Londons borgmester opfordrer den britiske regering til at genoverveje aftalen om ungdomsmobilitet med EU

| april 29, 2024
Londons borgmester opfordrer den britiske regering til at genoverveje aftalen om ungdomsmobilitet med EU

Storbritannien bør genoverveje den aftale om ungdomsmobilitet, som Den Europæiske Union (EU) foreslog i sidste uge.

Det siger Londons borgmester Sadiq Khan, som har presset på for at få mere bevægelsesfrihed for unge mennesker.

“Folk bør forstå forskellen mellem en mobilitetsordning for unge og fri bevægelighed for mennesker, når man er inden for det indre marked,” sagde han i et interview med Financial Times.

Khan “[fears] folk blander de to ting sammen” og håber, at “den næste Labour-regering forstår forskellen.”

Borgmesteren i Englands hovedstad beskrev det som “utroligt vigtigt” for London at have en aftale om ungdomsmobilitet med EU.

Han sagde, at en aftale om ungdomsmobilitet mellem Storbritannien og EU ville hjælpe hotel- og restaurationsbranchen samt sundheds- og plejesektoren, som står over for mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Hvis den næste regering nægter at indgå en aftale om ungdomsmobilitet med EU, planlægger Khan at gå videre med et udvekslingsprogram for studerende med EU.

Storbritannien afviser forslag om ungdomsmobilitet i hele EU

Khan søger genvalg for tredje gang i maj 2024, og hans kommentarer er en afvigelse fra hans politiske parti.

Labour-partiet havde “ingen planer” om en aftale om ungdomsmobilitet mellem Storbritannien og EU. Det svarer til den britiske regerings nuværende holdning.

“Vi indfører ikke en EU-dækkende ordning for ungdomsmobilitet,” sagde en talsmand for regeringen om EU’s forslag om ungdomsmobilitet.

Talsmanden tilføjede: “Den frie bevægelighed inden for EU blev afskaffet, og der er ingen planer om at indføre den.”

Men i EU’s forslag stod der, at det ville være en begrænset ordning, ikke en genoprettelse af den frie bevægelighed.

Den foreslåede ungdomsmobilitetsordning vil give britiske og EU-borgere i alderen 18 til 30 år mulighed for at opholde sig i en EU-medlemsstat eller Storbritannien i op til fire år.

Unge borgere, der opfylder de fastsatte kriterier og kvalificerer sig til ordningen, vil få lov til at arbejde, studere, uddanne sig og rejse.

For britiske deltagere vil dette kun være tilladt i destinationslandet. Forslaget tillader ikke mobilitet inden for EU.

Den foreslåede aftale om ungdomsmobilitet mellem Storbritannien og EU vil også tage fat på det, EU kalder mobilitetsbarrierer.

Den har til formål at sikre en fair behandling af studieafgifter for EU-studerende, der studerer i Storbritannien. Efter Brexit skal EU-studerende betale højere internationale studieafgiftssatser i stedet for “hjemlige” satser.

Det giver også EU-borgere mulighed for at tage praktikophold i Storbritannien, selv når denne uddannelse er relateret til studier i EU.

I øjeblikket skal EU-borgere overholde de britiske krav til arbejdsvisum for at tage en uddannelse, da det betragtes som arbejde i henhold til britisk lovgivning.

Det betyder, at man skal opfylde en løntærskel og betale et tillægsgebyr for sundhedsindvandring ud over de britiske visumgebyrer.

De, der ville deltage i aftalen om ungdomsmobilitet, ville ikke være underlagt sådanne krav.

Andre opfordringer til en ungdomsmobilitetsordning med EU

Londons borgmester er ikke alene om at opfordre Storbritannien til at forhandle en aftale om ungdomsmobilitet med EU.

Den tidligere minister for det konservative og unionistiske parti og førende brexiter George Eustice støttede en lignende idé.

Eustice foreslog, at EU-borgere, der ønsker at arbejde i Storbritannien, og britiske borgere i EU skulle tilbydes retten til et toårigt arbejdsvisum.

På den anden side viste kampagnegruppen Best for Britain’s 2023-undersøgelse, at 68 procent af 10.000 vælgere støtter en gensidig ungdomsmobilitetsordning med EU.

Best for Britain’s administrerende direktør Naomi Smith understregede, at en “gensidig ungdomsmobilitetsordning med EU er win-win.”

Mange ungdomsorganisationer i hele Storbritannien og EU støtter også forslaget.

Men da Storbritannien afviste EU’s forslag om ungdomsmobilitet, sagde English UK’s direktør for medlemskab, Huan Japes, til The PIE News, at det var skuffende, men forventet.

English UK er den nationale medlemsorganisation for akkrediterede engelsksprogede undervisningscentre (ELT).

“Deres begrundelse for dette, at de ikke ønsker at se en tilbagevenden til fri bevægelighed efter Brexit, er mindre end relevant,” tilføjede Japes.

Han hævder, at “mobilitetsordninger for unge er både visumbaserede og tidsbegrænsede.”

Storbritannien har i øjeblikket aftaler om ungdomsmobilitet med mere end ti lande, herunder Australien, Canada, Sydkorea, Japan og New Zealand.

Det giver unge mennesker fra disse lande mulighed for at studere eller arbejde i Storbritannien i højst to år.

Den britiske regering har udtalt, at den er åben over for en aftale om ungdomsmobilitet, der gælder for specifikke lande i stedet for alle EU-medlemslande.

Europa-Kommissionen bekræftede, at Storbritannien havde taget kontakt til en række EU-medlemslande.

Den understregede dog, at kun en EU-dækkende aftale om ungdomsmobilitet ville sikre retfærdighed og ligebehandling af deltagerne.