EU-kommissær opfordrer Storbritannien til at lempe visumreglerne for videnskabsfolk og forskere

| februar 15, 2024
EU-kommissær opfordrer Storbritannien til at lempe visumreglerne for videnskabsfolk og forskere

Den Europæiske Union (EU) planlægger at bede regeringen i Storbritannien (UK) om at lempe visumreglerne for forskere.

På et møde i London den 12. februar 2024 blev britiske videnskabs-, erhvervs- og forskningsledere opfordret til at drage fordel af Horizon Europe-finansiering.

Det sker på trods af bekymringer om omkostninger og visa for europæiske forskere, der ønsker at arbejde i Storbritannien.

Iliana Ivanova, EU’s kommissær for forskning og innovation, er bekymret for, at de høje visumgebyrer kan afholde britiske forskere fra at deltage i Horizon-programmet.

“Vi har nogle problemer med europæiske forskere, der tager til Storbritannien på grund af visumproblemer og også højere omkostninger,” siger Ivanova til Financial Times.

Michelle Donelan, Storbritanniens minister for videnskab, innovation og teknologi, afviste dog påstande om, at Storbritannien har svært ved at rekruttere deltagere.

Hun fortalte, at “det vigtigste budskab” fra forskere, innovatører og virksomheder var, om projektet stemte overens med deres interesser og hjalp Storbritanniens økonomi med at vokse.

Britiske statsborgere kan igen lede EU’s videnskabelige programmer

Horizon Europe er EU’s primære finansieringsprogram for forskning og innovation. Det har i øjeblikket et budget på 93 milliarder euro mellem 2021 og 2027, og næsten 90 lande deltager.

I 2020 forlod Storbritannien Horizon-programmet efter Brexit. Men sidste år indgik landet en aftale med EU om at blive medlem igen i januar 2024.

Det betyder, at britiske institutioner igen kan lede konsortier og være fremtrædende figurer, som de var, før de forlod programmet.

Lande i Horizon-programmet bidrager med midler, som derefter fordeles til enkeltpersoner eller organisationer baseret på fortjeneste.

Enkeltpersonerne eller organisationerne kan så bruge bevillingen til at udforske emner som klimaforandringer, medicinske fremskridt og kunstig intelligens.

Horizon tager også fat på FN’s bæredygtige mål, såsom fattigdom, mad, energi og uddannelse, blandt andre.

Det skaber avanceret viden og teknologi, der fører til jobskabelse, økonomisk vækst og industriel konkurrenceevne.

Høje omkostninger til britiske visumgebyrer og strenge EU-visumregler betragtes som barrierer

I oktober 2023 hævede den britiske regering gebyrerne for arbejds- og besøgsvisum med 15 procent.

Regeringen hævede også familievisum, bosættelse og statsborgerskab med 20 procent og studentervisum med 35 procent.

I februar 2024 er National Health Service (NHS) immigrationssundhedstillægget også steget med 66 procent, fra £624 til £1.035 om året.

Royal Society, det britiske videnskabsakademi, har kritiseret de høje visumgebyrer for internationale forskere.

Den nævner “visumomkostninger på forhånd, der er op til 10 gange højere end de gennemsnitlige gebyrer i andre førende forskningsnationer.”

Campaign for Science and Engineering, en uafhængig fortaler for videnskab og teknik i Storbritannien, siger, at forhåndsomkostningerne er steget med 57,3 procent.

Deres beregninger viser, at for forskere, der kommer til Storbritannien på et femårigt Global Talent-visum, steg omkostningerne fra £3.743 til £5.890.

Global Talent-visumet er et britisk arbejdsvisum til talentfulde personer inden for den akademiske verden, kunst og kultur samt digital teknologi.

På den anden side er britiske statsborgeres arbejdsrettigheder forskellige i EU’s medlemslande, hvor nogle kræver en opholdstilladelse, selv for betalte forelæsninger.

Flere EU-medlemslande har anmodet om at få fjernet sundhedstillægget for indvandrere, ifølge embedsmænd med kendskab til de interne diskussioner.

Andre medlemslande foreslog en omfattende mobilitetsaftale med Storbritannien for forsknings- og udviklingssektoren.

Begge forslag sigter mod at lette bevægeligheden for forskere og fremme samarbejdet mellem EU og Storbritannien.

Videnskabsfolk og forskere opfordres til at drage fordel af Horizon

Midt i problemerne med visumregler, omkostninger og sundhedsgebyrer opfordrer Storbritanniens og EU’s ledere videnskabsfolk, forskere og andre talenter til at ansøge.

“Mit budskab til britiske forskere og innovative virksomheder er enkelt og klart: Ansøg!” sagde Ivanova i en erklæring.

Hun fremhævede, at mange enkeltpersoner har samarbejdet med europæiske partnere for at fremme videnskab, akademiske karrierer og virksomheder.

EU-kommissæren tilføjede: “Jeg ser frem til at se mange flere britiske støttemodtagere i Horizon Europe-programmet i de kommende år.”

Den britiske videnskabsminister Donelan sluttede sig til Ivanova i promoveringen af Horizon og tilføjede, at det har åbnet op for en verden af muligheder for forskere.

“Vi er fast besluttet på at gøre alt, hvad vi kan sammen med vores europæiske kolleger for at gribe dette øjeblik og alt, hvad det kan gøre for at hjælpe vores skarpeste hjerner med at skabe job, vækst og gennembrud, der vil gøre livet bedre for os alle,” sagde Donelan.

Blandt de britiske virksomheder, der har modtaget Horizon-støtte, er Nova Innovation (17 millioner pund til tidevandsenergi) og The Floow (3 millioner pund til forskning i trafiksikkerhed).