo og arbejde under EU’s regler om fri bevægelighed.

Som tredjelandsstatsborgere er britiske statsborgere underlagt tredjelandsregler. Det betyder strengere krav til både midlertidig og permanent opholdstilladelse og til at få arbejdstilladelse.

I 2025 vil britiske statsborgere også skulle have en ETIAS, eller European Travel Information and Authorization, til korte besøg i EU-lande.

Danske statsborgere i Storbritannien

Danske statsborgere og deres familier, der ønsker at fortsætte med at bo i Storbritannien efter Brexit, kan ansøge om European Union Settlement Scheme (EUSS).

EUSS er en ordning under det britiske indenrigsministerium, som implementerer bestemmelserne om borgerrettigheder i udtrædelsesaftalen.

Det giver kvalificerede ansøgere fra EU, Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz en immigrationsstatus i Storbritannien. Det giver dem mulighed for at blive i landet efter Brexit.

Uden en EUSS-aftale kan danske og andre EU-borgere ikke bo, arbejde eller få adgang til ydelser og tjenester i Storbritannien. De er også underlagt immigrationslove.

Ved korte besøg skal EU-borgere have en elektronisk rejsetilladelse (ETA), når de rejser til Storbritannien. Det betyder også, at man skal ansøge om et britisk visum til længere ophold, arbejde eller studier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *