Migrantkrydsninger stiger i Storbritannien på trods af Rwanda-lov

| juni 28, 2024
Migrantkrydsninger stiger i Storbritannien på trods af Rwanda-lov
Billede af Partonez via Wikimedia Commons

På trods af en ny britisk lov, der skal forhindre migranter i at krydse den engelske kanal, kommer der stadig flere mennesker ulovligt ind i landet gennem den engelske kanal end nogensinde før.

I juni 2024 nåede antallet af mennesker, der forsøgte at komme ind i Storbritannien på denne måde, et nyt højdepunkt ifølge en Reuters-rapport.

Data fra Storbritanniens indenrigsministerium viser, at 882 migranter ankom den 18. juni, hvilket giver et samlet antal på mere end 12.300 i år.

Ifølge The Telegraph er det samlede antal 18 procent højere end på samme tid sidste år, hvor 10.472 migranter krydsede grænsen.

Det er også fem procent højere end i samme periode i 2022, hvor 11.690 personer ankom via små både.

Den nye rekord er også det højeste antal migrantpassager på en enkelt dag siden 2022.

Det seneste højeste tal på en dag blev registreret i november 2022, hvor 947 migranter ankom på en enkelt dag.

Det overgik også det højeste antal på 872 ankomster på en enkelt dag, der blev registreret i september 2023.

I 2022 slog Storbritannien rekord i antallet af migranter, der kom ulovligt til landet, med 45.774 ankomster.

Antallet faldt med 36 procent i 2023 med i alt 29.437 migrantovergange.

Denne stigning lægger et stort pres på regeringen forud for det nationale valg den 4. juli.

At dæmme op for illegal migration og stoppe ankomsten af små både har været premierminister Rishi Sunaks vigtigste løfter.

Han har kæmpet for Rwanda-loven, der skal afholde migranter fra at ankomme ulovligt til Storbritannien i små både.

Rwandas lov skal afskrække migranter fra at krydse grænsen

Under Sunaks ledelse indførte den britiske regering Safety of Rwanda Act for at modvirke migrantovergange og ulovlig migration.

Lovens primære mål er at forhindre folk i at foretage farlige rejser over Den Engelske Kanal i små både og at redde liv.

Den er også designet til at ødelægge forretningsmodellen for smuglere, der tjener penge på at sejle illegale migranter over Kanalen.

Ved at sende illegale migranter til Rwanda håber regeringen at gøre Storbritannien mindre attraktivt for dem, der forsøger at komme illegalt ind i landet.

Loven giver regeringen mulighed for at deportere folk, der ankommer ulovligt til Storbritannien, til Rwanda, hvor deres asylansøgninger vil blive vurderet.

Hvis deres asylansøgning imødekommes, vil de blive i det østafrikanske land og skabe sig et nyt liv der.

Kritik og modstand mod Rwanda-loven

Menneskerettighedsgrupper, advokater og politikere har protesteret mod Rwanda-loven og sagt, at den er forkert og uretfærdig.

De Forenede Nationer (FN) har udtrykt alvorlig bekymring og advaret om, at det kan have en “skadelig indvirkning” på menneskerettighederne og beskyttelsen af flygtninge.

Mange hævder, at det er umenneskeligt at sende asylansøgere til et land, de ikke har nogen tilknytning til.

Folk er bekymrede for, at loven ikke vil stoppe ulovlige migrantovergange og bringe sårbare mennesker i endnu større fare.

Oppositionspartiet Labour har sagt, at de vil skrotte Rwanda-politikken, hvis de bliver valgt, og i stedet oprette en grænsesikkerhedskommando.

Det vil involvere personale fra politiet, indenlandske efterretningstjenester og anklagere, der samarbejder med internationale organisationer om at stoppe menneskesmugling.

Oppositionspartiet har også planer om at oprette nye retur- og håndhævelsesenheder for at fjerne folk fra Storbritannien, som ikke har ret til at være der.

Voksende migrationskrise

Rwanda-loven er ikke det eneste skridt, den britiske regering har taget for at stoppe illegal migration og migrantovergange.

Det har underskrevet en samarbejdsaftale med Den Europæiske Union (EU) om bekæmpelse af illegal migration.

Aftalen udgør en platform for koordinerede tiltag mellem Storbritanniens grænsestyrke og EU’s Frontex på forskellige områder.

Dette samarbejde indebærer udveksling af information og efterretninger om migrationstendenser, grænseovervågning, dokumentsvindel og håndtering af tilbagesendelser og grænser.

De to lande forbedrer også grænseagenternes færdigheder gennem uddannelse og drager fordel af hinandens effektive strategier.

Storbritannien og EU samarbejder også på det operationelle og tekniske plan, udfører forskning og udvikler nye teknologier.

Den britiske regering arbejder også tæt sammen og har indgået partnerskaber med nabolandene for at bekæmpe illegal migration.

På trods af denne indsats er der stadig flere, der forsøger at krydse Den Engelske Kanal.

Det viser, at regeringen måske er nødt til at finde mere effektive måder at stoppe migranternes overfart på.