Mere end halvdelen af britiske borgere kender ikke til EU’s nye grænsekontrolsystem – EES-undersøgelse

| april 17, 2024
Mere end halvdelen af britiske borgere kender ikke til EU's nye grænsekontrolsystem - EES-undersøgelse

Ny forskning har afsløret, at de fleste borgere i Det Forenede Kongerige (UK) stadig er uvidende om Entry/Exit-systemet (EES).

EES er Den Europæiske Unions (EU’s) nye automatiserede grænsekontrolsystem. Den forventes at blive lanceret i november i år.

I stedet for at stemple pas ved EU’s grænser, vil EES registrere ind- og udrejser ved hjælp af biometriske data.

Det vil påvirke alle rejsende fra lande uden for EU, herunder personer med visum til kortvarige ophold og statsborgere, der er fritaget for visum, som f.eks. britiske statsborgere.

Næsten to tredjedele, eller 63 procent, af de britiske borgere er stadig uvidende om EES, og hvordan det vil påvirke rejser til Schengen-zonen.

Det viser en EES-undersøgelse foretaget af Co-op Insurance med deltagelse af 2.000 britiske voksne.

Næsten en fjerdedel, eller 22 procent, sagde, at de ville blive “afskrækket” fra at besøge EU-blokken på grund af EES.

Graham Ward-Lush, leder af rejseafdelingen hos Co-op Insurance, siger, at stress under rejser ikke er uhørt.

Det stammer som regel fra “at navigere i det høje tempo, der følger med at være i en lufthavn og følge de forskellige processer.”

EES-undersøgelsen viste, at 27 procent synes, at sikkerhedskontrollen i lufthavnen er den mest stressende del af en ferierejse.

“Når disse nye ændringer i lufthavnssikkerheden lanceres, er det vigtigt for rejsende at være klar over, hvad de kan forvente, så de kan planlægge derefter,” siger Ward-Lush ifølge TTG Media.

EES-undersøgelse om mulige lange forsinkelser under rejsen

Ifølge EES-undersøgelsen sagde 38 procent, at muligheden for lange forsinkelser ville få dem til at genoverveje at besøge Schengen-zonen.

Flere rejse- og transportmedarbejdere havde advaret det britiske European Scrutiny Committee om lange køer ved grænsen mellem Storbritannien og EU.

Havnen i Dover fortalte for eksempel European Scrutiny Committee om mulige forsinkelser på 14 timer på grund af EES.

Det skyldes, at passagererne først skal stige ud af deres biler eller busser ved bilovergangene for at registrere sig til EES.

Den resulterende trafikprop fra holdende køretøjer vil også have alvorlige konsekvenser for lokale virksomheder.

Eurostar kan også blive nødt til at begrænse antallet af passagerer på togstationen St. Pancras i London for at undgå lange ventetider.

Togstationerne mangler plads til at installere ekstra EES-kiosker for at lette den nye automatiserede grænsekontrol.

Rejse- og transportmyndighederne forventer, at forsinkelserne vil blive værre ved grænserne mellem Frankrig og Storbritannien på grund af den massive passagertrafik.

De forventer også lange køer ved grænser med “sidestillede kontroller”, hvor EU’s grænsekontrol udføres på den britiske side.

En anden væsentlig årsag til forsinkelser er kravet om, at rejsende skal registrere biometriske data foran en grænsebetjent.

EU er ved at udvikle en app til at løse dette problem. Men mange er ikke optimistiske med hensyn til, om det kan fremskynde processen.

Sådan påvirker EU’s EES britiske rejsende

I henhold til EU’s politik skal rejsende registrere ansigts- og fingeraftryksdata i EES foran en grænsebetjent, første gang de rejser ind i Schengen-zonen.

Ved fremtidige besøg kan de bruge fingeraftryk eller ansigtsscanninger til at bekræfte deres tilladelse og registrere deres ind- og udrejse.

EES vil gemme de rejsendes pas og biometriske data i tre år, eller indtil deres pas udløber.

Den vil opdatere og opbevare deres data i yderligere tre år, hver gang de besøger Schengen-zonen.

Hvis de besøger EU efter tre år, når deres data udløber, skal de registrere sig igen foran en grænsebetjent.

Omkring halvdelen, eller 46 procent, af de adspurgte i EES-undersøgelsen sagde, at de ikke brød sig om tanken om, at deres biometriske data blev indsamlet eller gemt i systemet.

Forbered dig på flere rejsekrav efter Brexit

Britiske statsborgere betragtes som tredjelands- eller ikke-EU-borgere, efter at Storbritannien har forladt EU.

Britiske statsborgere behøver ikke visum for at besøge Schengen-zonen på korte ture. De skal dog overholde rejsepolitikken for ikke-EU-borgere.

Det omfatter registrering i EES, og i midten af 2025 skal man have en ETIAS, før man rejser til Schengen-zonen.

ETIAS, eller Electronic Travel Information and Authorization System, er EU’s svar på Storbritanniens nye elektroniske rejsetilladelse (ETA).

Begge er digitale rejsetilladelser, der giver berettigede personer mulighed for at besøge Storbritannien eller Schengen-zonen uden visum.