Cardiff har været beboet i over 6.000 år og er en af Storbritanniens ældste bosættelser. I dag er det Wales’ hovedstad, kendt for sine havne, sit historiske slot og sin stolte sportstradition. Læs om, hvad du kan se og lave i denne britiske by, og find ud af, hvordan den nye britiske ETA for Cardiff kan påvirke din rejse i denne guide til rejsende.
Cardiffs tidlige historie
Neolitiske gravkamre viser, at Cardiff har været beboet i mindst 6.000 år. Den blev dog først kendt under den romerske invasion. Silurerne, en tidlig walisisk stamme, gjorde først modstand mod romerne og anlagde en bosættelse ved Cardiff i midten af det første århundrede. Deres sejr varede ikke ved, og romerne erobrede Cardiff i løbet af 20 år. Beliggenheden blev anset for vigtig, da den markerer det punkt, hvor to floder møder havet, så et stort fort blev opført her.
Middelalderens Cardiff
Cardiffs strategiske placering har til tider været en ulempe. Det var tilfældet i det post-romerske Cardiff, da havnen gentagne gange blev plyndret af vikinger. I det 12. århundrede blev der endelig opført en borg på stedet for det gamle romerske fort. Dette slot blev holdt af anglo-normanere, og de indfødte walisere gjorde oprør mod dem ved flere lejligheder. Især Owain ap Gruffydd – den sidste walisiskfødte prins af Wales – angreb i 1404. Han indtog Cardiff Castle og brændte en stor del af byen ned til grunden, som dengang hovedsageligt var lavet af træ. Hans oprør blev slået ned af englænderne, og byen blev genopbygget i de følgende år.
Havnenes vækst
Cardiff voksede støt i de følgende århundreder, men den var ikke en af de største byer i Wales. Den fik for alvor vind i sejlene, da havnene i Cardiff blev bygget i begyndelsen af det 19. århundrede. I 1815 blev der etableret en regelmæssig bådforbindelse mellem Cardiff og Bristol, og byen voksede hurtigt. Wales var rig på kul og blomstrede op under den industrielle revolution, og Cardiff blev den vigtigste havn. Migranter strømmede til byen, og arbejdere fra England, Irland og andre lande kom for at finde lykken i Cardiff. I 1881 var Cardiff blevet den største by i Wales. Den blev først udnævnt til walisisk hovedstad i 1955, hvilket blev anset for at være en kontroversiel beslutning på grund af den store ikke-walisiske befolkning. Før dette havde Wales ikke en officiel hovedstad.
De bedste steder at besøge i Cardiff
Cardiff Slot
https://goo.gl/maps/MwCXMSR4Z8saR4SQ6
Det nuværende Cardiff Castle blev bygget på stedet for et romersk fort fra det 3. århundrede og blev opført i det 12. århundrede. Dens strategiske placering på en høj grund, lige i hjertet af byen, spillede en nøglerolle i konflikterne mellem anglo-normanerne og waliserne. Senere blev det en privat bolig for adelen. I dag huser slottet et museum. Her kan besøgende lære om Cardiffs og selve slottets historie samt om walisiske soldater gennem århundrederne.
Cardiff Bay
https://goo.gl/maps/YvV6FRzWtsJBCp8i8
Cardiff kan takke sin beliggenhed ved udmundingen af floderne Taff og Ely for sin vækst. Cardiff Bay er fortsat en vigtig del af byen. En spadseretur rundt om bugten giver besøgende mulighed for at beundre den historiske Pierhead Building og Senedd Building, hvor det walisiske parlament mødes. Der er også Millennium Centre, hvor Welsh National Opera optræder. Bugtområdet har ingen mangel på restauranter, butikker og regelmæssige specialarrangementer. En restaureret norsk kirke, som Roald Dahl gik i som barn, kan ses i bugten.
Llandaff-katedralen
https://goo.gl/maps/aSQJKrn5MoL59JAa8
Llandaff Cathedral blev grundlagt i det 12. århundrede og står på stedet for en tidligere, mindre kirke. Den er blevet beskadiget flere gange i løbet af århundrederne: Den har lidt under walisiske oprør, den engelske borgerkrig, den store storm i 1703 og blitzen under Anden Verdenskrig. Katedralen er blevet restaureret og renoveret flere gange. De mest betydningsfulde renoveringer fandt sted i årtierne efter Anden Verdenskrig. Disse renoveringer forsøgte at bevare den oprindelige middelalderlige og gotiske arkitektur, men de brugte flere lokale walisiske materialer i byggeprocessen. Indenfor er gamle helgener og tidlige walisiske konger begravet. Katedralen er kendt for sin kor-tradition, som fortsætter den dag i dag. Her optræder koret regelmæssigt.
Millennium Stadion
https://goo.gl/maps/svvvB3vXns2SwJue9
Cardiffs ikoniske stadion åbnede i 1999. Den er især forbundet med rugby, Wales’ mest populære sport, og er hjemsted for det walisiske landshold. Wales har en lang og stolt historie inden for rugby. I 1905 begyndte traditionen med at synge nationalsange før kampe i Cardiff, da det walisiske hold mødte New Zealands All Blacks. New Zealands hold udførte deres traditionelle haka for at skræmme deres værter, og waliserne svarede igen ved spontant at synge deres nationalsang. Her finder også fodboldkampe sted, bl.a. finalen i Champions League i 2017. Millennium Stadium er vært for regelmæssige koncerter og særlige begivenheder såvel som sportskampe og er blevet et vigtigt vartegn i Cardiff.
Den britiske ETA for Cardiff
Storbritannien er ved at indføre et nyt ETA-system(Electronic Travel Authorisation). Dette program, som træder i kraft i 2024, er baseret på eksisterende systemer i USA og Canada. Det sigter mod at digitalisere Storbritanniens grænsekontrolprocesser og vil give regeringen større overblik over ind- og udrejser til landet.
UK ETA-berettigelse
Det nye ETA-program vil berøre borgere fra de 90 lande, der i øjeblikket ikke behøver visum for at rejse ind i Storbritannien. Visumfritagelsessystemet ophører, og disse rejsende skal nu ansøge om en ETA før indrejse.
Rejsende, der planlægger at tilbringe mindre end seks måneder i Storbritannien, skal ansøge om den nye britiske ETA for Cardiff. Det gælder også dem, der rejser på ferie, besøger venner eller familie, studerer i kortere perioder eller er på forretningsrejse. Besøgende, der ønsker at tilbringe mere end seks måneder i Storbritannien eller planlægger at arbejde i landet, skal stadig ansøge om et visum.
Det britiske ETA-ansøgningssystem
Da dette er et digitalt system, kan rejsende kun ansøge om ETA online. Det er vigtigt, at de gennemfører ansøgningsprocessen, inden de rejser. Rejsende skal være klar til at vise deres ETA til deres transportør i lufthavnen, havnen eller på stationen, før de begynder deres rejse. Flyselskaber kan nægte boarding til passagerer, der ikke har en godkendt britisk ETA til Cardiff.
ETA-ansøgningsprocessen vil kræve, at rejsende indtaster personlige oplysninger, herunder kontaktoplysninger, fødselsdato, beskæftigelsesstatus og så videre. De skal også have et gyldigt biometrisk pas. En liste over offentliggjorte ETA-krav kan findes her, og rejsende rådes til at tjekke disse krav, før de begynder deres ansøgning.
Rejsende skal også give oplysninger om deres planer, mens de er i Storbritannien. De kan f.eks. blive bedt om en kort rejseplan eller om at oplyse den adresse, hvor de skal bo i landet. De skal også afsløre oplysninger om deres fortid, f.eks. en straffeattest, immigrationsforseelser eller medlemskab af en forbudt gruppe eller organisation.
Det kan tage op til 72 timer at behandle ETA-ansøgningen, så rejsende bør give sig god tid, inden de begynder deres rejse. De skal også betale et ikke-refunderbart gebyr som en del af ansøgningsprocessen. Før dette gebyr er betalt, vil ansøgningen ikke blive behandlet.
Rejser med den britiske ETA til Cardiff
Rejsende med en UK ETA til Cardiff vil kunne bevæge sig frit rundt i Storbritannien. Der er ingen intern grænsekontrol mellem Wales, England, Skotland og Nordirland, så der kræves ikke yderligere papirarbejde. Besøgende, der ønsker at rejse internationalt, bør dog sørge for at undersøge adgangskravene for alle andre lande, de planlægger at besøge. Det gælder også Republikken Irland.
En rejse til Cardiff med den britiske ETA
Cardiff er en by, der blander gammel historie med modernitet. Mange besøgende kommer på grund af den historiske katedral og slottet, mens andre strømmer til byen for at se rugbykampe eller koncerter. Uanset hvorfor du rejser, vil den nye UK ETA give dig frihed til at udforske hele Cardiff. Besøg de historiske monumenter, gå en tur rundt om bugten eller opdag skjulte skatte overalt i byen. Brug Cardiff som udgangspunkt for at udforske Wales eller nyde en pause fra det travle byliv.