Hvad er de største byer i Skotland?

| januar 9, 2023
Hvad er de største byer i Skotland?

De største byer i Skotland

Skotterne ligger i den nordlige ende af øen Storbritannien, og selvom de er naboer til England, ser de sig selv som en race for sig, og det er sandt.

Fra de mindste landsbyer til de største byer er skotterne udadvendte og venlige, og de tager imod besøgende med et smil. Skotterne er stolte af deres keltiske arv, og det afspejler sig ofte i navnene på byer og skønne steder, som nogle gange har uudtalelige navne.

Landets navn stammer fra det latinske ord “Scotia”, der betyder skotternes land, en keltisk race med oprindelse i Irland. På grund af sin nordlige beliggenhed er Skotland mere kendt for regn, tåge og kulde end for solskin, men det maleriske, vilde landskab kombineret med en naturlig skotsk venlighed gør landet til et populært rejsemål for millioner af turister hvert år.

Edinburgh

Mange mennesker tror fejlagtigt, at Glasgow er Skotlands hovedstad, men det er faktisk Edinburgh. Byen ligger på Skotlands østkyst ved bredden af Firth of Forth og overskues af det imponerende Edinburgh-slot, der ligger på toppen af et massivt vulkansk klippeplateau, som har overlevet erosionen fra de iskapper, der har jævnet det omkringliggende område med jorden. Slottet på klippeplateauet overskygger byen nedenfor, og det er næppe overraskende, at byen oprindeligt blev kaldt Castle Rock.

Byens navn formodes at komme fra “Edwin’s Fort” med henvisning til “Edwin”, en konge, der regerede i det 7. århundrede, og “burgh”, et gammelt ord for fort eller fæstning, selvom dette ikke er et faktum og bestrides af mange forskere. Indbyggerne i Edinburgh kalder ofte deres by for “Auld Reekie”, som kan oversættes til gammel røgfyldt, på grund af forureningen fra træ- og kulfyr, der engang formørkede byens himmel.

Den gamle bydel og den nye bydel

Edinburgh er opdelt i den gamle og den nye bydel. Den gamle bydel ligger under den klippe, som slottet ligger på, og er bevaret efter sin middelalderlige plan. Den gamle bydel løber langs begge sider af det, der kaldes “Royal Mile”, som bliver smallere, jo længere væk fra slottet man kommer.

På grund af pladsmangel blev der bygget bygninger i flere etager til at huse befolkningen, og det siges, at de velhavende boede på de øverste etager, hvor luften var renere, mens de fattige lokale var henvist til de nederste dele af bygningerne.

Efterhånden som den oprindelige by blomstrede, og befolkningen voksede, ekspanderede Edinburgh udad til det, der kaldes den nye by, selv om det begyndte efter jakobitternes oprør i 1745. Det meste af udviklingen fandt sted nord for byen, og det overskydende ler og affaldsmaterialer, der blev udgravet, blev dumpet i Nor Loch, som hurtigt blev fyldt op og dannede det, der nu kaldes The Mound.

Edinburgh er en gammel by og et mekka for turister, der kommer for at se slottet, men det er ikke alt, hvad byen har at byde på:

  • Holyrood Palace
  • Den kongelige mil
  • Arthur’s Seat
  • Nationalmuseet i Skotland
  • Prince’s Street
  • Camera Obscura

Slottet er en af de mest populære turistattraktioner, ikke bare i Skotland, men i hele Storbritannien. Der er altid travlt, især i forbindelse med nytårsfesten (Hogmanay) og Edinburgh Military Tattoo, hvor det er tilrådeligt at booke i forvejen.

Glasgow

Glasgow er nok den mest kendte skotske by, og den er måske ikke hovedstaden, men den er den mest folkerige med anslået 650.000 indbyggere. Glasgow ligger ved floden Clyde i West Central Lowlands og er den største af Skotlands mange havnebyer og var engang et centralt knudepunkt for transatlantisk handel.

Efter den industrielle revolution i slutningen af 1700-tallet blev Glasgow et af verdens førende centre for tekstiler, kemikalier og ingeniørarbejde og en førende aktør inden for skibsbygning og marineteknik.

Selvom fremstillingsindustrien er faldet i de seneste årtier, har Glasgow genopfundet sig selv som et finansielt og forretningsrelateret servicecenter og har også gjort hurtige fremskridt inden for kommunikation, sundhedspleje, uddannelse og turisme.

Finansielle tjenester har oplevet en hurtig vækst, og mange store virksomheder har nu hovedkvarter i byen, mens turismen også er stigende, og Glasgow er det næstmest populære valg for besøgende turister, der kommer for at se og nyde:

  • Kelvingrove kunstgalleri og museum
  • George Square og handelsdistriktet
  • Riverside Museum
  • Glasgows katedral
  • Nekropolis
  • University of Glasgow
  • Glasgow Videnskabscenter
  • Hovedbanegården

Fodboldfans er sikkert godt klar over den voldsomme rivalisering mellem “Auld Firm”-holdene Rangers og Celtic, og stadionture til de to holds baner er populære blandt besøgende, selv dem uden reel interesse for det smukke spil.

Aberdeen

Aberdeen på Skotlands nordøstkyst har omkring 200.000 indbyggere og er den nordligste by i Storbritannien. Selvom vejret er behageligt med milde somre og vintre, er det en meget regnfuld by, hvilket kan virke afskrækkende på nogle besøgende.

Aberdeen er blevet kaldt “Granitbyen” på grund af den lokale granit, der bruges i mange bygninger, og har blomstret i de seneste årtier på grund af opdagelsen af olie i Nordsøen, og denne industri dominerer stort set den økonomiske scene og har stort set erstattet de gamle fiskeri-, tekstil-, skibsbygnings- og papirindustrier fra tidligere år.

Det er almindeligt accepteret, at der har været en bosættelse på det nuværende sted i mere end 6.000 år baseret på fundet af forhistoriske ruiner langs bredden af floderne Dee og Don, som flankerer byen.

Aberdeen er nu udpeget som Europas offshore oliehovedstad og er en velhavende by, og der er planlagt andre fornyelsesprojekter for byens centrum og andre områder. Men ikke alt i Aberdeen er nyt og moderne, og der er mange historiske (og moderne) steder at se og ting at lave i og omkring byen:

  • Sankt Machars katedral
  • King’s College
  • Tolbooth Museum (den mest hjemsøgte bygning i Aberdeen)
  • Mercat-korset
  • Provst Skenes hus
  • Søfartsmuseet

Intet besøg i Aberdeen ville være komplet uden en spadseretur over Brig O’Balgownie, som også kaldes Bridge of Don. Broen, der først blev bygget omkring 1320 og restaureret omkring 300 år senere, ligger nær Seaton Park og var engang det centrale krydsningspunkt for floden Don.

Dundee

Den fjerdestørste by i Skotland, Dundee, har en lille befolkning på omkring 160.000 og ligger på den nordlige bred af Firth of Tay, der løber ud i Nordsøen. Byen hedder med rette Dundee City, men omtales generelt bare som Dundee af både indbyggere og besøgende.

Byen har eksisteret siden det 12. århundrede, selvom der har været en eller anden form for bosættelse på stedet i århundreder før det. Byen var engang en vigtig handelshavn, men genopfandt sig selv under den industrielle revolution og blev hurtigt et verdenscentrum for juteindustrien.

Dundee er også berømt for sine videnskabelige aktiviteter og er nu ansvarlig for anslået 10% af Storbritanniens digitale underholdningsvirksomhed, ligesom det er et vigtigt center for teknologiske og biomedicinske industrier.

Siden 2001 har Dundee investeret millioner i at forny byen, og arbejdet forventes at være afsluttet i 2030. På trods af det igangværende arbejde med genopbygning, ombygning og fornyelse har den lille by Dundee bevaret sin gamle charme og byder på meget at se og nyde for den almindelige besøgende:

  • Historisk jernbanebro over Tay
  • Discovery Point og RRS Discovery
  • HMS Enhjørningen
  • Glamis Castle
  • Verdant Works Jute Mill
  • McManus kunstgalleri og museum
  • Mills Observatorium

Genopbygningen af Dundee er ikke gået ubemærket hen, og byen blev udnævnt til “Coolest Little City in Great Britain” af magasinet GQ og rangeret blandt de fem bedste “Worldwide Hot Destinations” af Wall Street Journal i 2018.