Tyskland søger pasfri rejse for britiske studerende på skolerejser og udvekslinger

| januar 9, 2024
Tyskland søger pasfri rejse for britiske studerende på skolerejser og udvekslinger

Tyskland presser på hos det britiske indenrigsministerium for at få lempet rejserestriktionerne efter Brexit for britiske elever på organiserede skolerejser og udvekslinger.

BNN Breaking rapporterede, at Tysklands ambassadør i Storbritannien, Miguel Berger, også har bekræftet, at Tyskland er parat til at modtage britiske studerende.

Berger foreslog, at man kunne overveje at give afkald på paskrav til uddannelsesrejser.

Det vil gøre det mere tilgængeligt og attraktivt for britiske studerende at rejse til Tyskland.

Den tyske ambassade i London tog initiativ til anmodningen for at gøre det lettere for unge at rejse til Tyskland.

Det er en del af et større initiativ, der skal opmuntre britiske teenagere til at studere tysk.

Genopliv interessen for det tyske sprog blandt britiske studerende

At gøre det lettere at rejse til Tyskland er en del af et større initiativ, der skal genoplive interessen for det tyske sprog.

Kendte tyske personligheder, fodboldhold, en TikTok-stjerne og endda en finalist i The Great British Bake Off har talt for, at flere britiske studerende skal læse tysk som et af deres GCSE-fag (General Certificate of Secondary Education).

Elever mellem 14 og 16 år i England, Wales, Nordirland og andre britiske territorier tager typisk GCSE-eksamener. De er ikke forpligtet til at gøre det, men mange gør det.

Britiske teenageres interesse for at studere det tyske sprog er faldet markant i løbet af de sidste to årtier.

I 2023 var der kun 34.700 britiske studerende, der tog tysk på GCSE-niveau. Det er et kraftigt fald fra de 125.600 studerende, der tog kurset i 2003.

Antallet er også faldet på Advanced Level (A-level), fra 6.950 til 2.358. Britiske elever mellem 16 og 18 år tager A-Level-eksamen i stedet for GSCE.

De fleste GCSE-elever læser mellem fem og 25 fag, herunder matematik, naturvidenskab og engelsk. I Wales er eleverne forpligtet til at lære walisisk.

Bortset fra walisisk og tysk er andre moderne sprogmuligheder i GSCE’erne arabisk, bengali, kinesisk, dansk, hollandsk, fransk, græsk, gujarati, hebraisk, hindi, ungarsk, irsk, italiensk, japansk, koreansk, malaysisk, persisk, polsk, portugisisk, punjabi, russisk, spansk, somali, tyrkisk, tamil og urdu.

Britisk-tysk finansieringsprogram for lærere

Tyskland har også lanceret et nyt finansieringsprogram for at sætte yderligere skub i initiativet.

UK German Connection Professional Enrichment Programme giver op til £1.000 til britiske lærere. Beløbet dækker udgifterne til et besøg på en tysk skole af en til to ugers varighed.

Programmet har til formål at give britiske lærere førstehåndserfaring med det tyske uddannelsessystem.

Dette kan potentielt supplere og forbedre lærernes undervisningsmetoder i Storbritannien.

Storbritannien lemper restriktioner for franske skolerejser efter Brexit

I december 2023 indførte den britiske regering nye foranstaltninger for at forenkle rejser for franske skolerejser i Storbritannien.

Børn, der er statsborgere i Den Europæiske Union (EU), Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) eller Schweiz, kan nu bruge deres nationale identitetskort til skolerejser til Storbritannien.

Studerende uden for EU skal stadig rejse på deres pas, men behøver ikke længere et besøgsvisum.

Ændringen kom, efter at antallet af uddannelsesrejser faldt drastisk efter Brexit.

Omkring 10.000 skolerejser fra Frankrig til Storbritannien blev arrangeret hvert år før Brexit. Dette bidrog med 100 millioner pund til økonomien gennem rejseselskaber.

Men efter Brexit krævede reglerne, at EU-børn skulle bruge pas i stedet for ID-kort, når de rejste ind i Storbritannien.

På den anden side skulle elever fra lande uden for EU have et besøgsvisum til skolerejser i Storbritannien.

Mange franske studerende, der ikke havde pas, og dem, der havde brug for visum, så det som et besvær at besøge ambassaden og betale for det.

Rejseregler efter Brexit

De britiske og franske regeringer kan være blevet enige om at gøre det lettere at rejse på skolerejser. Franske statsborgere, der rejser til Storbritannien, skal dog stadig følge immigrationsreglerne efter Brexit.

Fra 2024 skal franske og andre EU-borgere og andre rejsende, der ikke har brug for visum for at besøge Storbritannien, have en britisk elektronisk rejsetilladelse (ETA) til korte rejser.

Personer uden visum skal stadig have et passende britisk visum til længere ophold i Storbritannien eller specifikke formål som arbejde.

Omvendt vil EU’s rejseregler efter Brexit gælde for britiske statsborgere, der ikke deltager i en skolerejse eller udveksling.

Hvis forhandlingerne mellem den tyske ambassade og det britiske indenrigsministerium lykkes, vil de lempede rejserestriktioner kun gælde for studerende på uddannelsesrejser.

Britiske statsborgere, der besøger Frankrig, Tyskland og andre lande i Schengen-området, kan rejse uden visum i op til 90 dage inden for en periode på 180 dage.

I 2025 vil britiske statsborgere som tredjelandsstatsborgere skulle fremvise en ETIAS eller en europæisk rejseinformation og -tilladelse for korte besøg i EU.

Dem, der planlægger at blive længere eller arbejde i et EU-medlemsland, skal have en opholdstilladelse eller et passende visum.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *