Storbritannien lemper rejsereglerne for franske skolerejser

| december 8, 2023
Storbritannien lemper rejsereglerne for franske skolerejser

Den britiske regering har annonceret nye tiltag, der skal gøre det nemmere at rejse på franske skolerejser.

Ændringerne kommer, efter at antallet af uddannelsesrejser faldt drastisk, da Storbritannien trådte ud af Den Europæiske Union (EU) eller Brexit.

Frankrigs præsident Emmanuel Macron og Storbritanniens premierminister Rishi Sunak blev enige om en bilateral aftale i marts 2023.

Den britiske indenrigsminister James Cleverly præsenterede ændringerne i immigrationsreglerne i Underhuset den 7. december 2023.

“Vi laver ændringer, så børn på 18 år og derunder, der går i skole i Frankrig, kan besøge Storbritannien på en organiseret uddannelsesrejse uden de sædvanlige krav om pas eller besøgsvisum,” sagde Cleverly i sin tale i Underhuset.

Nye rejseregler for franske skolerejser

Børn, der er statsborgere i EU, EØS eller Schweiz, vil kunne bruge deres nationale identitetskort til skolerejser til Storbritannien.

Børn fra lande uden for EU vil stadig skulle rejse på deres pas, men behøver ikke længere et besøgsvisum.

De reviderede rejseregler træder i kraft den 28. december 2023. Det gælder kun, hvis alle de følgende betingelser er opfyldt:

  • De studerende er 18 år eller yngre.
  • De studerende er indskrevet på en skole eller uddannelsesinstitution i Frankrig, som er godkendt af det franske undervisningsministerium.
  • Eleverne rejser til Storbritannien som en del af en gruppe på fem, som deres skole eller institution har organiseret.

Komplekse post-Brexit-regler for skolerejser

Før Brexit blev der arrangeret omkring 10.000 skolerejser fra Frankrig til Storbritannien hvert år. Dette bidrog med 100 millioner pund til økonomien gennem rejseselskaber.

Men efter Brexit førte nye rejseregler til et betydeligt fald i antallet af skolerejser. Lærerne rapporterede, at de havde svært ved at arrangere ture for deres elever.

Rejsereglerne efter Brexit krævede, at børn, der er EU-borgere, skulle bruge pas i stedet for ID-kort, når de rejste ind i Storbritannien.

Derudover skal studerende uden for EU have et besøgsvisum for at deltage i skolerejser til Storbritannien fra Frankrig.

Omkring halvdelen af de franske borgere har ikke pas, da de kan rejse inden for EU med deres nationale ID-kort.

Skolemyndigheder med elever fra lande uden for EU ønskede ikke at efterlade børn, der kræver visum.

De ønsker heller ikke at kræve, at de skal have et visum. Det indebærer et gebyr på 100 pund og en tur til den britiske ambassade i Paris.

Franske statsborgere på besøg i Storbritannien

Rejsereglerne for andre franskmænd, der rejser til Storbritannien, og britiske statsborgere, der besøger Frankrig, vil forblive de samme.

Franske rejsende skal have et pas, da ID-kort ikke længere accepteres. De behøver ikke et visum til korte ophold i Storbritannien på op til seks måneder.

I 2024 skal alle visumfritagne rejsende, inklusive franskmænd, dog have en elektronisk rejsetilladelse (ETA) til korte ture til Storbritannien. Det er gyldigt til turisme, besøg hos familie og venner, forretning, studier og transit.

Franske statsborgere skal have et passende britisk visum til længere ophold, arbejde eller studier.

Britiske statsborgere, der rejser til Frankrig og andre Schengen-lande

Britiske statsborgere kan rejse til Frankrig, som er en del af Schengen-området, uden visum i op til 90 dage inden for en 180-dages periode. Grænsen på 90 dage gælder for den samlede længde af opholdet i Schengen-området.

Det gælder for turister, der besøger familie eller venner, deltager i forretningsmøder, kultur- eller sportsbegivenheder og kortvarige studier eller kurser.

I 2025 vil EU kræve, at britiske statsborgere og andre statsborgere, der er fritaget for visum, har en ETIAS eller en europæisk rejseinformation og tilladelse til korte besøg på op til tre måneder.

Ved længere ophold eller besøg i forbindelse med arbejde eller studier i Schengen-området skal britiske statsborgere have det rette visum eller opholdstilladelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *